Home » Ekspanzija obrtništva u Bihaću, više od 650 obrta i 1300 zaposlenih
Ekonomija/Biznis

Ekspanzija obrtništva u Bihaću, više od 650 obrta i 1300 zaposlenih

U posljednjih nekoliko godina, Bihać bilježi značajan rast u sektoru obrtništva, zauzimajući prvo mjesto u Unsko-sanskom kantonu po broju aktivnih obrta. Sa preko 650 registriranih obrtnika i 1300 zaposlenih u tom sektoru, Bihać je postao centar ove privredne grane, koja značajno doprinosi razvoju lokalne ekonomije.

Veliki broj obrtnika je angažiran u turizmu, koji se već dugo ističe kao jedna od najvažnijih privrednih grana grada.

Predsjednik Obrtničke komore Unsko-sanskog kantona Enes Arapović ističe da je interes građana za osnivanjem obrta u stalnom porastu te da pripremaju obrtnike da iskoriste prilike poput javnih poziva Službe za zapošljavanje za plaćanje doprinosa.

Upozorava, međutim, da i dalje nedostaje kontinuirana podrška lokalnih zajednica i kantonalne vlasti.

-Svaka lokalna uprava izdvoji određena sredstva, ali to je nedovoljno. Trebale bi postojati subvencije tokom cijele godine, kako od lokalnih zajednica, tako i od kantona i ministarstava. Najbolja egzistencija za mnoge je otvaranje vlastitih obrta i biznisa jer na taj način možemo zaposliti najviše ljudi – podvlači Arapović.

Obrti u Bihaću obuhvataju širok spektar djelatnosti, od uslužnih poslova do građevinskih radova, frizerskih salona i pekara. Posebno se ističe sve veći broj obrta vezanih za poljoprivredu i preradu hrane, čiji proizvodi sve češće postaju dio turističkih ponuda grada.

-Imamo sve više primarne proizvodnje kroz poljoprivredu koja prelazi u preradu, a proizvode povezujemo s turizmom kako bismo kreirali nove turističke ponude – zaključuje Arapović.

Ovaj rast obrtnika u Bihaću donosi optimizam za budućnost, uz očekivanja da će dodatne mjere podrške i poticaji osigurati daljnju ekspanziju ovog ključnog sektora.

 

Izvor: Fena/federalna.ba