Home » Najmanje devet poginulih, hiljade ranjenih nakon masovne eksplozije pejdžera u Libanu
NAŠI DANI

Najmanje devet poginulih, hiljade ranjenih nakon masovne eksplozije pejdžera u Libanu

Najmanje devet osoba, uključujući dijete, poginulo je u masovnoj eksploziji bežičnih komunikacionih uređaja poznatih kao pejdžeri u različitim područjima u Libanu, potvrdio je libanski ministar zdravstva Firas al-Abyad, javlja Anadolu.

Oko 2.800 ljudi je povrijeđeno, uključujući 200 koji su u kritičnom stanju, rekao je na konferenciji za novinare u Bejrutu.

Libanski mediji sugeriraju da su uređaji eksplodirali nakon izraelskog proboja komunikacijskog sistema.

Libanska grupa Hezbollah potvrdila je da su u masovnoj eksploziji poginuli dijete i njihova dva člana, a da su mnogi povrijeđeni.

“Oko 15.30 sati po lokalnom vremenu eksplodiralo je nekoliko pejdžer uređaja koje su koristili različiti pripadnici jedinica i institucija Hezbollaha”, navedeno je u saopćenju grupe.

Hezbollah nije dao više detalja o eksplozijama niti ko bi mogao stojati iza ovog napada.

Ministarstvo zdravstva Libana ranije je pozvalo sve građane koji posjeduju pejdžer komunikacione uređaje da ih odmah odbace.

Do masovne eksplozije došlo je usred razmjene prekograničnih napada između Hezbollaha i Izraela u pozadini brutalne izraelske ofanzive na Pojas Gaze, u kojoj je od 7. oktobra prošle godine ubijeno više od 41.200 ljudi, uglavnom žena i djece.