Home » Adriatic Metals: Odluka suda pogađa skladište jalovine
Ekonomija/Biznis

Adriatic Metals: Odluka suda pogađa skladište jalovine

Adriatic Metals primio je k znanju priopćenje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o državnom zemljištu, analizirat će cjelovitu odluka Suda kada se objavi i procijeniti kakav utjecaj, ukoliko ga bude bilo, može imati na buduće operacije u srebrnom projektu  u Varešu..

Operacije se nastavljaju  prema planu, s povećanjem proizvodnje prema planu za četvrto tromjesečje 2024.
Adriatic Metals je u protekle četiri godine napravio nekoliko rutinskih prijava Federalnom ministarstvu  poljoprivrede,vodoprivede i šumarstva, i svi su bili odobreni, s obzirom da su površine sadržane u zahtjevima unutar dopuštenih granica koncesijskog polja i unutar eksploatacijskih dozvola. Tokom 2023 određene rutinske aplikacije su odgođene, a Društvo je obaviješteno da to je rezultat unutarnjeg političkog pozicioniranja unutar vladajuće koalicije u Federaciji BiH. Kako bi se osigurao kontinuitet Projekta, u decembru 2023 Vlada Federacije donijela je zakon kojim se omogućuje njihovo odobravanje rutinske primjene, uklanjanje nepotrebnih blokada cesta, ne samo za Adriatic, već za sve veće razvojne projekte u Federaciji.


Na temelju ograničenih informacija sadržanih u priopćenju Suda, u Adratic Metalsu pretpostavljaju da će ova odluka odgoditi uklanjanje stabala na proširenom skladištu jalovine koje bi trebalo biti izgrađeno u narednom periodu na lokaciji Tvornice za preradu Vareš. Kako Društvo čeka punu odluku Suda koja treba biti objavljena, Adriatic će nastaviti koristiti dosadašnje skladište jalovine, koje ima kapacitet za nastavak primanja materijala do prvog tromjesečja 2025.


Adriatic Metals će nastaviti sarađivati ​​sa svim niovima vlasti u procjeni zakonitosti i zakonodavnih posljedica odluke Suda na velike projekte u Federaciji BiH.


Adriatic Metals također razmatra moguće izdavanje dozvola za nekoliko alternativnih skladišnih ​​prostora za jalovinu unutar koncesijskog područja Društva, međutim odluka Suda morat će se preispitati prije ulaska u bilo kakve alternativne opcije. Adriatic očekuje da će potpuna odluka Ustavnog suda biti objavljena u narednim danima.


Glavni izvršni direktor Adriatica Paul Cronin komentirao je: “Adriatic blisko sarađuje sa svim nivoima vlasti kako bi imao veće razumijevanje odluke Suda i ostat ćemo predani tome poštujući sve zakone Bosne i Hercegovine. Poslovi u Vares Silver Projectu se nastavljaju prema planu i mi ćemo pružiti ažurirane informacije o proizvodnji u tromjesečnom izvještaju o aktivnostima u drugom kvartalu u nadolazećim sedmicama.”

-Adriatic Metals Plc (ASX:ADT, LSE:ADT1, OTCQX:ADMLF) je istraživač i developer plemenitih i baznih metala koji posjeduje svjetski projekat srebra Vareš u Bosni i Hercegovini i nalazište cinka Raška u Srbiji.