Home » Bosanski reprezentativac poptpisao za VFB Stuttgart. Demirović najskuplji transfer u historiji kluba iz Švabije
SPORT

Bosanski reprezentativac poptpisao za VFB Stuttgart. Demirović najskuplji transfer u historiji kluba iz Švabije

Bosanski fudbalski reprezentativac Ermedin Demirović prešao je iz FC Augsburga u  VFB Stuttgart i potpisao ugovor do 30. juna 2028.

Ermedin Demirović je postigao 15 golova na 33 utakmice Bundeslige u sezoni 2023/2024 kao kapiten FCA i namjestio devet golova. Ovim bilansom, napadač Bosne i Hercegovine našao se među najboljim strijelcima najviše njemačke igračke klase.

-Ermedin Demirović ne impresionira samo kao lider, već i kao golgeter i asistent. Ipak, posebno ga je impresionirao jedan protivnik prošle sezone.

VfB i Ermedin Demirović imaju nešto zajedničko. I klub iz Cannstatta i nacionalni napadač iz Bosne i Hercegovine postavili su rekorde u sezoni 2023/2024. VfB i kao kolektiv, koji je na kraju sezone završio na drugom mjestu sa najboljim bodovnim ukupnim brojem u klupskoj historiji od 73 boda.

Napadač FK Augsburga postigao je 15 golova, najviše u jednoj sezoni u svojoj profesionalnoj karijeri do sada. Dodao je devet asistencija, prema zvaničnim podacima Njemačke fudbalske lige. Time je postao jedan od najboljih strijelaca Bundeslige prošle sezone. Osim toga, poveo je tim na teren kao kapiten po prvi put kao profesionalac. Ovaj 26-godišnjak je odigrao 33 Bundesligaške utakmice u sezoni 2023/2024. Samo suspenzija žutog kartona 27. utakmice spriječila ga je da igra u svim utakmicama Bundeslige. Brojke i znakovi koji dokazuju da je Ermedin Demirović igrač koji ide naprijed.



Fudbalski treninzi u Hamburgu i Lajpcigu

Hamburžanin je postavio temelje svoje profesionalne karijere u lokalnom sportskom klubu. Igrao je za HSV od 2004. do 2014. prije nego što je tri godine prešao u omladinski tim RB Leipziga. “Iskustvo odlaska od kuće sa 16 godina i odlaska svojim putem. To je bilo iskustvo koje mi je promijenilo život. To je bio prvi korak u vlastiti život”, rekao je jednom u intervjuu Ermedin Demirović. Kao rastući profesionalac, rekao je da je za uzora uzeo svog sunarodnika i bivšeg napadača VfB Vedada Ibiševića.  

“Evropska turneja” prije povratka u Bundesligu

Napadač, koji ima njemačko i bosansko državljanstvo, svoju prvu profesionalnu stopu nije imao u Njemačkoj, već u Španiji. Kao 19-godišnjak prešao je u Deportivo Alaves, gdje je zaradio prve minute u najvišoj španskoj ligi. Dalje pozicije su uslijedile u Francuskoj u Sochauxu, ponovo u Španiji u UD Almeria iu Švicarskoj u FC St. Gallenu. U švajcarskoj Superligi upisao se u fokus Bundeslige. Za St. Gallen je postigao 14 golova i sedam asistencija u sezoni 2019/2020. Uslijedio je transfer u SC Freiburg, gdje je bio pod ugovorom na dvije godine prije nego što je u ljeto 2022. prešao u FC Augsburg. U dosadašnje 124 utakmice u Bundesligi, bosanskohercegovački reprezentativci su postigli 30 golova i 22 asistencije (izvor: DFL).

Dueli sa VfB

Iako je lični bundesligaški rekord Ermedina Demirovića protiv VfB uravnotežen sa tri pobjede, jednim remijem i tri poraza, on je prošle sezone ostao iza Augsburga. Nakon poraza od 3-0 u prvoj utakmici na MHP Areni neposredno prije zimske pauze, on je bez zavisti priznao pobjedu VfB-a i rekao: “VfB je zaslužio pobjedu. Nikada u karijeri nisam igrao ovako. Poštovanje. Nadam se da će VfB nastaviti svojim putem koji bi Ermedin Demirović od sada želio da što uspješnije oblikuje – objavio je novi klub našeg fudbalera.

Mediji pišu da je riječ o najvećem transferu kluba iz Švabije, od 20+ miliona eura.