Home » Prihodi top 10 trgovaca na malo u Bosni i Hercegovini dostigli šest milijardi KM
Ekonomija/Biznis

Prihodi top 10 trgovaca na malo u Bosni i Hercegovini dostigli šest milijardi KM

Prihodi top 10 trgovaca na malo, osim onih koji se bave trgovinom motornim vozilima i motociklima, dostigli su skoro šest milijardi maraka u prošloj godini, pokazuju finansijski izvještaji kompanija.

Bingo iz Tuzle je ostvario ubjedljivo najveće prihode u BiH u prošloj godini u sektoru trgovine na malo, u iznosu od čak 1,9 milijardi KM, prema podacima Dun & Bradstreet.

Iza Binga je Hifa-Petrol Sarajevo s prihodima od 736,3 miliona KM, a slijedi je još jedna kompanija koja se bavi prodajom goriva, G-Petrol Sarajevo s prihodima od 645,4 miliona KM.

Nakon njih po prihodima je Tropic maloprodaja Banja Luka (560,2 miliona KM), te Konzum Sarajevo sa 492,9 miliona KM ostvarenih prihoda.

Na šestom mjestu je Fis Vitez s prihodima od 356,5 miliona maraka, a na sedmom Fructa-Trade Derventa, koja je prihodovala 342 miliona KM.

U top 10 kompanija koje se bave trgovinom na malo ulaze i DM drogerie markt Sarajevo, Nestro petrol Banjaluka i Leburić-Komerc Prnjavor.

Maloprodajni sektor u Bosni i Hercegovini 14. mjesec zaredom bilježi dvocifreni godišnji rast. S druge strane, u maju je evidentiran pad prometa na mjesečnom nivou i to u skoro svim vrstama trgovina. Do kraja godine očekuju se i dalje snažne stope rasta kao rezultat povećanja plata i usporavanja inflacije.

Na godišnjem nivou promet u maloprodaji je rastao za 11,8 odsto. Promet neprehrambenim proizvodima rastao je za 15,1 odsto, što je rezultat snažnog rasta prometa u trgovinama odjećom i obućom i informacijsko-komunikacijskom opremom.

Ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u maju 2024. godine zabilježio je pad od 1,9 odsto u odnosu na april 2024. godine.

Pad prometa zabilježen je u trgovini prehrambenim proizvodima u iznosu od 1,2 odsto, dok je promet neprehrambenim proizvodima pao za 1,9 odsto. Pad prometa predvode trgovine sportskom opremom i proizvodima za kulturu i rekreaciju.

“Na strani potrošnje otpornost je već vidljiva kroz kontinuiran dvocifren rast prometa maloprodaje u prvom kvartalu 2024. godine od 15,6 odsto, potpomognut i dalje prisutnim rastom plata od šest odsto u odnosu na prosjek prethodne godine, kao i snažnom kreditnom aktivnošću stanovništva koja je posebno intenzivirana od početka godine, pogotovo u dijelu potrošačkih kredita koji su rasli 8,4 odsto i stambenih kredita uz rast 9,1 odsto”, naveli su analitičari Raiffeisen banke u BiH.

Maloprodaja je u BiH, u poređenju sa zemljama regiona, u prošloj godini doživjela ekspanziju, gdje je zabilježena dvocifrena stopa rasta. U prošloj godini kupci u BiH su uglavnom kupovali prehrambene proizvode, s tim što analitičari Bloomberg Adrije u ovoj godini očekuju oporavak neprehrambenog sektora.

Analitičari ističu da se potrošački fundamenti poboljšavaju, što je vidljivo kroz rast zarada od oko devet odsto u aprilu 2024. Ako se posmatra malo duži rok, u aprilu 2024. u odnosu na kraj 2020., neto zarade su nominalno dodale oko 39 odsto, dok su cijene manje porasle, oko 26 odsto, što je poboljšalo potrošački potencijal. Takođe, pozitivni trendovi na tržištu rada omogućili su konstantan rast prometa u trgovini na malo.