Home » Pet nezavisnih pro-Gaza poslanika osvojilo je mjesta u britanskom parlamentu
NAŠI DANI

Pet nezavisnih pro-Gaza poslanika osvojilo je mjesta u britanskom parlamentu

Laburistička stranka Keira Starmera odnijela je uvjerljivu pobjedu na općim izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu, iako se čini da je izgubila glasove za propalestinske kandidate, od kojih je nekoliko osvojilo šokantne pobjede.

U izbornom proboju bez presedana, pet nezavisnih pro-Gaza poslanika osvojilo je mjesta u britanskom parlamentu nakon općih izbora održanih u četvrtak navečer .

To uključuje bivšeg lidera britanskih laburista Jeremyja Corbyna  koji je u petak ponovo izabran za parlament kao nezavisni kandidat.

Jeremy Corbyn, bivši lider laburista koji je osvojio svoje mjesto kao nezavisni, rekao je za Middle East Eye: “Palestina je bila na glasanju – i obećavam da ću ostati vjeran svojoj riječi da ću se zalagati za palestinski narod i njegovo pravo na samoopredjeljenje .”

-Starmera je formalno imenovao za premijera kralj Čarls na sastanku u Bakingemskoj palati u petak nakon što je njegova stranka osvojila 412 od 650 poslaničkih mjesta na opštim izborima održanim u četvrtak.

Starmer, koji će kasnije u petak postati premijer, pozdravio je rezultate kao “svjetlo nade”. Većina od 170 glasova njegove stranke najveća je od pobjede Tonyja Blaira 1997. godine.

Ipak, čini se da izbori odražavaju nezadovoljstvo birača konzervativcima – koji su bili na vlasti 14 godina i predsjedavali su periodom haotične politike, ekonomskog pada i spornog odlaska Britanije iz EU – umjesto masovnog odobravanja laburista i njihove politike.

Odlazeći konzervativci, predvođeni Rišijem Sunakom, pali su na samo 121 poslanika, dok su centristički liberalni demokrati osigurali 71 poslanika.

Bilo je uspjeha i za ljevičarsku Zelenu stranku, koja je vodila žestoku kampanju u nekoliko oblasti u pogledu podrške prekidu vatre u Gazi i obustavi prodaje oružja Izraelu. Osvojila je četiri mjesta, a prethodno je imala samo jedno.

Rishi Sunak, odlazeći konzervativni premijer, priznao je poraz u petak ujutru, preuzimajući odgovornost za najgori izborni rezultat svoje stranke ikad i rekavši da je to bila “teška noć”.

Govoreći kasnije prije svoje formalne ostavke iz vlade, Sunak je potvrdio da će se također povući s mjesta lidera Konzervativne stranke kada bude izabran njegov nasljednik.

-U izjavi od petka, Zara Mohammed, generalni sekretar Muslimanskog vijeća Britanije, pozdravila je promjenu vlade. Ali ona je rekla da je za mnoge britanske muslimanske glasače, i druge, postojao “preovlađujući osjećaj bespomoćnosti zbog situacije u Gazi” i nespremnost vlade Ujedinjenog Kraljevstva da pozove na prekid vatre.

“Vidjeli smo da je to najbolje izraženo u mjestima gdje su nezavisni sada osvojili ili preuzeli značajan dio glasova, što je pokazatelj da nijedan glas ne treba uzimati zdravo za gotovo,” rekla je Mohammed.

Muhamed je rekla da su muslimani u Velikoj Britaniji bili suočeni sa porastom islamofobije i klevetanja više od jedne decenije i pozvala na “smislen dijalog” kako bi se ojačalo povjerenje u muslimanske zajednice.

“Rješavanje kritičnih pitanja kao što su rat u Palestini , troškovi života, stanje NHS-a i zločini iz mržnje moraju biti u prvom planu programa ove nove administracije. Također pozivamo novu vladu da eliminira antiimigracionu retoriku i radi na okupljanje naše zemlje.”