Home » Turski nacionalni automobilski i globalni mobilni brend TOGG će se prvi put predstaviti u Bosni na sajmu ZEPS 2024.
Ekonomija/Biznis

Turski nacionalni automobilski i globalni mobilni brend TOGG će se prvi put predstaviti u Bosni na sajmu ZEPS 2024.

Predsjednik Istanbulske privredne komore Šekib Avdagić najavio je da će se učešćem na ovogodišnjem sajmu ZEPS razvijati nova tržišta i saradnje, kao i jačati tursko-bosansko prijateljstvo i bratstvo. Dodao je da upravo zato smatra da je ZEPS sajam od velikog značaja za Turkiye, prenosi Anadolu.

Republika Turska je zemlja partner ovogodišnjeg Generalnog BH sajma ZEPS 2024, sajma sa 30-godišnjom tradicijom koji će se održati od 1. do 5. oktobra u Zenici, a nacionalno učešće Turkiye organizuje Istanbulska trgovinska komora.

Organizatori Sajma su tim povodom priredili ekskluzivni intervju sa predsjednikom Istanbulske privredne komore, Šekibom Avdagićem, čovjekom koji predstavlja drugu po veličini i snazi privrednu komoru na svijetu, sa 800.000 kompanija.

“Istanbulska privredna komora učestvujemo na međunarodnim sajmovima od 1893. godine, kada je održan Svjetski sajam u Chicagu. Smatramo da su sajmovi neophodan uslov za trgovinu i proizvodnju. Sajmovi omogućavaju kako razvoj proizvodnje, tako i upoznavanje sa novim tehnologijama, kao i otvaranje novih tržišta i uspostavu saradnje. Zbog toga svake godine pomažemo našim članovima da učestvuju na oko 50 sajmova širom svijeta. Također, organizujemo nacionalno učešće Turkiye na mnogim sajmovima, od hrane do industrije. Kao Istanbulska privredna komora, koristimo našu 131. godinu iskustva u organizaciji sajmova kako bismo pomogli turskim preduzetnicima i predstavnicima sektora da uspostave nove globalne saradnje“, kazao je Avdagić.

Ističući kako sajmovi nisu samo sredstvo susreta za promociju proizvoda i firmi, Avdagić je kazao da su to platforme koje približavaju ljude, jačaju zajedništvo i prijateljstvo.

“Kao ITO, spajamo ta dva aspekta sajmova kroz učešće na sajmu ZEPS koji ove godine obilježava 30 godina postojanja, u prijateljskoj i bratskoj zemlji Bosni i Hercegovini. S jedne strane razvijamo nova tržišta i saradnje, a s druge strane jačamo naše prijateljstvo i bratstvo. Zbog toga smatramo da je ZEPS sajam od velikog značaja za Turkiye“, naglasio je Avdagić.

Ukazujući na značaj koji on lično, a i Republika Turkiye općenito pridaju Bosni i Hercegovini, Avdagić je kazao da je Bosna i Hercegovina kroz historiju imala privilegovano mjesto u trgovini između Istoka i Zapada i da je bila važna poveznica za trgovinu od Jadranskog mora ka Evropi.

“Mi smo uvijek podržavali ovu historijsku ulogu Bosne i Hercegovine. Kao Istanbulska privredna komora, organizovali smo šest sajmova turskih proizvoda u Bosni i Hercegovini. Uvijek smo težili održavanju živih ekonomskih i trgovinskih odnosa između Turske i Bosne i Hercegovine. Posljednji put smo organizovali nacionalno učešće Turske na halal sajmu u Bosni i Hercegovini. Vjerujemo da će Bosna i Hercegovina biti važan punkt i baza koja će ubrzati put plasmana proizvoda Turske i ovog regiona ka Zapadu. Stoga, uvijek nastojimo održati trgovinsku prisutnost Bosne i Hercegovine“, rekao je Avdagić.

Naglasivši da su bez ikakvog oklijevanja prihvatili ponuđenu mogućnost učešća na ZEPS-u ove godine, Avdagić je kazao da imaju snažnu podršku Ambasade Republike Turkiye u Sarajevu, Sarajevskog trgovinskog ureda i Ministarstva trgovine te da snažno učešće na sajmu.

