Radila je na Batmanu i Harryu Potteru, sada se vratila u Sarajevo – Došla sam kući!

Radila je na Batmanu i Harryu Potteru, sada se vratila u Sarajevo – Došla sam kući!

Aleksandra Korizma, kostimografkinja koja je svoj talenat izbrusila u Londonu, za O kanal je govorila o radu u teatru, na filmu i povratku u Sarajevo.

Karijera Aleksandre Korizme počela je upisom na Londonski univerzitet 1997. godine.

Studirala je na smjeru Costume and Make up for the Performing Arts, što se u poređenju sa našim univerzitetom može smatrati ekvivalentom Akademiji scenskih umjetnosti. Aleksandra je, kako kaže, uvijek imala razvijenu sklonost prema umjetnosti, pa su, nakon što je odlučila u kojem pravcu će teći njeno obrazovanje, u izboru između modnog dizajna i tehničkih efekata za film i TV, pretegnuli tehnički efekti.

Odabrala ih je jer voli skulpturu, a 3D je način na koji se najbolje izražava. Tehnički efekti su joj nudili mogućnost da stvara i na sceni u treću dimenziju diže sve što nije kostim ili šminka.

Aleksandra je radila i za velikane filmske industrije kao što je Warner Bros. Radila je na filmu Batman, odnosno odijelu glavnog glumca Christiana Balea.

Aleksandra, iako radi u svojoj zemlji i dalje sarađuje sa Kraljevskom operom u Londonu.

Došla sam kući. Jednostavno to nešto što čovjek ima u sebi, što nosi, ne može zamijeniti. Znate, u tim uređenim sistemima, tim nekim savršenim životima gdje vi zarađujete, finansijski ste stabilni i sve to stoji. Svakom je to neophodno.. govori ova umjetnica i napominje da nikoga ne osuđuje ako će otići negdje odlaska jer i ona sama je otišla 1989. godine.

-Ali, vjerujte mi.. negdje, ipak se javi ta potreba, javi se ta želja da se čovjek vrati, da se skrasi. Da bude svoj na svom – ističe Aleksandra.

Kozmina je bila angažovana i na filmu „Harry Potter i odaja tajni“, „Harry Potter i zatvorenik iz Azkabana“.

(MiruhBosne/O Kanal)

Previous Bosna je zemlja njegovih snova: Migrant iz Alžira u Tuzli pronašao drugu porodicu
Next Predsjednica RH odala počast osuđenom ratnom zločincu Praljku

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Valentina i Vedran, svjetski prvaci u argentinskom tangu: U njihovom plesu nije ih spriječio ni rat

  Valentina Vavra i Vedran Marčeta, svjetski prvaci u argentinskom tangu, dokaz su da je radom, trudom i odricanjem moguće ispuniti sve ciljeve. Uživaju u plesu i to se vidi

KULTURA I UMJETNOST

Počinje uzbudljivo festivalsko ljeto u glavnom gradu države: Do kraja jula će se tražiti krevet više u KS

Početak ljetne sezone u glavnom gradu Bosne i Hercegovine početak je i brojnih festivala u Sarajevu. Burno festivalsko ljeto u glavnom gradu BiH tek je počelo. Baščaršijske noći, Festival ulične

KULTURA I UMJETNOST

Otvorena izložba o književniku Hamzi Humi

U Centru za kulturu Mostar otvorena je izložba posvećena književniku Hamzi Humi. Na izložbi “Hamza Humo u zbirci Muzeja Hercegovine Mostar” predstavljena je bogata dokumentacija o Hamzi Humi – lična