Zenički ‘Zenko’ kompletnu proizvodnju usmjerio u proizvodnju zaštitnih maski

Zenički ‘Zenko’ kompletnu proizvodnju usmjerio u proizvodnju zaštitnih maski

Zenički proizvođač službenih zaštitnih uniformi, preduzeće “Zenko“, kompletan svoj proizvodni program usmjerilo je prema proizvodnji zaštitnih maski za domaće tržište – izjavio je za Fenu vlasnik tog preduzeća Fahrudin Čančar.

“Zenko“ je već dugo godina svojim uniformama, između ostalih, opremao i policiju, graničare, medicinare…Austrije, Švicarske, Njemačke te nekih drugih evropski zemalja, ali je pandemija koronavirusa zahtijevala da se preorjentišu u hodu te preostali materijal iskoriste za pomoć bosanskohercegovačkom narodu u borbi protiv koronavirusa.

-Ogromna je potražnja, a naši su kapaciteti pet do 6.000 maski dnevno. Do sada smo ih uspjeli sašiti oko 50.000, a imamo materijala za još oko 500.0000 komada, odnosno za desetak dana rada. Cijena materijala svakim danom raste, ali valjda će do tada prestati i potreba za našim maskama – nada se Čančar.

Ističe da su njihove maske višekratne, višeslojne te da ih je potrebno oprati prije upotrebe.

-Maske su pamučne, od materijala za potkošulje, majice, posteljinu…Sterilizirane su peglanjem, a mogu se prati na temperaturi do 90 stepeni Celzijusa te koristiti ih i više mjeseci. Izrađujemo jednoslojne, dvoslojne i troslojne, od čega i zavisi njihova cijena, a koja iznosi od 0,90 do 1,90 KM – kaže Čančar.

Navodi također da su dio svojih maski i donirali.

-Zovu nas iz Hercegovine, Sarajeva, Republike srpske…Naravno, najviše smo ih plasirali posredstvom apoteka u Zenici i ZDK-u, ali i ministarstava. Nažalost, ne možemo odgovoriti svim zahtjevima iz drugih gradova – ističe on.

Preduzeće je, napominje, kao i druga bh. preduzeća suočeno s otežanim izvozom gotovih proizvoda.

-Poslali smo jedan kamion robe za Švicarsku, ali iskren da budem, ni ne znamo dokle je uspio doći. Valjda će uskoro stići na odredište – dodaje Čančar.

Previous Kalesija: Martovsku plaću načelnik usmjerava u nabavku zaštitnih maski, rukavica..
Next Turković posjetila 'Willonu' koja dnevno prizvodi 20.000 zaštitnih maski

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Livnjaci predstavili sir sa biberom i limunom, paprikom i začinskim biljem

  Predstavnici mljekare „Orman“ iz Livna naredna tri dana će gostovati na Sarajevo Holiday Marketu gdje predstavljaju novu liniju livanjskog sira “Farmersko blago”. Na Marketu će organizovati degustaciju i prodaju

MADE IN BOSNIA-387

U Goraždu otvorena 15. privredno-kulturna manifestacija “Dani jabuke“

  U Goraždu je danas svečano otvorena 15. privredno-kulturna manifestacija “Dani jabuke”. Tradicionalnu manifestaciju sajamskog karaktera čiji je cilj vratiti imidž voćarskog kraja ovom dijelu države otvorio je Mirko Šarović,

Ekonomija/Biznis

MEHRUDIN HALAĆ – OD PROIZVODNJE U GARAŽI DO PREDUZEĆA KOJE ZAPOŠLJAVA VIŠE OD 20 LJUDI

  Mehrudin Halać (50), rudarski tehničar po struci, nakon dugogodišnjeg iskustva u proizvodnji namještaja, pokrenuo je vlastitu proizvodnju tapaciranog namještaja i zaposlio porodicu. Danas, Mehrudin zajedno sa suprugom, kćerkom i sinom,