Home » ‘Nije slučajno’: Navijači ljuti zbog omalovažavanja NBA zvijezda Kyrie Irvinga i Jaylen Browna
NAŠI DANI

‘Nije slučajno’: Navijači ljuti zbog omalovažavanja NBA zvijezda Kyrie Irvinga i Jaylen Browna

Navijači su doveli u pitanje odluku o izbacivanju propalestinskih NBA zvijezda iz olimpijskog tima SAD-a, piše Middle East Eye.

Kako počinju Olimpijske igre 2024., može biti iznenađenje da nijedan od igrača Nacionalne košarkaške asocijacije (NBA) koji su vodili svoje timove do finala 2024. nije u zvijezdama tima SAD-a.

Jaylen Brown je proglašen za najkorisnijeg igrača NBA finala nakon što je vodio Boston Celticse u njihovoj pobjedi u prvenstvu, dok je njegov protivnik, Kyrie Irving, odveo protivničku ekipu, Dallas Maverickse, u njihovo prvo finale u više od deset godina i tek treće finale u historiji franšize. Obojica su bili primjetno odsutni sa popisa tima SAD-a, što je navelo navijače da dovode u pitanje odluku. 

Mnogi su se oglasili na društvenim mrežama kako bi osudili ovaj potez, a ljudi se pitaju ima li ta grdnja više veze s njihovim propalestinskim djelima solidarnosti tokom sezone 2023-2024 nego s kohezivnošću tima. 

Sportisti, koji su nekada bili saigrači u Boston Celticsima, iskoristili su svoje platforme u NBA kako bi rasvijetlili tekući vojni napad Izraela na Gazu, u kojem je ubijeno skoro 40.000 Palestinaca, većinom žena i djece.

NBA zvijezde također otvoreno govore o svojoj muslimanskoj vjeri i ranije su postile tokom islamskog svetog mjeseca Ramazana, čak i tokom utakmica.

Ranije ove sezone, Irving je ustalasao kada je nosio kefiju, tradicionalni arapski šal koji je došao da predstavlja palestinsku stvar, na konferenciji za novinare. Šal je bio svjedok porasta popularnosti prošle godine, a mnogi su ga nosili kako bi pokazali svoju podršku Palestincima usred izraelskog rata u Pojasu Gaze.

Irving je nastavio da svoju podršku Palestini čini vidljivom tokom cijele sezone, bilo da je nosio narukvicu Gaze na svakoj utakmici ili nosio kefiju uz svoju odjeću prije utakmice.

Slično tome, Brown, koji je oborio rekord kao prvi NBA igrač koji je imao ugovor od 300 miliona dolara, nosio je narukvicu “Free Gaza” i promijenio svoju profilnu sliku u riječ “liberation”, referenca za koju mnogi vjeruju da aludira na oslobođenje Palestine .

Njihovi činovi solidarnosti naišli su na polarizirajuće odgovore, primajući kako međunarodno divljenje, tako i kritike zbog korištenja njihovih platformi za palestinsku solidarnost i naveli mnoge da vjeruju da se njihov stav može smatrati potencijalnim problemom na najvećoj atletskoj pozornici koja postoji – Olimpijske igre.

-Još u aprilu, Irving je izrazio razočaranje nakon što je saznao da je izostavljen iz reprezentacije, ali je rekao da je više fokusiran na završetak NBA sezone i osvajanje šampionata. 

„Želim svojoj braći dobro. Jednostavno se nisam uklapao u ovaj tim”, rekao je novinarima . “Proces razmatranja je bio težak. Ali opet, nemam ništa osim poštovanja prema tim momcima iz USA Basketball-a.”

Ali u posljednjih nekoliko sedmica, i Irving i Brown su objavili zagonetne postove na X, nekadašnjem Twitteru, aludirajući na to da se nepoštovanje prema njima ne tiče samo njihove atletske sposobnosti. 

“Svako ko kaže da sport i politika nisu sinonimi laže vas i sebe,” objavio je Brown.

Irving je ponovo objavio Brownove objave, kao i svojim pratiocima rekao da je “ova ​​misija veća od nas”.

Javne izjave sportista dolile su ulje na uvjerenja njihovih navijača da su na klevete uticala njihova politička uvjerenja, a ne zasluge.

“Možemo li govoriti o tome da su i Jaylen Brown i Kyrie izostavljeni iz tima SAD-a? Obojica su otvoreno muslimanski i propalestinski. To što su ostavljeni sa svjetske pozornice za Olimpijske igre nije slučajnost”, objavio je jedan korisnik . „Ovaj čovjek je bio MVP finala NBA“, nastavio je, misleći na Browna.

“To ima veze s tim što su Jaylen Brown i Kyrie Irving crni muslimani i podržavaju Palestinu. Oni pokušavaju deplatformirati politički aktivne igrače,” podijelio je drugi korisnik…