“Najprije, očekujemo dalji razvoj saradnje između turskih i bosanskohercegovačkih firmi, kao i početak novih investicija i projekata. Također, ovaj Sajam će biti pokretač unaprjeđenja trgovinskih i ekonomskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Turkiye. Sajmovi kao što je ZEPS će nas spasiti od stagnacije u trgovinskom obimu. Zbog toga nam je učešće na sajmu ZEPS 2024 od velikog značaja. Također, vjerujemo da će ovaj sajam pokazati da je trgovina ključ ponovnog oživljavanja o kojem je govorio prvi predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, kada je rekao „sahranili su nas, ali nisu znali da smo sjeme“. To su naša očekivanja. Naravno, ovaj sajam će dodatno učvrstiti društvene i kulturne veze između dvije prijateljske i bratske zemlje, što je i prirodno da se desi“, kazao je Avdagić.

Na nacionalnom štandu Turkiye, vodeće firme iz različitih sektora će prikazati kvalitetne i bogate turske proizvode. Također, turski nacionalni automobilski i globalni mobilni brend TOGG će se prvi put predstaviti u Bosni i Hercegovini na sajmu ZEPS 2024.

Na nacionalnom štandu Turske, Istanbulska privredna komora će svakodnevno nuditi posjetiocima specijalitete sa ukusima turske kuhinje.

“Kao što ste naveli, turski nacionalni automobilski i globalni mobil brend TOGG se prvi put predstavlja u Bosni i Hercegovini. Vjerujem da će TOGG, ako se ne odvoji od domaće proizvodnje, biti veliki podsticaj za naše prijatelje iz Bosne. Pored toga, na Sajmu će učestvovati 35 naših kompanija iz sektora ambalaže, IT-a, obrazovanja, električnih aparata, hrane, odjeće, građevine, papira, nameštaja, industrije i svemirske industrije. Svi oni donijet će na Sajam kvalitet i inovacije. Također, tokom ZEPS-a, Istanbulska privredna komora će predstaviti detaljne prezentacije o svojim uslugama, uključujući Istanbulski privredni univerzitet, Kongresni i Posjetiteljski Biro (ICVB)“, pojasnio je Avdagić.

U okviru nacionalnog učešća, iz Turkiye će na Generalnom BH sajmu ZEPS 2024, osim iz Istanbula, prisustvovati i firme iz Adane, Burse, Gaziantepa, Izmira, Kayserija, Samsuna i Ušaka. Svijetu će na taj način biti predstavljeni proizvodi i raznolikost firmi iz sve četiri regije Turkiye.

Istanbulska privredna komora je druga po veličini u svijetu, a Avdagić je kazao da je veliki izazov i radost voditi privrednu organizaciju sa takvom tradicijom i uticajem na globalnom nivou.

“Snaga Istanbulske privredne komore je Istanbul. Snaga ITO-a je 8500 godina historije Istanbula. Snaga ITO-a je što je Istanbul bio glavni grad Carstava. To je jedini grad koji spaja dva kontinenta i kroz koji prolazi more. Snaga ITO-a je što je Istanbul domaćin različitim civilizacijama i kulturama. To je trgovačka tačka između Istoka i Zapada, Sjevera i Juga. To je glavni grad trgovine, turizma, historije, sporta, nauke, proizvodnje i muzike. Ne govorim samo o prošlosti. Danas je isto tako. Danas je Istanbul, sa svojim snažnim transportnim mrežama, željeznicama, metroima, najvećim aerodromom u Evropi i velikim projektima, jedan od najvažnijih globalnih dobavljača. Mi se razlikujemo od drugih trgovačkih udruženja jer jedini spajamo Istok i Zapad. Ali najveća snaga Istanbula i ITO-a su prijateljski odnosi sa zemljama kao što je Bosna i Hercegovina, sa kojima imamo plodnu saradnju“, zaključio je Avdagić.

 

Izvor: Agencije

Električni Togg T10X bit će izložen na Generalnom BH sajmu ZEPS 2024