Home » Rast cijena stanova u FBiH, prazne nekretnine u Banjoj Luci
NAŠI DANI

Rast cijena stanova u FBiH, prazne nekretnine u Banjoj Luci

Tržište nekretnina u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) pokazuje promjene, sa rastom cijena stanova i padom cijena kuća u prvoj polovini 2024. godine. Istovremeno, veliki broj praznih nekretnina u Banjoj Luci, posebno onih koje pripadaju osobama u inostranstvu, pokreće rasprave o uvođenju novih poreznih mjera na nekretnine.

Prema polugodišnjem izvještaju o stanju tržišta nekretnina u FBiH za 2024. godinu, prosječna cijena stanova u prvoj polovini ove godine porasla je za četiri posto, dok je prosječna cijena kuća pala za tri posto.

Ukupna vrijednost nekretnina iz kupoprodajnih ugovora u FBiH u ovom periodu iznosila je 727,88 miliona KM, što je pad od 16,6 posto u odnosu na isti period prošle godine.

U prvih šest mjeseci ove godine, ukupan broj ostvarenih kupoprodajnih ugovora iznosi 10.522.

Pad u obimu tržišta nekretnina od osam posto također je zabilježen u odnosu na isti period 2023. godine, dok je prosječna cijena građevinskog zemljišta porasla za 15 posto. Najskuplja kuća prodata je na području Vogošće po cijeni od milion KM, dok je najskuplji stan prodat u općini Novo Sarajevo za 712.000 KM.

Edin Batlak, vlasnik Agencije AgencyPlus i potpredsjednik Udruženja posrednika u prometu nekretnina FBiH, istakao je ranije za Bloomberg Adrija TV da cijene nekretnina rastu, dok prodaja opada zbog veće potražnje u odnosu na ponudu. Iako postoji potreba za novim stanovima, spora izdavanja građevinskih dozvola koče gradnju.

Batlak je pojasnio da bi javno-privatno partnerstvo između gradova i investitora moglo biti rješenje za regulaciju cijena i povećanje ponude.

“Mi imamo trend rasta cijena nekretnina, za koji ja lično držim da je neopravdan. Istini za volju, imamo manju ponudu nego što je potražnja i naravno da se ekonomski zakon tržišta tu neumoljivo ispoljava. Međutim, postoje i jasni razlozi zašto je to tako. Mislim da prije svega u općinskim administracijama leži kvaka koliko sporo se izdaju dozvole za gradnju, odnosno, vrlo prosto, nemamo dovoljan broj novih stanova koji će se graditi”, pojasnio je.

Prоsјеčnа ciјеnа prоdаtih nоvih stаnоvа po metru kvadratnom u drugom kvartalu 2024. godine iznosi 2.851 KM, podaci su Agencije za statistiku BiH. U poređenju sа prоsјеčnom ciјеnom prоdаtih nоvih stаnоvа po metru kvadratnom u 2023. gоdini, prosječna cijena je veća za 10 posto, te u оdnоsu nа drugi kvartal 2023. gоdinе veća je za 9,5 posto.

Prazne nekretnine u Banjoj Luci

U Banjoj Luci, svaki peti stan ili kuća je prazna, prema podacima lokalnih službi. Veliki broj ovih nekretnina pripada osobama koje žive u inostranstvu ili su naslijeđene, ali se rijetko koriste. Statistika pokazuje da oko 19 posto domaćinstava ima minimalnu potrošnju vode, što ukazuje na to da su ove nekretnine većinu godine prazne.

Broj praznih stanova vjerovatno je još veći, jer pojedine starije zgrade nemaju individualne vodomjere, a slična situacija je i sa potrošnjom električne energije. Podaci iz popisa stanovništva iz 2013. godine pokazuju da je oko 22.600 stanova u Banjoj Luci prazno, a taj broj raste zbog iseljavanja stanovništva u inostranstvo.

Ekonomisti smatraju da bi nekretnine mogle postati važan izvor javnih prihoda kroz uvođenje progresivnog poreza. Trenutno je na snazi zakon iz 2012. godine koji predviđa oslobađanje od poreza na prvih 50 kvadrata stambene jedinice, dok se porez na veće nekretnine obračunava prema tržišnoj vrijednosti.

Međutim, prijavljivanje imovine je dobrovoljno, a poreske vlasti nemaju jedinstvenu bazu podataka, što otežava naplatu poreza. Tokom prošle godine naplaćeno je oko 27,6 miliona KM od poreza na nekretnine.

Vlada RS već dvije godine u Programu ekonomskih reformi razmatra uvođenje progresivne stope poreza na nekretnine, s posebnim fokusom na vlasnike više nekretnina. Planirano je da se do 2030. godine prilagodi postojeći zakon, kako bi se dodatno oporezovali oni koji posjeduju više nekretnina.