Home » Planinari bosanskog tima Snaga Domovine ponovo svjetski prvaci
NAŠI LJUDI SPORT

Planinari bosanskog tima Snaga Domovine ponovo svjetski prvaci

Na 21. Svjetskom prvenstvu planinara koje je protekla 3 dana održano u alpskom naselju Filzmoos u austrijskoj pokrajini Salzburg, bosanski planinari okupljeni u zajedničkom timu Snaga Domovine osvojili su 1. mjesto te zadržali titulu svjetskih prvaka i ove godine.

Oko 180 planinara tima Snaga Domovine za 3 dana takmičenja prešli su ukupno 9268 kilometara čime su oborili sopstveni rekord od 9002 km postignut prošle godine u Abtenau, što im je bilo dovoljno za novu titulu.

Drugo mjesto osvojili su planinari austrijskog tima Wanderfreunde Traunstein-Salzkammergut sa više od 2000 km zaostatka, dok je francuski tim Les Cigognes d’Alsace ostao na trećem mjestu.
Tim Snaga Domovine sastavljen je od planinara iz 6 planinarskih društava iz BiH i 4 udruženja iz Austrije.
Uz domaćina udruženje Kontakt BiH-Salzburg, iz Austrije su u timu još udruženja Forum Žena Mimoze iz Beča i Natur & Mi iz Linca te savez bosansko-hercegovačkih udruženja u Austriji Consilium Bosniacum.

A iz BiH su Snagu Domovine pojačali planinari PSD Zlatni Ljiljani iz Sarajeva, PD Krajina iz Cazina, SPD Mulež i PED Kanjon iz Sanskog Mosta, PD Ključ i PD Mrakovica iz Kozarca.
Ovo je četvrto učešće tima Snaga Domovine na Svjetskim prvenstvima i do sada su osvajali po jednom četvrto i drugo mjesto, dok su na posljednja dva prvenstva bili prvi.
Posebno simpatično na ovome Prvenstvu bilo je to što su 5 najmlađih članovi tima preuzeli pehare i diplome.

 

(MiruhBosne)