Home » ‘Ovo je početak kraja Trojke’ – Dogovor u KS između SDA, DF i SBiH
NAŠI DANI

‘Ovo je početak kraja Trojke’ – Dogovor u KS između SDA, DF i SBiH

Nastupit ćemo sa šest načelničkih pozicija, SBiH sa dvije i DF sa jednom, kazao Kapidžić

Predsjednici kantonalnih odbora Stranke demokratske akcije, Stranke za BiH i Demokratske fronte u Sarajevu obratili su se danas na konferenciji za medije na kojoj su govorili o kandidatima za načelnike na lokalnim izborima. Podsjećamo da je ranije dogovoreno da ove stranke ‘ne smetaju’ jedne drugima kada je riječ o predlaganju kandidata za načelnike.

Predsjednik KO SDA Sarajevo Faruk Kapidžić kazao je da je sretan da su došli do dogovora tri stranke za zajednički nastup.

– Ovo je normalan slijed događaja. Tri nove kantonalne organizacije su neopterećene situacijama iz prošlosti. Nakon pet sastanaka smo se dogovorili. Načelnici se neće preklapati u općinama. Kandidati će biti najbolje ono što se ukupno možemo dogovoriti. SDA je sinoć imala izvršni odbor. Nastupit ćemo sa šest načelničkih pozicija, SBiH sa dvije i DF sa jednom. SBiH će dati podrsku Dženanu Selimbegoviću za Stari Grad. Muamer Bandić će biti kandidat za Novo Sarajevo, Semir Efendić za Novi Grad, a Dennis Gratz u Centru. Na terenu će se pokazati to zajedništvo. Poslije tri godine Vlade u KS, jasno je da građani očekuju taj vid odgovornosti. Pokazali smo veliku dozu odgovornosti i da se destrukcija Kantona zaustavi. Ovo je prvi korak. Drugi korak je na izborima 2026. Ovo je početak kraja Trojke – rekao je Kapidžić.

Almir Bečarević, predsjednik KO SBIH-a, kazao je da že ponuditi najbolje od najboljeg u stranci.

– Za Novi Grad Efendić, a za Novo Sarajevo Muamer Bandić. To je dovoljan razlog za sve da se podrže kandidati. Liste će biti posebne. U fazi smo kompletiranja. Ovdje se radi o podrškama za načelnike. Kakve će imati posljedice poslije izbora vidjet ćemo. Trebamo proći ove izbore pa ćemo otvarati novu priču. Želimo jednu globalnu promjenu stanja. Vidimo šta se dešava. Znamo do čega su doveli pojedini načelnici – rekao je Bečarević.

Lider KO DF-a Albin Zuhrić rekao je da su ove razgovore počeli prije nekoliko mjeseci ‘kada su shvatili šta rade’.

– Ne pravimo smetnje jedni drugima na ovaj način. Da smo u pravu, pokazuje panična reakcija ministra vanjskih poslova BiH. Napravili smo ovu vrstu dogovora. Ovo je odgovor na njihov nerad. Mi se ne stidimo dogovora sa ovim ljudima jer nisu izdali. Kada Mandić (Srđan, op.a.) prestane biti načelnik – da li će se iko sjećati njegovog rada – upitao je Zuhrić.

(Hayat/MiruhBosne)