Radila je na Batmanu i Harryu Potteru, sada se vratila u Sarajevo – Došla sam kući!

Radila je na Batmanu i Harryu Potteru, sada se vratila u Sarajevo – Došla sam kući!

Aleksandra Korizma, kostimografkinja koja je svoj talenat izbrusila u Londonu, za O kanal je govorila o radu u teatru, na filmu i povratku u Sarajevo.

Karijera Aleksandre Korizme počela je upisom na Londonski univerzitet 1997. godine.

Studirala je na smjeru Costume and Make up for the Performing Arts, što se u poređenju sa našim univerzitetom može smatrati ekvivalentom Akademiji scenskih umjetnosti. Aleksandra je, kako kaže, uvijek imala razvijenu sklonost prema umjetnosti, pa su, nakon što je odlučila u kojem pravcu će teći njeno obrazovanje, u izboru između modnog dizajna i tehničkih efekata za film i TV, pretegnuli tehnički efekti.

Odabrala ih je jer voli skulpturu, a 3D je način na koji se najbolje izražava. Tehnički efekti su joj nudili mogućnost da stvara i na sceni u treću dimenziju diže sve što nije kostim ili šminka.

Aleksandra je radila i za velikane filmske industrije kao što je Warner Bros. Radila je na filmu Batman, odnosno odijelu glavnog glumca Christiana Balea.

Aleksandra, iako radi u svojoj zemlji i dalje sarađuje sa Kraljevskom operom u Londonu.

Došla sam kući. Jednostavno to nešto što čovjek ima u sebi, što nosi, ne može zamijeniti. Znate, u tim uređenim sistemima, tim nekim savršenim životima gdje vi zarađujete, finansijski ste stabilni i sve to stoji. Svakom je to neophodno.. govori ova umjetnica i napominje da nikoga ne osuđuje ako će otići negdje odlaska jer i ona sama je otišla 1989. godine.

-Ali, vjerujte mi.. negdje, ipak se javi ta potreba, javi se ta želja da se čovjek vrati, da se skrasi. Da bude svoj na svom – ističe Aleksandra.

Kozmina je bila angažovana i na filmu „Harry Potter i odaja tajni“, „Harry Potter i zatvorenik iz Azkabana“.

(MiruhBosne/O Kanal)

Previous Bosna je zemlja njegovih snova: Migrant iz Alžira u Tuzli pronašao drugu porodicu
Next Predsjednica RH odala počast osuđenom ratnom zločincu Praljku

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Novo pozorišno djelo: Predstava “Zmaj od Bosne” uskoro pred publikom

  Pripreme za realizaciju nove predstave “Zmaj od Bosne”, gradačačkog kapetana koji se borio za bosansku autonomiju u Osmanlijskom carstvu i jednog od najistaknutijih povijesnih osoba u Bosni i Hercegovini,

ŽIVOT

Gornji Vakuf – Uskoplje: Kako je sport srušio zidove mržnje i predrasuda

  Kada je koncem novembra 2017. godine potvrđena prvostepena presuda Jadranku Prliću i ostalima iz vojnog i političkog vrha tzv. Herceg-Bosne za ratne zločine na području Hercegovine i srednje Bosne,

ŽIVOT

Ajla i Mirza, mladi brančni par – vratili se iz Holandije u rodno Sarajevo i započeli biznis

  Dvoje rođenih Sarajlija upoznali su se sasvim slučajno prije deset godina preko prijatelja, a nedugo zatim rodila se ljubav, koja je prije četiri godine krunisana brakom, piše coolstyle. – Mirzini