Aktivisti iz glavnog grada u Neumu – traže pregovore u institucijama

Aktivisti iz glavnog grada u Neumu – traže pregovore u institucijama

Grupa aktivista iz Sarajeva “Restart BiH”, pod inicijativom “Buđenje građana”, stigla je u Neum. Oni su jučer protestirali nezadovoljni jer je pregovori o izmjenama Izbornog zakona odvijaju van institucija Bosne i Hercegovine, javlja FTV.

U Daytonu smo imali kompromisna rješenja, pod prijetnjom topova, kazao je aktivist Suad Đozić: “Danas nemamo ništa od toga, imamo samo blokade – i Federacije i države – koje trebaju da se riješe na drugačiji način. Vode se pregovori o marginalnim temama. Ako imamo automobili gdje su svi dijelovi pokvareni, a priča se o stop svjetlima, nešto nije uredu s tim. Pregovarači ne predstavljaju građane BiH. Čak i stranke koje su se ogradile od pregovora – prije sve SDP i DF – saučesnici su jer nisu došli umjesto građana da spriječe pregovore”.

Jedna od sudionica prosvjeda Enisa Bukvić kazala je kako zahtijevaju da se svi politički akteri okupljeni na pregovorima u Neumu “raziđu i obustave sve aktivnosti rastakanja države”.

Od pravosudnih organa traže, dodala je, da se hitnom akcijom privedu i uhapse svi akteri koji u Neumu “sudjeluju u direktnom udaru na Bosnu i Hercegovinu”.

“Pozivamo Predsjedništvo BiH da sve međunarodne aktere koji sudjeluju u rušenju države proglase ‘persona non grata’ i da zatraže njihovo napuštanje države. Pozivamo i sve patriotske predstavnike građana u institucijama Bosne i Hercegovine da javno istupe i stanu u zaštitu ustavno-pravnog poretka”, dodala je Bukvić.

Apelirala je i na visoke funkcionere država UN-a i EU da stanu u zaštitu vladavine prava i pošalju javne poruke da niko u njihovo ime ne smije voditi pregovore u Bosni i Hercegovinu.

Previous Kako su Bošnjaci cijeli rat čuvali srpsko selo kod Goražda
Next Jusuf Nurkić - jedan od najproduktivnijih centara u Zapadnoj konferenciji

You might also like

NAŠI DANI

Teofil Pančić: Ko poriče genocid u Srebrenici, neka pita Mladića

Novinski pisac Teofil Pančić izjavio je danas da svi oni koji negiraju da je u Srebrenici počinjen genocid 1995. godine o tome treba da pitaju ratnog zločinca Ratka Mladića, koji

NAŠI DANI

Brandovi iz «BH. korpe» Hoše marketa poklon akcijom nagradili povjerenje potrošača

  Domaći brandovi iz BH. korpe Hoše marketa podjelom svojih proizvoda prvog dana ljeta nagradili su povjerenje potrošača i podršku koju građani daju kampanji «Kupujmo domaće. Tako je danas ispred

NAŠI DANI

Biden nakon masakra u Teksasu: Kada ćemo stati na put lobiju za oružje?

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden obratio se naciji iz Bijele kuće, nakon masakra u školi u Teksasu, u kojem je, prema posljednjim informacijama, u utorak uvečer ubijeno 19 učenika