Gradačac, bosansko privredno čudo (Video)

Gradačac, bosansko privredno čudo (Video)

Više industrijskih zona, nove investicije, smanjen broj nezaposlenih, velika stopa izvoza, samo su neke od činjenica koje ovaj grad karakterišu kao pravo malo privredno čudo. U najavi su i izgradnje novih firmi.

Pored dvije industrijske zone u centru grada i još dvije izvan, dobijanje certifikata povoljnog poslovnog okruženja, od Gradačca je napravilo lidera. Najznačajnije industrije su tekstilna, hemijska, mašinska i prehrambena, a razvoj se nastavlja.

“Za razliku od nekih drugih sredina, ovdje su se u proteklom periodu razvile i neke grane industrije, koje u nekim sredinama stagniraju ili propadaju”, kaže Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca.

Jedna od takvih je i Livnica aluminijumskih odlivaka, koja upošljava 270 radnika.

“Bavimo se proizvodnjom aluminijuma pod visokim pritiskom, odnosno dijelova za automobilsku industriju. Godišnji promet je preko 25 miliona KM i sve radimo za izvoz”, kaže Elvedin Hrnčić, direktor Livnice u Gradačcu.

Dvije mljekare u Gradačcu su na vodećim mjestima u državi po ukupnoj proizvodnji.

“Dnevno prerađujemo negdje oko 100.000 litara mlijeka sa tendencijom rasta. Što se tiče same proizvodnje, na izvoz odlazi nekih 60-70 posto proizvoda. Ostalo je domaća proizvodnja”, kaže Dženan Veispahić, Mliječna industrija u Gradačcu.

Broj zaposlenih u Gradačcu se u proteklih pet godina povećao za oko 3.000. Više privrednih postrojenja je i u suvlasništvu stranih kompanija, čiji su predstavnici prepoznali potencijal u ovom gradu.

Elvedin Hrnčić, direktor Livnice u Gradačcu, kaže da je ono čime se ta firma ponosi – to što je starosna dob uposlenih ispod 30 godina.

“Prema podacima s kraja 2018. godine, izvoz sa područja Gradačca je premašio 360 miliona KM, što je više nego neki kantoni koji dosta dobro stoje kao privredna središta”, kaže Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca.

Prema najavama, broj zaposlenih bi mogao biti i veći. U planu je i proširenje industrijske zone. Šest parcela, oko 25 duluma zemlje, bit će prodato privrednim subjektima za izgradnju fabrika. Uskoro će biti raspisan javni poziv.

Videoprilog BHRT
Previous Bosanski građani prošle godine kupili automobile vrijedne milijardu maraka
Next Internatski smještaj u Potočarima spas za 80 djece: Do škole putovali i 50 kilometara (Video)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Analize tržišta: Bosanski proizvodi sve više istiskuju strane sa polica

  Proizvodi domaćih kompanija u prehrambenom sektoru sve su uspješniji u utakmici sa stranom konkurencijom.  Iako u mnogim segmentima još uvijek dominiraju regionalni ili globalni igrači, domaće kompanije osvajaju sve

Ekonomija/Biznis

Bosanska Krupa: Posao za 42 novoobučena zavarivača

  U Centru za podršku poduzetništvu Bosanska Krupa je 12. februara 2019. godine održana završna konferencija projekta “Povećanje konkurentnosti radne snage na prostoru općine Bosanska Krupa” koji finansira Evropska unija.

BH RAZGLEDNICA

Kompleks Ratne džamije na Igmanu privlači pažnju potencijalnih investitora

  Planirana je izgradnja nekoliko objekata među kojima se nalaze objekat apartmanskog tipa, muzejska galerija, restoran uz svojevrsne spavaone i prostorije za videonadzor Kompleks Ratne džamije na Igmanu, čiji je