Home » Turska i Rusija osudile atentat na Ismaila Haniyeha: Napad s ciljem širenja rata na regiju
NAŠI DANI

Turska i Rusija osudile atentat na Ismaila Haniyeha: Napad s ciljem širenja rata na regiju

Palestinski pokret Hamas potvrdio da je njegov lider Ismail Haniyeh ubijen jutros u zračnom napadu u Teheranu

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turkiye najoštrije je osudilo atentat u kojem je ubijen lider političkog krila palestinskog pokreta Hamas Ismail Haniyeh u Teheranu, javlja Anadolu.

“Najoštrije osuđujemo masakr u kojem je kao rezultat podlog atentata u Teheranu ubijen šef političkog krila Hamasa Ismail Haniyeh”, poručeno je iz MVP Turkiye.

Iz Ministarstva su upućeni izrazi saučešća narodu Palestine, koji je zarad života na svojoj zemlji, u miru i u svojoj državi već dao stotine hiljada šehida, poput Haniyeha.

U saopćenju je još jednom istaknuto kako izraelski premijer Benyamin Netanyahu sa svojom administracijom nema namjeru postići mir.

“Ovaj napad ima za cilj proširiti rat iz Gaze na širu regiju. Ukoliko međunarodna zajednica ne učini ništa s ciljem zaustavljanja Izraela, regija će biti suočena s mnogo većim sukobima. Turkiye će nastaviti podržavati ispravna nastojanja naroda Palestine”, zaključeno je u saopćenju.

Palestinski pokret Hamas potvrdio da je njegov lider Ismail Haniyeh ubijen jutros u zračnom napadu u Teheranu.

Hamas je saopćio da je Izrael izveo napad u kojem je ubijen politički lider tog palestinskog pokreta Haniyeh.

U saopćenju se navodi da je Haniyeh boravio u Teheranu radi učešća na ceremoniji inauguracije novoizabranog iranskog predsjednika Masuda Pezeshkiana.

Iranska državna televizija prethodno je javila da je lider Hamasa Haniyeh ubijen u terorističkom napadu na rezidenciju u kojoj je boravio u glavnom gradu Irana.

Haniyeh je izabran za šefa Hamasovog političkog biroa 6. maja 2017. godine, zamijenivši Khalida Meshaala.

Moskva smatra da je ubistvo čelnika Hamasa Ismaila Haniyeha političko ubistvo i da će dovesti do eskalacije napetosti u regiji.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova i specijalni izaslanik ruskog predsjednika Vladimira Putina za Bliski istok i afričke zemlje Mihail Bogdanov u izjavi za novinsku agenciju RIA prokomentirao je ubistvo Haniyeha u Teheranu.

Naglašavajući da je riječ o vrlo lošoj situaciji, Bogdanov je rekao: “Ovo je apsolutno neprihvatljivo političko ubistvo i dovest će do daljnje eskalacije napetosti.”

Izraelske snage jučer su izvele zračni napad i na Liban

Libaski pokret Hezbollah potvrdio je u srijedu da je istaknuti komandant Fouad Shukr ubijen u jučerašnjem zračnom napadu u Bejrutu.

Najmanje četiri osobe su poginule u napadu, a 80 je povrijeđeno.

Izraelska vojska potvrdila je da je u utorak navečer izvela napad u južnom predgrađu Bejruta. Izrael tvrdi da je Shukr bio organizator subotnjeg raketnog napada na Majdal Shams, na okupiranoj Golanskoj visoravni, u kojem je ubijeno 12 osoba. Hezbollah je negirao bilo kakvu odgovornost za smrtonosni napad.

Izvor: Agencije