Ako Schmidt promjeni izborni zakon dekretom u korist HDZ-ovih diskriminatorskih prijedloga bit će to ravno aneksiji Bosne i Hercegovine (1878)

Ako Schmidt promjeni izborni zakon dekretom u korist HDZ-ovih diskriminatorskih prijedloga bit će to ravno aneksiji Bosne i Hercegovine (1878)

Posljednjih dana u domaćoj javnosti spominje se mogućnost nametanja Izbornog zakona Bosne i Hercegovine

Po ovom pitanju oglasio se i član državnog Predsjedništva, Željko Komšić.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poručio je danas da građani neće prihvatiti etničke podjele, a da visoki predstavnik  Christian  Schmidt treba dobro razmisliti.

 Komšić je komentarisao informacije koje su se pojavile u javnosti a odnose se na namjeru Visokog predstavnika da nametne izmjene Izbornog zakona “po željama HDZ-a.”

-Siguran da su građani Bosne i Hercegovine nisu spremni prihvatiti antievropska rješenja koja produbljuju etničke podjele u izbornom zakonu.  Schmidt bi trebao dobro razmisliti o tome šta razmatra, i biti siguran da odluka na štetu građana i države Bosne i Hercegovine, ne može proći bez posljedica. Očekujem da se sve probosanske opcije da se jasno očituju o produbljivanju etničkih podjela u izbornom zakonodavstvu BiH – rekao je Komšić, saopćeno je iz njegovog ureda.

Iako su iz OHR-a rekli da se radi o redovnom sastanku ambasadora, po svemu sudeći, visoki predstavnik Christian Schmidt je pokrenuo novu diplomatsku ofanzivu u vezi sa izmjenama Izbornog zakona i Ustava BiH.

Ovakve informacije je potvrdio i državni zastupnik Saša Magazinović, objavivši na Twitteru da se “visoki predstavnik konsultuje o namjeri da izađe u susret HDZ-ovim izmjenama koje se odnose na formiranje vlasti”.

U informaciji o današnjem sastanku u OHR-u pojavilo se i ime Mire Lazovića, kao jednog od učesnika. Ovu informaciju nam je potvrdio i sam Lazović.

 Bio je sastanak u OHR-u. Dogovor je da se o sadržaju razgovora ne izlazi u javnost, kratko je kazao Lazović za Oslobođenje.

Praksa skrivanja sadržaja razgovora nije nikakva novost u ponašanju međunarodnih predstavnika u BiH. Podsjećamo, prilikom jedne od rundi pregovora u Delegaciji EU u BiH sa predstavnicima političkih stranaka, učesnici su, izlazeći iz zgrade, govorili kako im je kazano da ne govore o sadržini razgovora.

U nastavku osvrt novinara Erola Avdovića

-Ako visoki predstavnik Schmidt ove 2022 promjeni izborni zakon dekretom u korist HDZ-ovih diskriminatorskih prijedloga bit će to ravno aneksiji Bosne i Hercegovine (1878) koja je za rezultat imala prvi veliki egzodus Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine. Zna se gdje se bježi i zašto.

-Schidtove dvije prijašnje intervencije o privremenoj zaštiti državne imovine kako bi se osujetilo entitesko rastakanje zemlje i nametanje finansiranja oktobarskih izbora pretvorile bi se u čistu kozmetiku u odnosu na tektonski politički zemljotres – nametanja izbornog zakona.

-Eto objašnjenja nad jadikovkama o “demografskom oportunizmu Bošnjaka” i izravnim islamofobnim strahom da će BiH postati zemlja s islamskom većinom u srcu Evrope. Neprihvatljiv je ovaj šovinizam koji dolazi iz raznih evropskih krugova iz Budimpešte, Brisela i drugih cenatara moći.

-Nametanjem izbornog zakona po mjeri Čovićevih i drugih etnonacionalista Bosna i Hercegovina ide na politički doboš. A rezolucije Bindestaga i Evropskog parlamenta kao i obično su zbirka dobrih riječi, mrtvo slovo na papiru. Ne promiću demokratiju već cementiraju podjeljenu BiH.

-Schmidt treba nametnuti samo “paket integriteta” koji bi smanjio i osujetio izbornu krađu u oktobru. A ne da dalje mijenja unutrašnju strukturu BiH i jača diskriminatorne podjele – ekskluzivni etnički oportunizam na štetu inkluzivnih građanskih EU standarda.

-Vidio je visoki predstavnik i koliko se malo građana BiH iz vana prijavilo za glasanje u oktobru. Možda ga je ta letargičnost što implicira nedostatak “domaće” želje za promjenama ohrabrila da dovrši posao koga su bezuspješno vodili Čović i njegovi saveznici? Stop her Schmidt-

-I da se razumijemo – ako nametne takav izborni zakon Schmidt onda radi po šnitu koga je podržao i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Je li počelo popuštanje Rusima u pripremi za diplomatko riješenje oko Ukrajine koje će prvenstveno odgovarati energetski prestavljenoj Evropi?

Previous “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022”: Prenijeti pobjednički mentalitet ovog naroda budućim naraštajima
Next Kozarac: Desetine biciklista stigle u Kamičane da odaju počast prijedorskim žrtavama

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

VIJEĆNICA: Obilježavanje godišnjice rođenja Maka Dizdara

U subotu, 17. oktobra 2020. godine, u 12 sati u sarajevskoj Vijećnici bit će obilježena 103. godišnjica rođenja Maka Dizdara. Program uključuje Partituru za gudački kvartet “Kameni spavač” Vlade Miloševića

NAŠI DANI

Zastava Bosne i Hercegovine među tri najljepše na svijetu

Iako mnogi od nas više vole bosansku zastavu s ljiljanima i smatraju je ljepšom od zvanične zastave Bosne i Hercegovine, postoje ljudi u svijetu koje je zadivila i zastava koja

NAŠI DANI

Izbori u Mostaru: Slaba izlaznost u Starom Gradu

Nakon više od 12 godina danas se održavaju izbori za Gradsko vijeće Grada Mostara Na izbore za Gradsko vijeće Mostara do 11 sati na redovnim biralištima glasalo je 16.280 birača,