Aida Salkić-Haughton odlikovana  počasnom titulom Član Reda Britanskog Carstva

Aida Salkić-Haughton odlikovana počasnom titulom Član Reda Britanskog Carstva

 Humanitarna radnica Aida Salkić-Haughton, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, odlikovana je počasnom titulom Član Reda Britanskog Carstva (MBE), za rad u zajednici koji služi kao pozitivan primjera drugima, saopćili su iz organizacije Remembering Srebrenica.
       

Odlikovanje se dodjeljuje povodom rođendana britanske kraljice Elizabete II. Salkić-Haughton, rođena u Cazinu, se našla na listi odlikovanih osoba zbog njenog dugogodišnjeg volonterskog rada u promicanju svjesnosti o šteti koju mržnja može uzrokovati ukoliko joj se društvo ne suprotstavi na vrijeme.

Ova mirovna aktivistica radi zajedno sa humanitarnim organizacijama Sjećanje na Srebrenicu (Remembering Srebrenica) i YMCA North Staffordshire. Koristeći svoje ratno iskustvo, jer se kao tinejdžerka iznenada našla u centru ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini devedesetih godina, svojim je susretima sa mladima, djecom školskog uzrasta i predstavnicima zajednica navodila na to da se mržnji i diskriminaciji treba suprotstavljati kroz dobra djela.

“Svi mi možemo učiniti nešto kako bismo unaprijedili svijet u kojem živimo”, rekla je Salkić-Haughton i dodala da moramo biti svjesni i kako lako stvari u životi mogu izbjeći kontroli.

Poručila je da ju je ovo priznanje obavezalo da nastavi doprinesiti društvu kroz dobrotvorni rad.
“Ova titula je izvanredna čast, ali obaveza da nastavim sa mojim radom u zajednici kako bismo očuvali sjećanje na sve nevine žrtve bosanskog ili bilo kojeg drugog rata, te spriječilo sličan bol i gubitak u budućnosti”, rekla je.
       

Salkić-Haughton je naglasila da su joj najveća inspiracija bosanske majke čija su djeca ubijena, kao i drugi članovi porodice, ali da uprkos tome one nikada nisu izgubile dostojanstvo.
“Zločini počinju sa govorom mržnje i podsjelom na ‘nas’ i ‘njih’”, istakla je Haughton i pozvala da se tome snažno suprotstavi.

Smatra da se to može učiniti i kroz volonterski rad podsjetivši da je on jako koristan za društvo.

Previous Ambasador Makarević pokrenuo video serijal o saradnji Bosne i Hercegovine i dijaspore
Next U toku opsežni radovi na uređenju Boračkog jezera pred turističku sezonu

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Senad Galijašević alias Senna M: Napustio je estradu prije 12 godina, a sada i NASA kupuje njegove proizvode

Nakon što se oprostio od muzike Senna M je uplovio u biznis proizvodnje filmske i TV opreme, kao i robotike za kamere. Njegovi proizvodi su prisutni u svim zemljama svijeta,

NAŠI LJUDI

FC Diamant Linz – bosanski klub šampion Austrije u futsalu

U nedjelju je FC Diamant Linz drugi put zaredom osigurao titulu prvaka Austrije u futsalu. Nakon pobjede od 4-2 u prvoj finalnoj utakmici, tijesna pobjeda od 2-1 nad gradskim rivalom FK

NAŠI LJUDI

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine svečano obilježen u UK

Ambasada Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu obilježila je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine prigodnim programima te je upriličen i koncert pijanistice Dženane Šehanović Sarajlić i sopranistice Dženane Huseinagić, koje su ovim