Alaga Ajdinović promovisao u Bihaću knjigu ‘Damar Bosne’

Alaga Ajdinović promovisao u Bihaću knjigu ‘Damar Bosne’

Sinoć je u Muzeju AVNOJ-a u Bihaću, održana promocija knjige “Damar Bosne” autora Alage Ajdinovića, koja predstavlja neku vrstu njegovoga životnog djela. O knjizi su govorili mr. Suad Mahmutović i Elvin Dervić profesor engleskog jezika i književnosti, a moderator je bila Sara Jušić. Na kraju se prisutnima obratio i autor Ajdinović koji je govorio o nastajanju knjige i pet opusa od kojih se sastoji njegova knjiga.

Damar Bosne predstavlja svu ljepotu Bosne i Hercegovine, njene prirodne ljepote, bogatu i burnu prošlost satkanu legendama, historijskim ličnostima i ljubavima opjevanim u narodnim pjesmama.

-Ovo je ustvari moje životno djelo, to su komadići moje duše pretočeni na papir. Knjiga se sastoji od pet opusa. Prvi opus je kao kod svakog pjesnika početnika ljubavni opus. Vremenom sazrijevam i baziram se na duhovni opus. Sticajem historijskih okolnosti zakačio je i ratni period, te je sasvim prirodno nastao i ratni opus. Na kraju Damar Bosne koji je ustvari biljeg cijele knjige u njemu sam iznjendrio poeme posvećene našoj Bosni, našem bosanskome jeziku i herojima bosanskim. A peti opus je bonus sa Bosfora – istakao je Ajdinović.

O knjizi “Damar Bosne” vrlo pohvalno se izrazio akademik Ferid Muhić koji je bio i jedan od recezenata. Drugi recezent je književnica Šefka Begović Ličina, a treći književnik Admir Delalić koji se osvrnuo na duhovni opus knjige.

-Kada sam prvi put dobio poziv da budem promotor, iznenadio sam se jer pišemo različite stvari. Tako da je bilo interesantno, na kraju sam završio pričajući o ratnom opusu njegove poezije stajanje sa nekim svojim obzirom da sam ja rođen u ratu i rata se ne sjećam, ali sam želio da dam neku perspektivu kako mi mladi gledamo na to i kako čitamo ovu poeziju, nepoznavajući te heroje i događaje, ali ih čitamo više kao neke univerzalne pjesme – kazao je mladi pjesnik Dervić.

Ajdinovićeva poezija ima puno simbolike. Prvu pjesmu napisao je majci povodom 8. marta prije 50-ak godina. Drugu pjesmu posvetio je Palestini, koja je i sad aktuelna zbog dešavanja u Gazi proteklih godinu dana. Inspiraciju je tražio duboko unutar vlastitog bića, a već ima materijala za drugu knjigu koja će doći tek kada se završi promocija ove knjige.

Izvor: Agencije

Previous Demografski krah Balkana. Makedonija, Hrvatska i Bugarska s najvećim smanjenjem stanovništva
Next Gdje su Sara i još 35 beba rođenih u UKC-u RS-a i zašto sistem šuti?

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Sarajevo: Održan okrugli sto “Islamska tradicija u bosanskom jeziku”

U okviru manifestacije Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo “Selam, ya Resulallah” sinoć je u Bošnjačkom institutu u Sarajevu – Fondacija Adil Zulfikarpašić održan okrugli sto o temi “Islamska tradicija u

DUHOVNOST

487 godina sarajevske Gazi Husrev-begove medrese

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu 8. januara obilježava 487 godina neprekidnog rada i jedna je od najstarijih odgojno-obrazovnih ustanova u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu. Ova medresa jedina je odgojno-obrazovna

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Emir Demir: Osmanski arhivi svjedoci historije mnogih nacija i naroda

Emir Demir je rođen 1974. godine u Kaknju. Školovao se u Zenici, Jordanu, Libanu i Maleziji. Trenutno je na postdoktorskim studijima iz islamske kulture i civilizacije – osmanski period. Trenutni