Home » Novosti o izborima u Francuskoj 2024.: Novi narodni front pobjeđuje, krajnja desnica (ne)očekivano zaostala
NAŠI DANI

Novosti o izborima u Francuskoj 2024.: Novi narodni front pobjeđuje, krajnja desnica (ne)očekivano zaostala

Prve projekcije na francuskim zakonodavnim izborima 2024. govore da je ljevičarska koalicija, Novi narodni front, osvojila najviše mjesta. Iznenađujuće projekcije stavljaju centristički savez predsjednika Emmanuela Macrona na drugo, a krajnju desnicu na treće.

Imali su samo dane da se okupe. Lideri francuskih lijevih stranaka priznali su da su napravili kompromise kako bi se ujedinili u nastojanju da zadrže krajnje desničarsku stranku Nacionalni skup da preuzme vlast u Francuskoj.

Koalicija sebe naziva Novi narodni front, nazvan po sličnoj koaliciji formiranoj 1930-ih protiv uspona fašizma u Francuskoj. Uključuje stranke zaštite životne sredine, francuske socijaliste i komuniste i tvrdo ljevičarsku partiju France Unbowed.

Uoči glasanja u nedjelju, lideri četiri glavne stranke alijanse obećali su nepokolebljivu podršku Ukrajini. Obećali su i da će poništiti zakon koji je podigao starosnu granicu za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, povećati minimalnu platu, uskladiti plate i penzije sa stopom inflacije i zamrznuti cijene hrane i energije kako bi se povećala kupovna moć ljudi.

Francuski premijer Gabriel Attal izjavio je da će podnijeti ostavku. Ovo dolazi nakon što projekcije pokazuju da je ljevičarska koalicija prešla u vodstvo na parlamentarnim izborima. Ali Attal kaže da će ostati na toj funkciji tokom Olimpijskih igara u Parizu i koliko god bude potrebno.

Projekcije anketa pokazuju da nijedna stranka nije osvojila potpunu većinu. Vjerovatno će biti potrebne sedmice intenzivnih političkih pregovora o izboru novog premijera i formiranju vlade. Francuski predsjednik rizikuje da bude primoran da dijeli vlast s premijerom koji se protivi njegovoj pro-poslovnoj i proevropskoj politici.

Sve je veća gužva na trgu République, gdje se tradicionalno okuplja francuska ljevica. Izbilo je oduševljenje nakon što su iznenađujuće projekcije pokazale da je ljevičarska koalicija ispred na parlamentarnim izborima, a krajnja desnica na trećem mjestu.

Ljevičarska koalicija se brzo formirala kao odgovor na spekulacije da će krajnje desničarski, antiimigracijski Nacionalni skup doživjeti historijsku pobjedu. To je moglo značiti formiranje prve francuske krajnje desničarske vlade od Drugog svjetskog rata.

“Važno je da Francuska, jedan od osnivača EU, nema loš imidž u svijetu, imidž zemlje koju vode populisti”, rekla je Marie Lippini, 24-godišnja studentica iz Aix-en-a -Provansa, prenose agencije.

-Lider ljevice Jean-Luc Melenchon bio je prvi veliki političar koji je progovorio nakon objavljivanja izlaznih anketa.

“Spremni smo da vladamo. Mi smo jedina alternativa koja je koherentna, koja pokazuje solidarnost i ima jasan organizovan program”, rekao je on, navodeći da su nam francuski građani “dali poverenje (NFP) svojim glasanjem”.

Dodao je da je “poraz predsjednika i njegove koalicije jasno potvrđen” i da Macron mora pozvati (NFP) da vlada, prenose svjetski mediji. 

Što se tiče lidera krajnje desnice Jordana Bardelle, kojeg bi Le Penova izabrala za premijera da je njena stranka pobijedila, on je rekao da je Francuska “lišena” pobjede RN i da je zemlja gurnuta ka “neizvjesnosti i nestabilnosti”.

-Nakon neočekivanog podstva desničara u prvom krugu, javnost je alarmirana, a čak je i poznati fudbaler Kylian Mbappé pozvao građane da izađu na izbore. On je kazao da je “zaista hitno” “glasati za prave ljude” u drugom krugu parlamentarnih izbora u zemlji.