Ako Schmidt promjeni izborni zakon dekretom u korist HDZ-ovih diskriminatorskih prijedloga bit će to ravno aneksiji Bosne i Hercegovine (1878)

Ako Schmidt promjeni izborni zakon dekretom u korist HDZ-ovih diskriminatorskih prijedloga bit će to ravno aneksiji Bosne i Hercegovine (1878)

Posljednjih dana u domaćoj javnosti spominje se mogućnost nametanja Izbornog zakona Bosne i Hercegovine

Po ovom pitanju oglasio se i član državnog Predsjedništva, Željko Komšić.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poručio je danas da građani neće prihvatiti etničke podjele, a da visoki predstavnik  Christian  Schmidt treba dobro razmisliti.

 Komšić je komentarisao informacije koje su se pojavile u javnosti a odnose se na namjeru Visokog predstavnika da nametne izmjene Izbornog zakona “po željama HDZ-a.”

-Siguran da su građani Bosne i Hercegovine nisu spremni prihvatiti antievropska rješenja koja produbljuju etničke podjele u izbornom zakonu.  Schmidt bi trebao dobro razmisliti o tome šta razmatra, i biti siguran da odluka na štetu građana i države Bosne i Hercegovine, ne može proći bez posljedica. Očekujem da se sve probosanske opcije da se jasno očituju o produbljivanju etničkih podjela u izbornom zakonodavstvu BiH – rekao je Komšić, saopćeno je iz njegovog ureda.

Iako su iz OHR-a rekli da se radi o redovnom sastanku ambasadora, po svemu sudeći, visoki predstavnik Christian Schmidt je pokrenuo novu diplomatsku ofanzivu u vezi sa izmjenama Izbornog zakona i Ustava BiH.

Ovakve informacije je potvrdio i državni zastupnik Saša Magazinović, objavivši na Twitteru da se “visoki predstavnik konsultuje o namjeri da izađe u susret HDZ-ovim izmjenama koje se odnose na formiranje vlasti”.

U informaciji o današnjem sastanku u OHR-u pojavilo se i ime Mire Lazovića, kao jednog od učesnika. Ovu informaciju nam je potvrdio i sam Lazović.

 Bio je sastanak u OHR-u. Dogovor je da se o sadržaju razgovora ne izlazi u javnost, kratko je kazao Lazović za Oslobođenje.

Praksa skrivanja sadržaja razgovora nije nikakva novost u ponašanju međunarodnih predstavnika u BiH. Podsjećamo, prilikom jedne od rundi pregovora u Delegaciji EU u BiH sa predstavnicima političkih stranaka, učesnici su, izlazeći iz zgrade, govorili kako im je kazano da ne govore o sadržini razgovora.

U nastavku osvrt novinara Erola Avdovića

-Ako visoki predstavnik Schmidt ove 2022 promjeni izborni zakon dekretom u korist HDZ-ovih diskriminatorskih prijedloga bit će to ravno aneksiji Bosne i Hercegovine (1878) koja je za rezultat imala prvi veliki egzodus Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine. Zna se gdje se bježi i zašto.

-Schidtove dvije prijašnje intervencije o privremenoj zaštiti državne imovine kako bi se osujetilo entitesko rastakanje zemlje i nametanje finansiranja oktobarskih izbora pretvorile bi se u čistu kozmetiku u odnosu na tektonski politički zemljotres – nametanja izbornog zakona.

-Eto objašnjenja nad jadikovkama o “demografskom oportunizmu Bošnjaka” i izravnim islamofobnim strahom da će BiH postati zemlja s islamskom većinom u srcu Evrope. Neprihvatljiv je ovaj šovinizam koji dolazi iz raznih evropskih krugova iz Budimpešte, Brisela i drugih cenatara moći.

-Nametanjem izbornog zakona po mjeri Čovićevih i drugih etnonacionalista Bosna i Hercegovina ide na politički doboš. A rezolucije Bindestaga i Evropskog parlamenta kao i obično su zbirka dobrih riječi, mrtvo slovo na papiru. Ne promiću demokratiju već cementiraju podjeljenu BiH.

-Schmidt treba nametnuti samo “paket integriteta” koji bi smanjio i osujetio izbornu krađu u oktobru. A ne da dalje mijenja unutrašnju strukturu BiH i jača diskriminatorne podjele – ekskluzivni etnički oportunizam na štetu inkluzivnih građanskih EU standarda.

-Vidio je visoki predstavnik i koliko se malo građana BiH iz vana prijavilo za glasanje u oktobru. Možda ga je ta letargičnost što implicira nedostatak “domaće” želje za promjenama ohrabrila da dovrši posao koga su bezuspješno vodili Čović i njegovi saveznici? Stop her Schmidt-

-I da se razumijemo – ako nametne takav izborni zakon Schmidt onda radi po šnitu koga je podržao i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Je li počelo popuštanje Rusima u pripremi za diplomatko riješenje oko Ukrajine koje će prvenstveno odgovarati energetski prestavljenoj Evropi?

Previous “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022”: Prenijeti pobjednički mentalitet ovog naroda budućim naraštajima
Next Kozarac: Desetine biciklista stigle u Kamičane da odaju počast prijedorskim žrtavama

You might also like

NAŠI DANI

Desetogodišnjica nezavisnosti Kosova: Brojne spone između Albanaca i Bošnjaka

  Brojne su spone između Albanaca i Bošnjaka, historijske, vjerske i kulturne, bilo da se o genezi tih veza zna i govori ili da je znanje oskudno, pa čak i

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Tabuti s posmrtnim ostacima ubijenih kotorvaroških Bošnjaka ispraćeni iz Visokog

Vozila s tabutima osmoro stradalih kotorvaroških Bošnjaka, žrtava proteklog rata, koje će 3. novembra biti ukopane u mjestu Večići u Kotor-Varoši, ispraćena su jutros iz prostorija Javnog komunalnog preduzeća Gradska

NAŠI DANI

Bukvarević: Podrška izgradnji spomen-obilježja Grebak

  Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević boravio je danas u Foči (FBiH), na poziv općinskog načelnika Zijada Kunovca, s kojim je, između ostalog, razgovarao