Home » Reakcije na izjavu političara iz vladajuće koalicije: Zaradi Forto, pa onda troši, a ne da nam zadužuješ unuke!
NAŠI DANI

Reakcije na izjavu političara iz vladajuće koalicije: Zaradi Forto, pa onda troši, a ne da nam zadužuješ unuke!

Predsjednik Kantonalnog vijeća Stranke za BiH Kantona Sarajevo Almir Bečarević prokomentirao je današnje obraćanje lidera stranaka Trojke, posebno predsjednika Naše stranke i ministra komunikacija i prometa BiH Edina Forte, bivšeg premijera Kantona Sarajevo.

Povod za reakciju bila je Fortina izjava da zagovara ‘da se jako zadužuje Bosna i Hercegovina’.

– Ne želim više donaciju 50 godina starog tramvaja iz Istanbula. Želim nov tramvaj, najskuplji, jer naši građani to zaslužuju. Kako ćemo kupiti nešto novo ako se ne zadužimo? Potrebno je investirati u budućnost i modernizaciju, a improvizacijama ne možemo osigurati održiv rast – rekao je, između ostalog, Forto.
Bečarević kaže za Hayat.ba da će današnja press-konferencija ući u anale politike i da bi se trebala izučavati na fakultetima.
– Jer tri jahača apokalipse koji su vlast prave od sebe žrtve. Svi lažu samo oni ne, svi ih napadaju samo oni nikog, čitav svijet je protiv njih, a gospodari su života i smrti u BiH. Ujedno, Konaković priča o natalitetu, a uveli su mjeru prije nekoliko godina o isplati porodiljama 1.000 KM. Ta mjera ništa nije donijela jer ne prave se djeca zbog 1.000 KM već su djeca rezultat ugodnog života i riješenih osnovnih potreba za život sa plaćama dostojnim da rodite dvoje ili troje djece. Nikšić priča o bilansima. Ured za reviziju FBIH dao komentar na budžet, krovna institucija za reviziju, i sada bi trebali njemu vjerovati. Vjerovati čovjeku koji u životu nije sačinio bilans. Forto je očigledno bio pod sedativima jer budžet Kantona Sarajevo je već na zaduženosti od 9,5 posto, a maksimalno je zakonski moguće 10 posto od prihoda budžeta. Građani Sarajeva hoće prugu za 20 miliona KM, a ne za 70 miliona. Građani hoće tramvaje za 20 mil. eura, a ne za 60 mil. eura. Zadužili su KS za 600 miliona KM – naveo je Bečarević.

Zatim je poslao poruku Forti:
– Zaradi Forto, zaradi, pa onda troši, a ne da nam zadužuješ unuke. Nadam se da će Tuzilaštvo KS izaći sa predmetima ko je profitirao od zaduživanja i na čija imena se gradi na Bjelašnici – naveo je Bečarević.

Izjava ministra dijeli se na društvenoj mreži Facebook. VIDEO

-Zagovaram, i to ću nastaviti u narednom periodu, da se jako zadužuje Bosna i Hercegovina – na cijelom svom nivou, u svim svojim nivoima vlasti – kazao je danas ministar Forto.

(MiruhBosne/Hayat)