Aktivisti iz glavnog grada u Neumu – traže pregovore u institucijama

Aktivisti iz glavnog grada u Neumu – traže pregovore u institucijama

Grupa aktivista iz Sarajeva “Restart BiH”, pod inicijativom “Buđenje građana”, stigla je u Neum. Oni su jučer protestirali nezadovoljni jer je pregovori o izmjenama Izbornog zakona odvijaju van institucija Bosne i Hercegovine, javlja FTV.

U Daytonu smo imali kompromisna rješenja, pod prijetnjom topova, kazao je aktivist Suad Đozić: “Danas nemamo ništa od toga, imamo samo blokade – i Federacije i države – koje trebaju da se riješe na drugačiji način. Vode se pregovori o marginalnim temama. Ako imamo automobili gdje su svi dijelovi pokvareni, a priča se o stop svjetlima, nešto nije uredu s tim. Pregovarači ne predstavljaju građane BiH. Čak i stranke koje su se ogradile od pregovora – prije sve SDP i DF – saučesnici su jer nisu došli umjesto građana da spriječe pregovore”.

Jedna od sudionica prosvjeda Enisa Bukvić kazala je kako zahtijevaju da se svi politički akteri okupljeni na pregovorima u Neumu “raziđu i obustave sve aktivnosti rastakanja države”.

Od pravosudnih organa traže, dodala je, da se hitnom akcijom privedu i uhapse svi akteri koji u Neumu “sudjeluju u direktnom udaru na Bosnu i Hercegovinu”.

“Pozivamo Predsjedništvo BiH da sve međunarodne aktere koji sudjeluju u rušenju države proglase ‘persona non grata’ i da zatraže njihovo napuštanje države. Pozivamo i sve patriotske predstavnike građana u institucijama Bosne i Hercegovine da javno istupe i stanu u zaštitu ustavno-pravnog poretka”, dodala je Bukvić.

Apelirala je i na visoke funkcionere država UN-a i EU da stanu u zaštitu vladavine prava i pošalju javne poruke da niko u njihovo ime ne smije voditi pregovore u Bosni i Hercegovinu.

Previous Kako su Bošnjaci cijeli rat čuvali srpsko selo kod Goražda
Next Jusuf Nurkić - jedan od najproduktivnijih centara u Zapadnoj konferenciji

You might also like

NAŠI DANI

SARAJEVO: PREDSTAVLJENA REZOLUCIJA KONGRESA BOŠNJAKA SVIJETA

Kongres Bošnjaka svijeta, povodom obilježavanja 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, danas je predstavio Rezoluciju koja ima za cilj što hitnije promjene “nametnutih rješenja definiranih ovim sporazumom” i podršku izlasku

RIJEČ

Vučić svijetli Dodiku, a zemlja mu u mraku: Neće biti blokada na Drini, kao što ih je bilo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se protivi bilo kakvim sankcijama protiv bilo koga u BH entitetu RS, te da će predložiti Vladi da izađe sa takvim stavom, poručujući

NAŠI DANI

Potukao Janšu! Komšić čestitao Golobu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić čestitao je Robertu Golobu lideru Pokreta sloboda izbornu pobjedu ostvarenu na parlamentarnim izborima u Republici Sloveniji. Primite iskrene čestitke povodom uvjerljive pobjede na