Abel “The Weeknd” Tesfaye će obezbijediti četiri miliona obroka za podršku hitnim humanitarnim naporima u Gazi

Abel “The Weeknd” Tesfaye će obezbijediti četiri miliona obroka za podršku hitnim humanitarnim naporima u Gazi

Ambasador dobre volje Svjetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija (WFP) i multiplatinasti svjetski izvođač Abel “The Weeknd” Tesfaye usmjerava 2,5 miliona američkih dolara iz svog XO humanitarnog fonda na humanitarne napore WFP-a u Gazi, saopćile su UN početkom decembra.


Ovom donacijom, koja je jednaka četiri miliona hitnih obroka, finansirat će se 820 metričkih tona paketa hrane koji bi mogli nahraniti više od 173.000 Palestinaca u dvije sedmice.

Tesfayeov doprinos dolazi u kritičnom trenutku u naporima WFP-a da odgovori, jer se utrkuje da nahrani više od milion stanovnika Gaze na ivici gladi. Od početka krize 7. oktobra, WFP je pružio pomoć u hrani za više od 764.000 Palestinaca u koordinaciji s drugim agencijama UN-a i lokalnim i regionalnim implementacijskim partnerima.

Tokom nedavne humanitarne pauze u borbama, WFP je dosegao više od 121.000 ljudi, uključujući i teško dostupna područja koja su ranije bila nepristupačna unutar Gaze. Pomoć u hrani je uključivala svježi hljeb, obogaćene datule, konzerviranu hranu, pšenično brašno, tjesteninu, paradajz pastu i ulje. WFP je nastavio da transportuje što više kamiona punih hrane i pomoći u Gazu dnevno tokom humanitarne pauze.

“Ovaj sukob je izazvao humanitarnu katastrofu neopisivu. WFP radi danonoćno na pružanju pomoći u Gazi, ali je potrebno značajno povećanje kako bi se riješio očajnički nivo gladi koji vidimo. Našim timovima je potreban siguran i neprekidan humanitarni pristup i stalna podrška donatora da dopremo do što većeg broja ljudi”, rekla je Corinne Fleischer, direktorica WFP-a za Bliski istok, Sjevernu Afriku i Istočnu Evropu. “Zahvaljujemo Abelu na ovom vrijednom doprinosu narodu Palestine. Nadamo se da će drugi slijediti Abelov primjer i podržati naše napore.”

Abel “The Weeknd” Tesfaye, imenovan za ambasadora dobre volje u oktobru 2021., aktivno je podržao globalnu misiju WFP-a za ublažavanje gladi putem ličnih donacija u iznosu od 1,8 miliona američkih dolara i kroz humanitarni fond XO koji je osnovao u partnerstvu sa Svjetskim programom za hranu SAD. Fond, koji je do danas prikupio 5 miliona američkih dolara, poslao je prvu tranšu od 2,5 miliona dolara za podršku hitnoj pomoći u hrani ženama i djeci u Etiopiji, a druga tranša će biti dodijeljena za odgovor na Gazu. Tesfaye se obavezao da će 2024. godine izdvojiti ekvivalent od 1 USD po ulaznici od koncerta njegove stadionske turneje After Hours ‘til Dawn za XO Humanitarni Fond.

Saznajte više o radu The Weeknda sa Svjetskim programom za hranu UN-a na wfp.org/TheWeeknd.

Previous Promocija knjige “Bosanski jezik i komunikacija u nastavnoj praksi” u četvrtak u Mostaru
Next Zmajice bolje od Bjelorusije

You might also like

NAŠI DANI
NAŠI DANI

‘Osmorka’ – vidno promijenjenog raspoloženja, poručuju da ostaju na okupu

 “Osmorka” ostaje na okupu i nastavlja sa procesom formiranja vlasti na svim nivoima, zajedno sa partnerima – poručuju iz skupa od osam stranaka, u danu nove realnosti na bosanskoj političkoj

OTPOR BOSNE

Godišnjica oslobođenja Sanskog Mosta: Sjećanje na heroje i žrtve borbe za slobodu

U pobjedonosnom pohodu pod kodnom oznakom „Sana 95“ ovaj su grad oslobodile jedinice Petog korpusa ARBIH koji je krenuo iz Bihaća i Sedmog – koji je krenuo iz Travnika, a