18. septembar: Dan općine i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

18. septembar: Dan općine i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

U historiji ovog grada 18. septembar 1992. godine ostaće trajno zabilježen kao datum kada su jedinice 1. 31. i 43. Drinske udarne brigade Armije BiH u blistavoj i herojskoj pobjedi, prvi put oslobodile Goražde, stvorivši više od 600 km ² slobodne teritorije, po čemu je Goražde dobilo slavni epitet grada-heroja.

Tokom velikosrpske agresija na Bosnu i Hercegovinu, Goražde i stanovništvo grada našlo se u posebno teškom položaju.

Goloruko stanovništvo dželatima pruža otpor, kako ne bi doživjelo sudbinu Čajniča, Rogatice, Foče ili Višegrada. Grad je bez vode, struje i hrane. Jedini način da se dođe do minimalne količine brašna za porodicu bio je “Put spasa” do Grepka. A onda je i taj put bio presječen. Svaki dan blokade bio je presudan, svaki goraždanski dan bio je posebna priča. U vremenu neizvjesnosti, teških iskušenja i nezamislive patnje, Goražde je sačuvalo svoje dostojanstvo.

Šta je sve grad izdržao ne može se ispričati, ali se sigurno zna da je svaki ratni dan u Goraždu posebna priča, svako dijete i svaki čovjek je živa historija. Most ispod mosta u centru grada Goražda, nastao u ratu radi zaštite od snajperskih hitaca, samo je jedno od svjedočanstava o hrabrosti i bogaststvu duha stanovnika ovog kantona, koji je, uprkos svemu, ostao nepokoren.

U vrijeme blokade grad nije umirao, nego je prkosio agresoru životom. Mada u teškim uslovima, radile su bolnice, škole i druge institucije.

  • Historijskim  časom u svim osnovnim i srednjim školama na prostoru BPK-a Goražde u petak je počeo program obilježavanja 18. septembra Dana Općine i BPK-a Goražde.

Program prvog dana ove manifestacije nastavljen je sportskim natjecanjima u znak sjećanja na sportske igre Goraždanskog okruga (SIGO) na sportskim terenima u 1 maju.

Kao i svake godine do sada i ove je pažnju brojnih sugrađana privukla je tematsko-pokazna vježba jedinica Civilne zaštite u kojoj je učestvovalo 14 jedinica i 140 učesnika.

U džamiji Kajserija proučena je hatma dova za sve šehide.

Program prvog dana manifestacije završen je promocijom knjige ”Ratni dnevnik 92” i zbirke poezije ”Oči života žednog” autora Imera Peza.

Program obilježavanja trajat će sedam dana, a centralni događaji desit će se 18. i 19. septembra kada će biti održane svečana akademija-svečana sjednica Skupštine BPK-a i svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Goražde na kojima će biti dodjeljena najveća priznanja Općine Goražde i Bosansko-podrinjskog kantona.

U nedjelju, u 10,00 sati  ispred zgrade Vlade Bosansko-odrinjskog kantona Goražde planirano je i svečano postrojavanje bivših pripadnika Armije RBiH i defile zastava ratnih brigada.

(MiruhBosne)

Previous Pola vijeka tri velika djela - Prije 50 godina objavljene knjige 'Kameni spavač', 'Derviš i smrt' i 'Pobune'
Next JABLANICA: Svečano otvorena novoizgrađena pravoslavna crkva - Prva u historiji Jablanice

You might also like

NAŠI DANI

Komemoracija advokatu Fahriji Karkinu: Nekrunisani prvak advokature u Bosni i Hercegovini

  U Kantonalnom sudu u Sarajevu održana je komemoracija sarajevskom advokatu Fahriji Karkinu, koji je preminuo u četvrtak. Predsjednik Federalne advokatske komore Nikica Gržić rekao je da je ponosan što

NAŠI DANI

Komšić: Čime to prijeti Ljubić iz sabora susjedne države

  Predsjednik Demokratske fronte i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagovao je na izjave predsjednika Glavnog vijeća HNS-a BiH Bože Ljubića koje je iznio tokom gostovanja

NAŠI DANI

Komšić: Ne smijemo i nećemo dozvoliti destabilizaciju države Bosne i Hercegovine

  Na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine zatraženo je od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine da u roku od tri dana Predsjedništvu BiH dostavi sveobuhvatnu informaciju o navodima iznesenim u javnosti,