‘Ako ste spremni preuzeti odgovornost za gubitak milionskih prihoda od turizma objasnite to onda turističkim radnicima iz cijele zemlje’

‘Ako ste spremni preuzeti odgovornost za gubitak milionskih prihoda od turizma objasnite to onda turističkim radnicima iz cijele zemlje’

HDZ je danas glasovima ministara Josipa Grubeše i Ankice Gudeljević na sjednici Vijeća ministara BiH onemogućio dolazak hiljada turista koji su mogli spasiti turističku sezonu i stotine radnih mjesta u sektorima koje je pogodila pandemija. Iracionalna politika inata i blokada nije evropska vrijednost niti koristi bilo kome u BiH! – upozorila je danas ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

-Pozivam ministra Josipa Grubešu, koji je reagirao nakon današnjeg glasanja na Vijeću ministara BiH da ponovo pročita tekst odluke koju je odbio. Kad to uradi vidjet će da nije predloženo nikakvo ukidanje viznog režima za Kraljevinu Saudijsku Arabiju, već samo privremena suspenzija u trajanju turističke sezone i to samo za boravak do 30 dana.

Grubeša namjerno prešućuje da je ovakvu odluku već donijela Albanija koja je kandidat za EU. Naravno da su predstavnici EU blagovremeno upoznati sa prijedlogom te da do danas MVP BiH nije dobio nikakav službeni stav Evropske unije o tome. Grubeša se poziva na navodnu neformalnu komunikaciju jednog uposlenika MVP u kojem je iznesen generalni stav da EU podržava usklađenost vizne politike. No, ovdje je trebalo postupiti u interesu građana i države, a ne stranačke politike.

Nervozna reakcija ministra najbolje pokazuje i potvrđuje informacije da su brojni turistički radnici iz cijele države, pa i iz kantona gdje HDZ drži vlast, kritikovali iracionalnu blokadu mjere koja bi pomogla spas turizma.

Grubeša, također, namjerno prešućuje da je odluka o olakšavanju mjera za ulazak stranaca u BiH odgođena, ne zato sto smo mi protiv nje, nego zato sto nije adekvatno pripremljena. Kritikovali su je i Granična policija BiH i Ured za zakonodavstvo. Čim se odluka definira i pripremi tako da ju je moguće primjenjivati niko je razuman neće blokirati. Ne prihvaćamo ove pokušaje nametanja političke trgovine. Mi nećemo trgovati sa interesima građana BiH.

Ako ste spremni preuzeti odgovornost za gubitak milionskih prihoda od turizma objasnite to onda turističkim radnicima iz cijele zemlje koji posljednjih sedmica traže da ovu odluku donesemo! – istakla je ministrica.

Previous Pjanići pokreću biznis u rodnoj Kalesiji
Next Iz njemačkog ugla: Četiri regionalne kompanije koje su izašle na svjetsku scenu

You might also like

NAŠI DANI

Istraživanje: Većina stanovnika ne razmišlja o napuštanju države, Bošnjaci najvjerniji domovini

Uprkos konstantnom destruktivnom djelovanju mnogih političara, ali i medija, koji se trude ovu državu predstaviti u najgorem svjetlu – većina stanovnika Bosne i Hercegovine želi ostati na svojoj grudi.  

NAŠI DANI

Vllasi: Francuzi su Vučića stavili pozadi jer je Srbija počela Prvi svjetski rat

  “Francuska sramota na Dan pobjede u Velikom ratu”, “Pariz više nije grad svjetlosti”, “Sram vas bilo – Francuzi prodali Thaciju mjesto pored Putina”, podsjetimo, naslovi su u beogradskoj štampi

NAŠI DANI

Ispod ruševina u Malatyi pronađeno tijelo bh. državljanina Angela Peševskog

Ispod ruševina u turskoj Malatyi pronađeno tijelo bh. državljanina Angela Peševskog, potvrdio je za Anadoliju ambasador Bosne i Hercegovine u Turkiye Adis Alagić. Za Peševskim se tragalo od razornog zemljotresa