Home » Palestinska beba preživjela je izraelski napad i čeka dug put do oporavka
ŽIVOT

Palestinska beba preživjela je izraelski napad i čeka dug put do oporavka

Evakuiran u Egipat na liječenje, Mostafa se sada suočava sa stalnim medicinskim izazovima i neizvjesnošću oko povratka u Gazu.

Kada je Mostafa Qadoura imao sedmicu dana, izraelski napad na njegovu kuću u Gazi prošlog oktobra pokrenuo je njega i njegov krevetić u zrak, poslao mu gelere u desno oko koji ga je nepopravljivo oštetio i ubio jednog od njegove braće.

Mostafa je evakuisan u Egipat sedmicama kasnije kada je bolnica koja ga je liječila bila pod opsadom izraelske vojske, a izrastao je u nasmijanog i aktivnog desetomjesečnog djeteta bucmastih obraza. Ali on se i dalje suočava sa velikim izazovima.

Njegova majka i drugi brat ubijeni su u odvojenom izraelskom napadu samo nekoliko dana nakon što je evakuisan. Trebat će mu niz operacija kako bi prilagodio svoje vještačko oko kako mu tijelo raste. I nejasno je da li će se vratiti u Gazu prije nego što se rat završi.

“Ne znam šta da mu kažem kada odraste”, rekla je njegova nana i staratelj, 40-godišnja Amna Abd Rabou, kojoj je u aprilu dozvoljeno da otputuje u Egipat da se brine o njemu. Ona i Mostafa su prošle sedmice odletjeli u Maleziju na operaciju koja je zakazana za ponedjeljak.

U ratu koji je odnio živote hiljada palestinske djece i povrijedio još više, Mostafina priča je i jedinstveno potresna i, na mnogo načina, poznata nebrojenim porodicama u Gazi razorenim i raseljenim u borbama između Izraela i Hamasa.

Mostafa je jedan od otprilike 3.500 Palestinaca, uglavnom djece, koji su evakuirani iz Gaze radi liječenja. Tamošnje porodice podnijele su zahtjeve za evakuaciju najmanje dvostruko većeg broja povrijeđene djece, navodi Svjetska zdravstvena organizacija.

Više od 12.000 djece je povrijeđeno u ratu, prema palestinskim zdravstvenim zvaničnicima, a humanitarne grupe kažu da se mnogi kojima nije dozvoljeno da napuste Gazu suočavaju sa zdravstvenim ishodima koji su daleko manje nadajući od Mostafin.

“Susrećemo djecu čiji životi visi o koncu zbog ratnih povreda ili njihove nemogućnosti da dobiju medicinsku njegu za stanja poput raka”, rekla je Tess Ingram, glasnogovornica UNICEF-a, agencije Ujedinjenih naroda za djecu.

Više medicinskih evakuacija spasilo bi živote i poboljšalo budućnost ranjene djece, rekao je Ingram, „ali iznad svega, potreban nam je prekid vatre. To je jedini način da se zaustavi ubijanje i sakaćenje djece.”

Izrael je pokrenuo brutalni rat na Gazu 7. oktobra, nakon što su palestinski borci napali južni Izrael, ubivši oko 1.200 ljudi i uzevši otprilike 250 talaca u enklavu.

Više od 40.000 Palestinaca je ubijeno u borbama od tada, prema palestinskom ministarstvu zdravlja u Gazi. Najmanje četvrtina su bila djeca, navodi ministarstvo.

U bolnici Administrative Capital u Kairu, Mostafa je nedavno sjedio u krilu svojoj baki, igrajući se zvečkom i cereći se medicinskoj sestri koja ga je ispratila na njegovom putu od Gaze do Egipta. Njegova nana se također nasmješila, rekavši da će se brinuti o njemu kao obećanje svojoj preminuloj kćerki.

