150 sadnica srebrne lipe za zaštitu izvorišta Havdine u općini Doboj Jug

150 sadnica srebrne lipe za zaštitu izvorišta Havdine u općini Doboj Jug

U općini Doboj Jug u toku je realizacija više projekata iz oblasti zaštite životne sredine. Uz projekat nabavke opreme za razvrstavanje otpada na mjestu nastanka, najznačajniji je projekat sadnje 150 sadnica srebrne lipe na oko 17 dunuma u zoni vodoizvorište čime će biti obezbijeđena njena dugotrajna zaštita.

Dio je ovo projekta „Čista općina Doboj Jug 2021.“, jednog od četiri koje je sa 200.000 maraka podržalo Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK-a s ciljem zaštite izvorišta „Havdine“, sa kojeg se osigurava pitka voda za 4.500 stanovnika. Za slične projekte ovo ministarstvo godišnje izdvoji oko osam miliona maraka.

„Kroz LOT 1 dajemo podršku općinama i gradovima na području ZDK-a. Kroz LOT 2 imaju mogućnost da apliciraju i ostvare sredstva za sadnju šuma. Imamo i LOT 3, gdje imaju mogućnost NVO da apliciraju i da ostvare sredstva za sadnju šuma, za očuvanje okoliša, na nivou ZDK-a“, navodi ministar za prostorno uredjenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK-a Arnel Isak (NES).

Zahvaljujući lijepom vremenu prije zime okončana je sadnja oko 150 sadnica na površini od 17.000 kvadratnih metara u zoni vodoizvorišta u općini Doboj Jug.

„To je asanacija vozaštitne zone, da se posadi šuma koja će poboljšati stepen zaštite našeg vodocrpilišta“, objašnjava Maid Buljubašić, direktor JKP VIS Doboj Jug.

Imajući u vidu gustu naseljenost, blizinu saobraćajnica i privrednu aktivnost, uz komunalno preduzeće i više nevladinih organizacija, u realizaciji projekta kojima se štiti vodozaštitna zona sudjeluje i lokalna zajednica.

„Zemljište koje imamo je ograničeno i tu je smješteno i mnogo privrednih objekata – svaki vid zaštite je dobrodošao“, ističe načelnik Općine Doboj Jug Mirnes Tukić (SDA).

Dio je ovo ekološkog projekta vrijednog blizu milion maraka koji, uz zaštitu vodoizvorišta, podrazumijeva i uređenje obale rijeke Bosne te izgradnju ekološkog kutka za stanovnike općine Doboj Jug, javlja FTV.

Previous U Sarajevu održana utrka Vivicitta
Next Jusuf ubere i po tri tone maline po dunumu: 'Ne bih se mijenjao ni s kim'

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Čamdžića kuća u Puračiću – jedna od rijetkih sačuvanih brvnara sa čardakom

  Čamdžića kuća u Puračiću predstavlja jednu od rijetkih sačuvanih brvnara sa čardakom u Bosni i Hercegovini. Objekat ima veliku historijsku, ali i ambijentalnu vrijednost u okviru Čamdžića mahale u Puračiću

BH RAZGLEDNICA

Kupalištima i besplatnim kampovima protiv izgradnje MHE na rijeci Neretvici

Besplatna kupališta, tuš kabine, kamp-plaže i zip-line su samo neki od prijedloga sprovedenih u djelo Udruženja građana “Za spas rijeke Neretvice”. Oni su kroz akciju “15 kupališta umjesto 15 malih

TURIZAM

Iako je polovina novembra na ulicama Mostara brojni turisti

Iako je ljetna turistička sezona već odavno iza nas ulice Mostara su daleko od praznih, pa je i sredinom novembra u Starom gradu moguće vidjeti turiste iz regije ali i