Home » Okružni sud Bijeljina poništio odluku Skupštine Srebrenica, Fejzić se vraća na mjesto zamjenika načelnika
NAŠI DANI

Okružni sud Bijeljina poništio odluku Skupštine Srebrenica, Fejzić se vraća na mjesto zamjenika načelnika

Okružni sud u Bijeljini poništio je odluku Skupštine Srebrenice kojom je 23. novembra 2023. godine sa mjesta zamjenika načelnika Općine Srebrenica smijenila Hamdiju Fejzića.

Sud je time uvažio tužbu Fejzića, što je za Preporod.info i sam potvrdio.

– Okružni sud u Bijeljini odlučujući u pravnom sporu po tužbi Hamdije Fejzića iz Bajramovića, općina Srebrenica, protiv odluke tužene Skupštine općine Srebrenica od 23. novembra 2023. godine u predmetu opoziva zamjenika načelnika Općine Srebrenica, dana 17. jula 2024. godine donio je odluku da se tužba uvažava i rješenje tužene Skupštine općine Srebrenica od 23. novembra 2023. se poništava – stoji u presudi.

Naime, obavezuje se Skupština da tužiocu nadoknadi troškove spora u iznosu od 877,50 KM u roku od 30 dana od dana prijeme presude.

– Prema presudi koju je izrekao Okružni sud u Bijeljini, ja nisam ni smijenjen. Moja funkcija je i danas važeća – kazao nam je Fejzić, te potvrdio da će se u ponedjeljak javiti na posao.

Navodi i kako će mu se morati isplatiti i sve plate i naknade za period u kojem je bio nelegalno smijenjen.

Podsjećamo, na Tematskoj sjednici Skupštine općine Srebrenica 23. novembra 2023. godine izglasan je opoziv i smjena zamjenika načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić.

Za opoziv i smjenu glasalo je 12 srpskih odbornika, dok odbornici Bošnjaci nisu glasali, tako da je odluka o smjeni zamjenika načelnika donesena jednonacionalno.

Sjednica je održana na prijedlog načelnika Mladena Grujičića. Bošnjački odbornici su napustili sjednicu i nisu učestvovali u glasanju.

Na njegovo mjesto imenovan je Momčilo Cvjetinović, predsjednik OO SDS Srebrenica.

U obrazloženju za smjenu tada je navedeno kako Fejzić “nije prisustvovao sjednicama i kolegiju Skupštine”, što je Fezić negirao. Drugi razlog je da je kao zamjenik načelnika učestvovao u organizaciji obilježavanja Dana državnosti i nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Na predstojećim lokalnim izborima u oktobru Hamdija Fejzić je zajednički kandidat za načelnika Općine Srebrenica probosanskih stranaka.