Nakon štrajka krajem oktobra u kojem je ubijen njegov 4-godišnji brat Ayes i teško ranjena njegova tada 22-godišnja majka Halimah, Mostafa je pronađen nekoliko metara od uništene kuće u Džabaliji u sjevernoj Gazi — i još uvijek u svojom krevetcu, prema njegovoj nani.

Uslijedila je poznata priča o razdvajanju usred haosa rata, koji je raselio blizu 2 miliona Palestinaca iz njihovih domova.

Dok je Mostafa bio na liječenju zbog ozlijeđenog oka i čela u bolnici Shifa u gradu Gazi, njegovoj majci je amputirana noga u drugoj bolnici u sjevernoj Gazi, gdje je također bila na liječenju zbog teških povreda na vratu, grudima i očima .

„Rođaci oko mene bi mi govorili da se molim i da tražim od Boga da joj oduzme život da je oslobodi bola, ali ja bih im rekla da je ona moja ćerka i da ću se brinuti o njoj i zadržati je takvom kakva jeste bez obzira na stanje. “, rekla je Abd Rabou, koja je dvoje djece tinejdžera ostavila u Gazi na brigu svom suprugu.

Dok se još oporavljala od zadobijenih povreda, Mostafina majka preselila se u veliku porodičnu kuću u Jabaliji, gdje su u udaru 22. novembra ubijena ona, njen šestogodišnji sin Bassam i još 50 članova porodice.

Abd Rabou je rekla da ne zna šta se dogodilo Mostafinom ocu, ali se sjeća šta je njegova majka rekla dan prije nego što je umrla.

“Uhvatila me je za ruku i rekla mi da želi vidjeti Mostafu. Rekla je da se boji da ga više nikada neće vidjeti”, prisjetila se Abd Rabou.

Porodica Qadoura nije jedina u Gazi koju je rat skoro zbrisao.

AP – Porodica Qadoura nije jedina u Gazi koju je rat skoro zbrisao.

Napad u toku

Ovog mjeseca, izraelska vojska je priznala da je udarila u školu koja je pretvorena u sklonište u centru Gaze, rekavši da je pogodila komandni centar Hamasa u tom području bez pružanja dokaza.

U odgovoru na upit o dva napada koja su pogodila porodicu Qadoura, glasnogovornik izraelske vojske je rekao: „U potpunoj suprotnosti s Hamasovim namjernim napadima na izraelske muškarce, žene i djecu, (vojska) slijedi međunarodno pravo i preuzima izvodljive mjere predostrožnosti za ublažavanje civilne štete.”

Mostafina porodica nije znala gdje se on nalazi nakon što su on i više od dvadeset drugih beba evakuisani u novembru iz bolnice Šifa. Mislili su da je možda umro sve dok ujak nije naišao na lokalne vijesti u kojima se spominje beba bez roditelja za koju je sumnjao da je Mostafa.

Ujak je saznao da je Mostafa prvo prebačen u bolnicu u Rafi, te da je trebao biti evakuisan u Egipat zajedno sa 30 drugih bolesnih i slabih beba.

Bilal Tabasi, medicinska sestra koja je putovala sa Mostafom i ostalim evakuisanim, rekla je da su prerano rođene bebe koje su trebale da budu u inkubatorima umotale u ćebad kako bi ih zagrijale. Troje je umrlo prije nego što su stigli do egipatske granice.

Mostafa je bio pothranjen i dehidriran kada je stigao na granicu. Preživio je i bakterije otporne na antibiotike koje su mu inficirale rane od gelera, rekao je Tabasi.

“Mostafa je bio najkritičniji slučaj na koji sam naišao”, rekao je Ramzy Mounir, direktor Administrativne bolnice u Kairu.

Nejasno je gdje će Mostafa i njegova nana otići nakon njegove operacije u Maleziji, ali ona se nada da će se moći vratiti u Egipat i tamo ostati do kraja rata. Gdje god da slete, Abd Rabou je rekao da nikada neće ostaviti Mostafinu stranu jer se prisjetila nekih od posljednjih riječi njegove majke.