Home » Maryland proglasio 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici
NAŠI DANI

Maryland proglasio 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici

Vijeće za razmjenu Maryland-Bosna i Hercegovina (MBHEC) s ponosom dijeli da je država Maryland službeno proglasila 11. jul 2024. Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Ovaj proglas, pod upravom guvernera Wesa Moorea, svjedočanstvo je opredijeljenosti Marylanda da odaje počast sjećanju na žrtve i da se solidariše sa američkom bosanskohercegovačkom zajednicom. Priznanje ovog dana naglašava zajedničke vrijednosti demokratije, ljudskih prava i samoopredjeljenja koje vezuju naše zajednice. To je snažan podsjetnik na važnost sjećanja na prošlost za izgradnju bolje, inkluzivnije budućnosti.
U proteklih nekoliko mjeseci, MBHEC je omogućio brojne državne posjete bh. zvaničnika Marylandu, jačajući naš rastući odnos. Ovo partnerstvo naglašava važnost međusobnog razumijevanja i saradnje u podsticanju mira i pomirenja.
Pohvaljujemo Maryland za ovaj značajan korak u podršci bh. zajednici i osiguravanju da se užasi genocida nikada ne ponove. Zajedno možemo raditi ka budućnosti u kojoj prevladavaju pravda i ljudsko dostojanstvo, navodi se u javno podijeljenoj vijesti.

-Maryland, jedna od 50 država SAD-a, smještena je uz atlantsku obalu. Najveći grad države je Baltimore.