Aktiviranje rezervi EUFOR-a: Njihova misija će biti da pokažu odlučnost EU da održi stabilnost u Bosni i Hercegovini

Aktiviranje rezervi EUFOR-a: Njihova misija će biti da pokažu odlučnost EU da održi stabilnost u Bosni i Hercegovini

Četiri čete, koje se sastoje od otprilike 500 pripadnika EUFOR-ovih rezervi stacioniranih izvan Bosne i Hercegovine, bit će raspoređene, kao mjera predostrožnosti, u zemlji u naredne dvije sedmice kako bi ojačale postojeće snage, kako bi se efikasnije podržale naše partnere u BiH u održavanju sigurnog i bezbjednog okruženje – navode iz EUFOR-a.

Pogoršanje sigurnosne situacije na međunarodnom planu ima potencijal da proširi nestabilnost na Bosnu i Hercegovinu. Raspoređivanje ovih snaga je mjera predostrožnosti za jačanje stabilnosti u BiH pozicioniranjem dovoljnih, sposobnih snaga u zemlji da podrže napore Vlade BiH da održi sigurno i stabilno okruženje. Njihova misija će biti da pokažu odlučnost EU da održi stabilnost u Bosni i Hercegovini. To je razborita i proporcionalna mjera koja odražava nedvosmislenu posvećenost EU i EUFOR-a teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine.

EUFOR je raspoređen u Bosni i Hercegovini od 2004. EUFOR se sastoji od ukupno oko 3.500 pripadnika osoblja od kojih je 600 trenutno raspoređeno u zemlji. Pripadnici koji će uskoro biti raspoređeni povećat će ukupan broj snaga EUFOR-a stacioniranih u BiH na 1.100. Ovo osoblje će doći iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke.

EUFOR-ova procjena je da trenutno ne postoji prijetnja sigurnom i stabilnom okruženju za koje bi bila potrebna podrška EUFOR-a. Situacija se kontinuirano prati i po potrebi se mogu dovesti dodatna pojačanja.

Visoki predstavnik pozdravlja odluku da se ojačaju kapaciteti EUFOR-a

Visoki predstavnik Christian Schmidt izričito pozdravlja odluku da se ojačaju privremene rezervne snage pri misiji EUFOR-a Althea u cijeloj Bosni i Hercegovini, čime se u značajnom obimu povećavaju kapaciteti i prisutnost EUFOR-a.

„Ova odluka naglašava opredijeljenost međunarodne zajednice za integritet i stabilnost države Bosne i Hercegovine i njenih institucija, koji se zasnivaju na Općem okvirnom sporazumu za mir. Ovoj državi je mjesto u Evropi. EUFOR Althea i visoki predstavnik odlučno će je pratiti na njenom putu ka evropskim integracijama“, rekao je visoki predstavnik Christian Schmidt.

Previous Ukrajina oborila sedam ruskih aviona i dva helikoptera, uništeni i tenkovi
Next Razvoj turizma u Blagaju

You might also like

NAŠI DANI

Započinje školska 2021/2022. godina

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti saopćilo je da nova školska 2021/2022. godina počinje u srijedu, 1.9.2021. godine u Tuzlanskom kantonu, Zeničko-dobojskom i Bosansko-podrinjskom te Kantonu Sarajevo, dok će u ponedjeljak,

NAŠI DANI

SABNOR BiH Schmidtu: Može li se trg u Njemačkoj zvati po Hitleru?

Savez antifašista i boraca narodnoosolobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini reagirao na jučerašnje otkrivanje biste četničkom vođi Draži Mihailoviću. Savez antifašista i boraca narodnoosolobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR

NAŠI DANI

Priznao udruženi zločinački poduhvat! Bruno Stojić drugi put zatražio prijevremeno puštanje

Bruno Stojić, presuđeni ratni zločinac za udruženi zločinački poduhvat uputio je novo pismo predsjednici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Gracieli Gatti Santana za prijevremeno puštanje.  U pismu u potpunosti priznaje