Home » Dodik i Čović: Realizovano sve što su HDZ i SNSD dogovorili
NAŠI DANI

Dodik i Čović: Realizovano sve što su HDZ i SNSD dogovorili

Usaglasni smo se oko Evropskog puta Bosne i Hercegovine, uz želju da konstituisanjem Vijeća ministara imamo jedno sasvim drugo okruženje, prenose mediji.

Rekao je ovo Milorad Dodik, predsjednik entiteta Republike srpske, nakon sastanaka sa predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem.

– Imamo različita mišljenja oko NATO-a i ulaska Bosne i Hercegovine u Alijansu, i to ne treba da komentarišemo – naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da evropski put i 14 prioriteta treba da se stavi na dneveni red i da se vidi na koji način može da se nađe koncenzus.

– Što se tiče rada Vijeća ministara, ono što smo dogovrili do sada ispoštovano je. Treba naći model da Vijeće ministara drži sjednice sa vladama entiteta – poručio je Dodik.

Dodik očekuje i brzo formiranje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Ako Njemačka nastavi da blokira projekte u Republici srpskoj, onda će Rs blokirati sve projekte u FBiH koje finansira banka čija su sredstva blokirana u Rs, rekao je Milorad Dodik.


On je na pres konferenciji s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ BiH, rekao da se radi o kreditnim sredstvima koja Njemačka blokira, i da je moguće naći i druge kreditore.

– Potpuno smo svjesni da moramo rješavati ona pitanja oko kojih postoji saglasnost – kaže Dodik.

Dodik ističe da je razgovarano i o istočnoj gasnoj interkonekciji. Navodi da je dogovoreno da se i u narednim danima razgovara o tome kako bi se odblokirao proces.

– Istočna interkonecija je ona za koju smo mi zainteresirani, i južna za koju je zainteresirana hrvatska strana, pa i bošnjačka, rekao je Dodik.

Zadovoljan je dinamikom donošenja odluka u Vijeću ministara.

– Naš politički dogovor, dvije stranke, je bio da se ide u formiranje Vijeća ministara sa strukturom Osmorka. To smo ispoštovali, rekao je Dodik.

Čović je rekao da će narednih dana biti stavljeni na dnevni red svi problemi koji postoje, i da vjeruje da će svi projekti na nivou Vijeća ministara biti odblokirani.

Istakao je da je moguće i da svih 14 ključnih prioriteta EU budu stavljeni na dnevni red i da se rješavaju u paketu.

Za sutra najavio sastanak sa strankama Osmorke.

– Moramo biti mnogo energičniji da se uspostavi Vlada FBiH. Nadam se da će unutar bošnjačke političke scene razumjeti da nikome ne idu u prilog blokade. Uvjeren sam da će HDZ s partnerima naći mudrosti da se na Predstavničkom domu potvrdi Vlada FBiH, rekao je Čović.