Glavni grad Bosne i Hercegovine istovremeno preplavljen turistima i migrantima

Glavni grad Bosne i Hercegovine istovremeno preplavljen turistima i migrantima

 

Park preko puta sarajevske Vijećnice mjesto je privremenog boravka velikog broja migranata iz Sirije, Afganistana, Iraka, Obale Slonovače… Dolaze iz sata u sat i svakim danom sve ih je više. S jedne strane mosta gradska vreva i veliki broj turista iz svih dijelova svijeta koji uživaju u znamenitostima glavnog grada Bosne i Hercegovine, a s druge migranti na putu za bolje sutra, piše Anadolu Agency (AA).

– Građani pomažu anonimno –

Mnogo je porodica s djecom koja trčkaraju parkom. Imaju igračke, a sve to zahvaljujući građanima Sarajevo koji svakodnevno dolaze da pomognu, jer nisu zaboravili kako je biti izbjeglica.

Dok pričamo s migrantima, Sarajka donosi vrećice s lijekovima. Ne želi da se zna za njenu donaciju. A kako su nam kazali oni koji su tu, tako je svaki dan.

Hani Muhammed je sirijski Halep napustio prije godinu i osam mjeseci. U rodnom gradu je izgubio kuću, a želja mu je doći do Njemačke.

“U Turskoj sam bio 14 mjeseci. Nakon toga sam došao u Grčku gdje se nismo mogli kretati, jer nismo imali nijednog papira. Niko nam nije pomagao”, izjavio je Muhammed za AA.

Nakon Grčke prešao je u Albaniju, zatim Crnu Goru i prije osam dana je stigao u BiH.

“Spavam u parku. Veoma je loše. Nemam nijedan papir ovdje. Želim do Njemačke jer mi je tamo amidža. Medicinski sam tehničar i želim raditi u struci. Želim završiti medicinu i postati ljekar”, poručio je Muhammed.

– Turisti i migranti preko puta ulice –

Roditelji su mu još uvijek u Halepu, a brat i sestra u Damasku. Želja mu je doći do Njemačke kako bi i njih “izvukao” iz Sirije.

“Izgubio sam sedam godina u ratu”, dodao je ovaj Sirijac.

Među migrantima je i Hamza iz Iraka. I on je u BiH stigao istom rutom kao i Muhammed. Nakon Grčke, Albanija, Crna Gora i na kraju BiH.

“Imam 17 godina i sam sam ovdje. Porodica mi je u Iraku. Želim u Holandiju. Irak sam napustio prije godinu i četiri mjeseca. U Sarajevo sam došao prije deset dana. Svi su dobri sa nama. Svi nam žele pomoći. Ne možemo naći nijedan problem”, ispričao je Hamza.

Dok migranti dane provode na otvorenom u parku, pored njih prolaze turisti iz svih dijelova svijeta koji su došli u posjetu bh. prijestolnici. Nalaze se samo nekoliko metara od njih. Došli su kako bi napravili najbolju fotografiju s Vijećnicom u pozadini.

Jedan od razloga zbog kojeg ne obraćaju pažnju i nemaju strah od migranata je i taj što su se i ranije u svojim matičnim zemljama susretali s istim situacijama.

Previous OTVORENA IZLOŽBA „SREDNJOVJEKOVNE POVELJE I PEČATI BOSANSKIH VLADARA I VLASTELE“
Next Džamija u Cezareji svjedoči prisustvu Bošnjaka u Palestini

You might also like

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica masakra u Ferhadiji: U redu za hljeb ubijeno 26, ranjeno 108 Sarajlija

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti građani Sarajeva i delegacije Kantona Sarajevo, predstavnika udruženja žrtava, kao i članovi porodica i prijatelji obilježili su 23 godine od masakra u Ulici Ferhadija, između

NAŠI DANI

Prijetnja po sigurnost: Vođama “Noćnih vukova” zabranjen ulaz u Bosnu i Hercegovinu!

  Direktor Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovne Slobodan Ujić potvrdio je za Oslobođenje da je zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu državljaninu Rusije Aleksandru Zaldostanovu te državljaninu

OTPOR BOSNE

General Izet Nanić – bosanski heroj, ponos Krajine i države rođen je na današnji dan

Historija nas uči da oni koji zaborave svoju prošlost i svoje velikane da ne zaslušuju da žive budućnost. Tako su danas predstavnici Izvršne i Zakonodavne vlasti ali i predstavnici boračkih