Aktivisti iz glavnog grada u Neumu – traže pregovore u institucijama

Aktivisti iz glavnog grada u Neumu – traže pregovore u institucijama

Grupa aktivista iz Sarajeva “Restart BiH”, pod inicijativom “Buđenje građana”, stigla je u Neum. Oni su jučer protestirali nezadovoljni jer je pregovori o izmjenama Izbornog zakona odvijaju van institucija Bosne i Hercegovine, javlja FTV.

U Daytonu smo imali kompromisna rješenja, pod prijetnjom topova, kazao je aktivist Suad Đozić: “Danas nemamo ništa od toga, imamo samo blokade – i Federacije i države – koje trebaju da se riješe na drugačiji način. Vode se pregovori o marginalnim temama. Ako imamo automobili gdje su svi dijelovi pokvareni, a priča se o stop svjetlima, nešto nije uredu s tim. Pregovarači ne predstavljaju građane BiH. Čak i stranke koje su se ogradile od pregovora – prije sve SDP i DF – saučesnici su jer nisu došli umjesto građana da spriječe pregovore”.

Jedna od sudionica prosvjeda Enisa Bukvić kazala je kako zahtijevaju da se svi politički akteri okupljeni na pregovorima u Neumu “raziđu i obustave sve aktivnosti rastakanja države”.

Od pravosudnih organa traže, dodala je, da se hitnom akcijom privedu i uhapse svi akteri koji u Neumu “sudjeluju u direktnom udaru na Bosnu i Hercegovinu”.

“Pozivamo Predsjedništvo BiH da sve međunarodne aktere koji sudjeluju u rušenju države proglase ‘persona non grata’ i da zatraže njihovo napuštanje države. Pozivamo i sve patriotske predstavnike građana u institucijama Bosne i Hercegovine da javno istupe i stanu u zaštitu ustavno-pravnog poretka”, dodala je Bukvić.

Apelirala je i na visoke funkcionere država UN-a i EU da stanu u zaštitu vladavine prava i pošalju javne poruke da niko u njihovo ime ne smije voditi pregovore u Bosni i Hercegovinu.

Previous Kako su Bošnjaci cijeli rat čuvali srpsko selo kod Goražda
Next Jusuf Nurkić - jedan od najproduktivnijih centara u Zapadnoj konferenciji

You might also like

NAŠI DANI

Zimske radosti u Centru “Safet Zajko”: Od sutra besplatno klizanje

Općina Novi Grad Sarajevo i ove je zimske sezone stanovnicima Novog Grada i Sarajeva omogućila besplatno klizanje na otvorenom. Najmlađi sugrađani, ali i oni malo stariji, dane zimskog raspusta moći

OTPOR BOSNE

U Živinicama obilježena godišnjica odbrane naftnog terminala

Na danšnji dan, prije trideset dvije godine pripadnici Stanice javne bezbjednosti Živinice, odlukom Vlade Republike Bosne i Hercegovine spriječili su odvoz oko 15 miliona litara nafte i naftnih derivata iz

NAŠI DANI

Građevinari uklanjaju tragove genocida sa zgrade Magacina otkupa u Kravici

Uklanjaju se tragovi genocida sa fasade zgrade Magacina otkupa u Kravici.  Građevinari, koje je angažirao novi vlasnik ove zgrade, etapno stavljaju glazuru na njene vanjske zidove i tako prikrivaju tragove