Ko je katarski emir Al Thani: Najmlađi i najbogatiji šeik, vlasnik PSG-a

Ko je katarski emir Al Thani: Najmlađi i najbogatiji šeik, vlasnik PSG-a

U zvaničnu dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini danas je stigao šeik Tamim bin Hamad Al Thani, emir države Katar. Riječ je o jednom od najutjecajnijih Arapa današnjice, koji predvodi zemlju čiji je ekonomski razvoj u protekle dvije decenije zadivio svijet, a njene lidere smjestio na liste najbogatijih osoba.

Šeik Al Thani naslijedio je svog oca Hamada bin Khalifu Al Thanija, koji je nakon 18 godina vladavine odlučio vlast prepustiti, kako je tom prilikom kazao, novoj generaciji vladara. Odluka je provedena 2013. godine, kada je novoizabrani šeik imao samo 33 godine, čime je postao najmlađi vladar neke od arapskih država.

Šeik Tamim nastavio je podržavati sve projekte koje je uspostavio njegov otac, među kojima se posebno ističe globalna televizijska mreža Al Jazeera. Međutim, Tamim je napravio dodatni iskorak. Svoje veze i ugled stečen između ostalog i školovanjem u Velikoj Britaniji šeik je iskoristio kako bi promovisao zemlju i u drugim oblastima, posebno sportu. Kao istaknuti član Međunarodnog olimpijskog komiteta smatra se najzaslužnijim što je Katar dobio organizaciju rukometnog i fudbalskog svjetskog prvenstva, te što je ozbiljan kandidat za Olimpijske igre.

U isto vrijeme, na insistiranje emira Tamima nacionalna organizacija za sportske investicije kupila je većinski paket dionica francuskog fudbalskog kluba Paris Saint-Germaina, a nastavljeno je i sponzorstvo velikim sportskim klubovima, poput španske Barcelone.

Današnja posjeta Bosni i Hercegovini je prva za aktuelnog katarskog emira. Njegov otac šeik Hamad bin Khalifa Al Thani, boravio je u zvaničnoj posjeti našoj zemlji 2010. godine. Bila je to potvrda dugogodišnjeg prijateljstva dviju zemalja.

Emir države Katar svečano je dočekan uz vojne počasti ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine…

(mb/faktor.ba)

Previous Musa: Postoji interes hrvatske reprezentacije, ali to me ni najmanje ne zanima
Next Život Bošnjaka na Kordunu u Hrvatskoj: Iz Bosne nas sunce grije

You might also like

NASLIJEĐE

Pronađeno sjeme pšenice i susama staro 2.800 godina koje će biti ponovo posađeno

Vladavine Urartu poznata i po prvim kanalizacijskim sistemima u svijetu… Tokom arheoloških iskopavanja u palati Cavustepe na području Gurpinara, u Vanu, na istoku Turske pronađeno je sjeme pšenice i susama

NAŠI DANI

Optužbe Grabar-Kitarović utemeljene na vokabularu UZP-a

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je kako posljednje izjave koje je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović iznijela prilikom posjete Izraelu, u kojima iznosi optužbe da je BiH “pod

NAŠI DANI

Vlasti u Sanskom Mostu se odrekle novih auta u korist ugroženih poljoprivrednika

Lokalne vlasti u Sanskom Mostu obezbijedile su kroz rebalans općinskog budžeta 100.000 maraka i ova sredstva biće uplaćena na račune poljoprivrednih proizvođača koji su pretrpjeli štetu tokom proteklog ljeta usljed