Advokat Stojanović: Srbija je odabrala da se opravda tvrdnjom da je oružje nabavljeno u Bosni zbog toga što smatraju da će svijet da proguta ideju da je Bosna…

Advokat Stojanović: Srbija je odabrala da se opravda tvrdnjom da je oružje nabavljeno u Bosni zbog toga što smatraju da će svijet da proguta ideju da je Bosna…

Srbijanski advokat Čedomir Stojković podnio je danas Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu zbog terorizma protiv Milana Radoičića, organizatora paramilitarne organizacije koja je učestvovala u oružanom sukobu u selu Banjska na Kosovu, i još najmanje 30 NN lica. Stojković je dodao da su prijavom, zbog terorizma u pomaganju, obuhvaćena i NN lica iz Ministarstva unutrašnjih poslova u zaposlena u Kopnenoj zoni bezbjednosti i NN lica zaposlena na visokim funkcijama u bezbjednosnoj strukturi Srbije.

On je na konferenciji za novinare nakon podnošenja krivične prijave istakao da nema nikakve sumnje da je paramilitarna organizacija naoružana velikom količinom ilegalnog oružja, koje inače može da posjeduje samo Vojska Srbije prema zakonima Srbije – teroristička organizacija.

Stojković je ocijenio da nema sumnje ni da konvoj sa više od 20 vozila prepunih naoružanja može da pređe “bilo koju granicu, a naročito najčuvaniju granicu sa Kosovom, odnosno Kopnenu zonu bezbjednosti” bez dozvole vlasti u Srbiji.

Stojković je upitao šta će se dogoditi ako zbog pasivnosti i inercije Srbije, koja odbija da pohapsi tu paramilitarnu organizaciju, po istom principu počnu da se naoružavaju neke druge manjinske grupe u Srbiji, “i proglase da srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sporovodi teror nad Bošnjacima u Sandžaku, nad Albancima u Preševskoj dolini, nad Mađarima u Vojvodini ili nad Srbima u Beogradu”.

On je ocijenio da je vrijeme paramilitarnih vojnih formacija umrlo sa bivšim predsjednikom Srbije i Jugoslavije Slobodanom Miloševićem i naglasio da to vrijeme ne smije da se vrati.

Stojković je ocijenio da je puštanjem Radoičića na slobodu, Srbija, “odnosno Aleksandar Vučić, koji kontroliše i ima značajan uticaj na pravosuđe u Srbiji, gurnuo prst u oko cijeloj međunarodnoj zajednici, a naročito Evropskoj uniji i Sjednjenim Američkim Državama”. “Ovo što se sada događa je isto što se dešavalo Srbiji i Jugoslaviji početkom devedesetih godina. Beograd je i tada formirao paramilitarne grupe, a jednu od njih je formirao i Vojislav Šešelj, politički otac Aleksandra Vučića. Mi znamo otkud ta mantra i taj metod koji je isproban u Bosni i Hercegovini”, zaključio je Stojković.

U Beogradu su zaboravili da je rat u Bosni završen prije skoro 30 godina, podsjeća Stojković

Stojanović je prokomentarisao i povezivanje Bosne sa ovim slučajem.

– Ne postoji ni najmanja šansa da Milan Radoičić kupuje oružje velike razorne moći koje inače koristi vojska i da tu kupovinu obavi u Bosni i Hercegovini u Tuzli ili na bilo kom drugom mjestu van Republike Srbije. Ne postoji način da se u Evropi oružje velike razorne moći sposobno da uništava tenkove nađe u bilo kakvoj slobodnoj prodaji. Ne postoji mogućnost da takvo oružje u Evropi bude mimo nadzora obavještajnih službi date teritorije.

Srbija je odabrala da se opravda tvrdnjom da je oružje nabavljeno u Bosni i Hercegovini zbog toga što smatraju da će svijet da proguta ideju da je Bosna i dalje divlja država u kojoj se oružje slobodno može kupovati na sve strane. U Beogradu su zaboravili da je rat u Bosni završen prije skoro 30 godina i da od tada se nalaze tu međunarodne vojske i da zbog toga ne postoji ni najmanja šansa da se takvo oružje nađe van kontrole.

Pritom da se to oružje još kupi u “bošnjačkom” kantonu ne postoji ni najmanja teorijska šansa. Izabran je “bošnjački” kanton za ovo pravdanje jer se zna, ako bi se za pravdanje koristio “srpski” kanton, da bi onda to značilo da iza takvog vojnog snabdijevanja stoji Milorad Dodik, prijatelj Aleksandra Vučića.

Zna se da ne može to oružje da se nabavi van Srbije i bez saglasnosti Srbije. Srpske službe bezbjednosti su sigurno pomogle Milanu Radoičiću da to oružje nabavi i vjerovatno su zapravo grupu njegovu i organizovale, istakao je Stojković u izjavi za Oslobođenje.

Podsjećanja radi, pripadnici terorističke grupe, pod Radoičićevim vodstvom, su 24. septembra napali kosovske policajce u selu Banjska kod Leposavića. Tom prilikom je ubijen jedan, a ranjena dvojica policajaca. U razmjeni vatre poginula su i četvorica terorista, a za jednog od njih još nije utvrđen identitet.

Previous Prof. Serwer poziva na sankcije nakon terorizma Srbije na Kosovu: Obustaviti letove Er Srbije za SAD i EU
Next Sarajevo: Održan okrugli sto "Islamska tradicija u bosanskom jeziku"

You might also like

RIJEČ

Mohamed Hadid, otac manekenki Gigi i Belle, ispričao kako su izbačeni iz svog doma, u koji su ranije primili izbjegle Jevreje iz Evrope

Biznismen Mohamed Hadid, otac poznatih manekenki Gigi i Belle Hadid, ispričao je kako je njegova porodica dočekala jevrejske izbjeglice iz Njemačke u Palestinu, prenosi Faktor. Iako su ih primili raširenih

NAŠI DANI

Silajdžić: Ponovo imamo otvorenu prijetnju sile sa Pala!

Ponovo imamo otvorenu prijetnju sile sa Pala! Ponavlja se ’91. i ’92.! – kaže bivši visoki državni zvaničnik dr Haris Silajdžić. Ovdje imamo strane koje pregovaraju. Jedni su branili Bosnu

NAŠI DANI

Bećirović: U regionu ima onih koji šire obmane i laži, jedan od njih je Aleksandar Vučić

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, govoreći o aktuelnoj temi rezolucije o Srebrenici na kojoj se radi u Ujedinjenim nacijama, poručio je kako u regiji ima onih koji šire