AFP na meti političkih pritisaka u Francuskoj zbog uređivačke politike

AFP na meti političkih pritisaka u Francuskoj zbog uređivačke politike

Francuska novinska agencija AFP našla se pod pritiskom javnosti i dijela političara zbog uređivačke politike u vezi s izraelskim napadima na Gazu, javlja Anadolu.

Predsjednik i izvršni direktor AFP-a Fabrice Fries pozvan je u Senat da svjedoči o politici emitiranja koja se nije smatrala dovoljno “proizraelskom”, pišu nacionalni mediji.

Fries je u svom govoru u Senatu rekao da je agencija optužena za “širenje antisemitizma” jer je od početka izraelskih napada na Gazu pisala da je “Hamas priznat kao teroristička organizacija od strane EU-a, SAD-a i Izraela” umjesto da kaže “Hamas je teroristički”.

Naglašavajući da su takve optužbe “ozbiljne i vrijedne prezira”, Fries je ustvrdio da se AFP-ovo “nezavisno” emitiranje izraelskih napada na Gazu ne može smatrati “pristranim”.

Fries je u intervjuu za “Le Monde” proteklog vikenda podsjetio da je AFP organizacija koja služi medijima i svojim klijentima, a ne javnosti, a u vezi s prikazom AFP-a kao “francusko-palestinske agencije” u francuskoj javnosti.

AFP, koji izbjegava koristiti izraze kao što su “antisemitski, židovski, islamistički” u svojim vijestima, bio je predmet oštrih kritika desničarskih i republikanskih političara u Nacionalnoj skupštini i Senatu od 7. oktobra.

Krajnje desničarski zastupnici u Nacionalnoj skupštini u više navrata su tražili od vlade da pozove AFP na odgovornost jer nije pružio dovoljno proizraelskog izvještavanja.

Čelnik Nepokorene Francuske (LFI) Jean-Luc Melenchon, koji je podržao AFP da Hamas ne nazove “teroristom”, upotrijebio je sljedeće izjave u svojoj objavi na svom X profilu:

“U kontekstu AFP-ove značajne strogosti. Povijest dokazuje da smo u pravu. Riječ terorizam je diverzija za izbjegavanje međunarodne pravde i legitimiziranje ‘prava na masakr’.”

Previous VIDEO Bosanski državljani stigli u Kairo: Bilo je ratova, ali ovaj užas se ne može ispričati
Next Francuski advokat Devers se sa stotinama kolega obratio ICC-u: Izraelske napade na Gazu smatra genocidom

You might also like

NAŠI DANI

‘Ja sam kršćanin u Gazi – bombardujete i kršćane i muslimane’

Najmanje 18 osoba je ubijeno kada je izraelski projektil pogodio Grčku pravoslavnu crkvu u Gazi. Za desecima se još traga pod ruševinama. Izrael razorio najstariju džamiju u Gazi, bombardovana i

NAŠI DANI

Novi sarajevski trolejbusi pušteni u promet, do 6. juna besplatna vožnja

Novi sarajevski trolejbusi pušteni su danas u promet, a do 6. juna građanima će biti omogućena besplatna vožnja. Pet trolejbusa će saobraćati na postojećim linijama Otoka – Trg Austrije i

NAŠI DANI

Čović – od govornika u Potočarima do negatora Zakona o zabrani negiranja genocida u državnom Domu naroda

Jučer je nakon četiri mjeseca Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine ponovo radio, a najglasniji su bili iz SNSD-a i HDZ-a koji su tražili odlazak visokog predstavnika iz BiH, stranih