Predsjedništvo donijelo Odluku o angažovanju Oružanih snaga BiH

Predsjedništvo donijelo Odluku o angažovanju Oružanih snaga BiH

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na 58. vanrednoj sjednici, održanoj 18. 3. 2020. godine, donijelo Odluku o angažovanju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u prevenciji i sprečavanju širenja koronavirusa (COVID – 19) u posebnim objektima (šatorima) za smještaj lica koja dolaze u Bosnu i Hercegovinu iz inozemstva.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je ovlastilo ministra odbrane Bosne i Hercegovine da unutar Bosne i Hercegovine, na zahtjev nadležnih institucija na nivou Bosne i Hercegovine, entitetskih i institucija Brčko distrikta BiH, može angažirati i upotrijebiti neborbena materijalna i tehnička sredstva Oružanih snaga BiH s pripadajućim personalom za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u prevenciji i sprečavanju širenja koronavirusa.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovite će svojom zapoviješću utvrditi potrebne personalne i neborbene materijalne resurse Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za realizaciju aktivnosti iz Odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Tokom realizacije zadataka iz ove odluke, Oružane snage BiH će uspostaviti potpunu saradnju i koordinaciju s nadležnim civilnim organima na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Ovlaštenje za angažovanje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine važi 30 dana, a odluka Predsjedništva BiH stupa na snagu danom donošenja.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUIP) Anis Ajdinović je danas nakon sjednice Federalnog štaba civilne zaštite kazao novinarima da su sinoć donijeli naredbu koja se tiče situacije u kojoj su inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove, a i inspektori Republičke uprave za inspekcijske poslove Rs-a, obavezni da izriču mjere izolacije za sve građane, bilo sa prebivalištem u Federaciji ili u Rs-u, a da ulaze u Bosnu i Hercegovinu bez obzira na to da li preko graničnih prijelaza pod kontrolom Federacije BiH ili Rs-a.

Previous Besplatan pristup na područje Zaštićenog pejzaža Konjuh
Next Ponosna gospođa, koju zovemo Bosnom

You might also like

NAŠI DANI

Fra Ivo Marković: ‘Politika herceg-bosne’ ne može uspjeti (VIDEO)

Profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Ivo Marković komentarisao je hrvatsku politiku i politiku HDZ-a prema našoj zemlji – s osvrtom na Čovićev skup u Neumu.. Istakao je da

NAŠI DANI

Kako smo stali za vrat milijarderu koji je izvlačio milione iz naše države

Glavni tužilac Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić i postupajući tužilac u vezi počinjenog kriminala u Global ispat koksnoj industriji u Lukavcu Ćazim Serhatlić obratili se danas javnosti povodom hapšenja  milijardera Pramoda

OTPOR BOSNE

Bužim: Godišnjica uspješne bitke ARBiH “Munja ‘93”

“Bogami ne znam u kojem bi kraju još našao tako hrabre i jake ljude bez imalo straha. Čekali su na svom, uzdajući se samo u Boga…” (MAHMUT BAPIĆ, otac poginulog