Komemoracija ubijenom policajcu Mahiru Begiću: Bio je čovjek dostojan divljenja

Komemoracija ubijenom policajcu Mahiru Begiću: Bio je čovjek dostojan divljenja

 

Minutom šutnje, učenjem Fatihe i na drugi prigodan način, porodica, prijatelji i kolege, odali su danas u Sarajevu počast ubijenom pripadniku Federalne uprave policije Mahiru Begiću, javlja Anadolu Agency (AA).

Na danas održanoj komemoraciji svi su imali samo riječi hvale za policajca kojeg je u subotu nevečer u Suhodolu kod Tarčina, dok je stražario kod objekta FUP-a, ubio Edin Gačić, koji se nalazi u bjekstvu.

Poručili su da je Mahir bio i ostao čovjek dostojan divljenja, da je bio i ostao policajac kojeg ćemo pamtiti po nesebičnom zalaganju. Također, kolege su poručile da će njegov ubica biti pronađen.

“Njegova dobrota i plemenitost ostat će s nama u trajnoj uspomeni. Uvijek ćemo ga se sjećati kao dobrog čovjeka i uzornog policajca. Praznina koja je ostala teško je opisiva riječima, jer svi mi možemo biti Mahir Begić. Mahir je bio dobar kolega i čovjek. Uvjereni smo da je bio dobar suprug, otac, sin, brat…”, rečeno je na komemoraciji.

Prisutnima se obratila Hasana, majka ubijenog Mahira. Kroz suze je zahvalila kolegama, saradnicima i prijateljima koji su ih posjetili u ovim teškim trenucima. Podsjetila je da je Mahir bio velika poštenjačina.

“Ja sam ponosna majka, ponosna sam na njegove kolege i njihovu uniformu”, poručila je majka Hasana.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara rekao je da je u ovim trenucima teško naći prave riječi.

“Mahir Begić bio je uzoran policajac koji je uspješno obavljao posao, a što je najvažnije od svega, bio je dobar čovjek. Bio je predan poslu. Nepune 22 godine rada proveo je u Upravi policije. Nažalost, njegova pogibija je još jedan dokaz koliko je težak policijski posao”, pojasnio je Čampara.

Izrazio je nadu da je ovo zadnji put da se na oavkav način opraštaju od kolega.

Zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman rekao je da su se danas okupili kako bi odali počast ubijenom policajcu.

“Mahir nas je prerano napustio, ali ne svojom voljom. Mahira nam je mučki oduzeo čovjek kojem ljudski život nije vrijedan. Želim da znate da je Mahir bio i ostat će čovjek dostojan divljenja. Mahir Begić je bio i ostao policajac kojeg ćemo pamtiti po nesebičnom zalaganju za sve nas”, rekao je Korman.

Istakao je da svi koji su radili sa Mahirom znaju da nikad ne bi ostavio kolegu na cjedilu.

“Bio je ljudska gromada, ljudina”, dodao je Korman.

“Bio si gromada od čovjeka, i više od toga. Čovjek planina. Gdje god si dolazio ulijevao si sigurnost. Brinuo si o svima nama, čuvao si nam leđa. Monstrum je u tebi vidio metu samo zato što si nosio uniformu. Ti si svoju zakletvu ispunio, položio si svoj život”, rekao je predstavnik sindikata Mihret Rotić.

Kolega Almir Sunulahpašić kazao je da se danas nisu mogli okupiti tragičnijim povodom.

“Na onaj svijet ispraćamo čovjeka, prijatelja, policajca. Ispraćamo našeg Mahira Begića, časnog čovjeka, iskrenog patriotu, dokazanog u ratu i svih ovih godina poslije rata. Krasila ga je ljudskost. Bio je miran, porodičan čovjek, moralan”, rekao je Sunulahpašić.

Prisutnima se obratio i Dževad Kišić, koji je s Mahirom radio više od 20 godina.

“Bio je primjer mladima, kao i svim ostalim kolegama”, poručio je on.

Dženaza Mahiru Begiću bit će klanjana danas na mezarju Lokve, u općini Hadžići, u 15 sati.

Početkom prošle sedmice Edin Gačić je u selu kod Konjica ubio Sauda Sultanića i od tada se traga za njim. Gačić je ranije izdržavao kaznu zatvora zbog ubistva dvije osobe.

Previous Rekordan izvoz AC Food-a u prošloj godini - povećanje za 50 posto!
Next Vlada Kantona Sarajevo: Raspisana nagrada u iznosu od 50.000 KM za informacije koje bi dovele do hapšenja Edina Gačića

You might also like

NAŠI DANI

Najskuplja gljiva: Kod Kaknja pronašli bijele tartufe

Dvojica mladića iz Kaknja na širem lokalitetu izletišta Ponijeri koje je od Kaknja udaljeno 18 kilometra pronašli su skupocjene bijele tartufe i to oko 850 grama, a čija cijena dostiže

NAŠI DANI

Rusija računa na HDZ u borbi protiv NATO puta BiH

–Nakon što je Europska komisija predstavila novu metodologiju proširenja, u kojoj se prije svega inzistira na vladavini prava i borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, samozvani nositelj europskih vrijednosti je

NAŠI DANI

Šarović: Zabraniti izvoz šumskih drvnih sortimenata na dvije godine

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih poslova Bosne i Hercegovine Mirko Šarović narednih dana će provesti hitne konsultacije sa nadležnim institucijama i pokrenuti potrebne procedure prema Savjetu ministara BiH, kako bi