Home » Protest logoraša ispred Vlade FBiH: Osim proživljenih tortura, logoraši su doprinijeli dokazivanju zločina
NAŠI DANI

Protest logoraša ispred Vlade FBiH: Osim proživljenih tortura, logoraši su doprinijeli dokazivanju zločina

Pred zgradom Federalne vlade danas je održan protest logoraša koji poručuju da su predugo čekali da vlasti donesu zakon koji će im dati pravni status i osigurati prava.

Protestom podsjećaju da godinama traže odgovor na samo dva zahtjeva; donošenje federalnog zakona o logorašima i regulisanje troškova pravobranilaštva.

– Na današnji dan, 28 godina nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu organizujemo proteste upozorenja. Logoraši su, osim proživljenih tortura, svojim svjedočenjima dali bitan doprinos dokazivanju ratnih zločina – poručio je predsjednik Udruženja logoraša Bosne i Hercegovine Seid Omerović.

Predstavljajući konkretne podatke, Omerović je pojasnio da je trenutno prepoznato samo 5 posto ove kategorije, što znači da njih 95 posto njih nije ostvarilo nikakvo priznanje, niti je prepoznato.

– Ti ljudi su uložili svoje tijelo, svoj duh. I dan danas smo aktivna kategorija, radimo knjige, filmove, digitaliziramo dokaze. Sve to rade logoraši – napomenuo je Omerović.

Sadmir Alibegović, predsjednik Saveza logoraša Unsko-sanskog kantona “Dr. Irfan Ljubijankić” je u razgovoru za Media centar Islamske zajednice ukazao na disbalans između svega što su logoraši prošli i onoga što je njihov trenutni status.

– Poruka Vladi je da nas uvrsti u bilo kakav zakon, jer mi logoraši smo osobe koje su prve stale na branik domovine. Svojim takvim aktivnostima smo doveli do toga da smo u gradovima gdje nije uspješno pružena odabrana, među prvima hapšeni i odvođeni u logore – rekao je Alibegović.

Podsjeća da su logoraši kategorija koja nije uvedena u niti jedan zakon, te im je prema tome onemogućeno ostvarivanje bilo kakvih prava.

– Prvi smo učestvovali u otkrivanju masovnih grobnica, te prvi svjedočili pred sudovima. Na osnovu izjava logoraša, podizane su optuženice prema kojima su realizovane presude. Barem smo zbog toga zaslužili da postojimo kao kategorija u ovoj državi – poručio je Alibegović.

Ovi protesti se održavaju na na osnovu odluke Skupštine Saveza logoraša, te uključuju samo jedan dio udruženja na nivou Saveza.

Ukoliko se ne odgovori na predstavljene zahtjeve, učesnici su najavili masovnije proteste širom Bosne i Hercegovine.

Izvor: Preporod.info