Amandmanima HDZ-a i ‘osmorke’ Željeznice ostaju bez 10 mil. ‘Raščupana’ i sredstva namijenjena za kupovinu protupožarnih letjelica

Amandmanima HDZ-a i ‘osmorke’ Željeznice ostaju bez 10 mil. ‘Raščupana’ i sredstva namijenjena za kupovinu protupožarnih letjelica

Samostalni sindikat izvršnog osoblja Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine reagirao je na informaciju da je Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio prijedloge amandmana na budžet FBiH, kojim se “skida” 10 miliona KM od Željeznica FBiH, prenose mediji.

Od bitnijih amandmana treba izdvojiti i odluku stranaka osmorke i HDZ-a BiH da se ukine i preusmjeri namijenjen za kupovinu letjelica za gašenje požara, piše Istraga te donosi detaljan pregled amandmana.

https://istraga.ba/wp-content/uploads/2023/01/amandmani-na-budzety.pdf

S druge strane, amandmani poput sljedećeg nisu prošli:

-Danas sam ljuta i tužna, svakodnevno svjedočimo izjavama političara o podršci poljoprivrednicima ali kada to treba predočiti u djela desi se sljedeće: – Amandman koji sam predložila a kojim bi se subvencija poljoprivrednicima povećala za dodatnih 40.000.000,oo KM odbijen je od strane HDZ-a i osmorke. Pozivam sve poljoprivrednike kada budu odlučili da idu u proteste da svoje opravdano nezadovoljstvo usmjere ka centralama ovih stranaka! – kazala je zastupnica Indira Omeragić.

Vlada Federacije BiH odbila je ranije sve amandmane na Prijedlog budžeta FBiH.

-Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je večeras Prijedlog federalnog budžeta za 2023. godinu na sjednici u Sarajevu

Za Prijedlog budžeta glasala su 82 zastupnika, dok je jedan bio suzdržan. Niko nije glasao protiv.

Da bi budžet postao operativan, treba da ga u istom tekstu odobre oba doma Federalnog parlamenta.

Sjednica Doma naroda sazvana je za sutra.

Budući da je Predstavnički dom danas odobrio i 50 amandmana uz Prijedlog budžeta, eventualna istovjetna sutrašnja odluka Doma naroda značila bi da budžet može stupiti na snagu odmah po objavljivanju u Službenim novinama.

Dom naroda može potencijalno postupiti drugačije eventualnim usvajanjem i vlastitih, drugačijih amandmana, a to bi otvorilo proceduru usuglašavanja teksta jer mora biti jednobrazan da bi stupio na snagu. 

Usvojenih 50 amandmana danas u Predstavničkom domu predložili su blok stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH i stranke Osmorke.

Federalna vlada je predložila da budžet za 2023. godinu ukupno iznosi nešto više od 6,7 mlijardi KM, za 1,1 milijardi KM više od prošlogodišnjeg budžeta.

Tako predložen najvažniji finansijski akt Federacije Bosne i Hercegovine je realan i održiv, prema obrazloženju zastupnicima federalne ministrice finansija Jelke Milićević, dok je premijer FBiH Fadil Novalić, prije izjašnjavanja Predstavičkog doma kazao da je stvarni ekonomski rast u FBiH, a ne virtuelni, rezultirao i rastom budžeta.

Previous Novi državni ministar sigurnosti: 'Tu je relativno dosta stvari koje su potpuno nove za mene... Ne shvatam da u Sarajevu tri prsta znače provokaciju'
Next Bošnjačko porijeklo: Fudbaler Tuluza, rođen u Holandiji, odabrao Bosnu!

You might also like

NAŠI DANI

Nakon ruskog veta u Vijeću sigurnosti UN: Međunarodna zajednica je opet izdala Bosnu i Hercegovinu

Baš kao i tokom 1990-ih i brutalne agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada je neodlučnost i licemjerje međunarodne zajednice osokolilo agresore na BiH, a braniocima embargom na oružje zavezalo ruke,

NAŠI DANI

Albright: Podržala tribunal UN-a koji je arhitekte rata protiv Bosne na kraju stavio u zatvor

U 84. godini preminula je Madeleine Albright, prva žena državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Bila je državna sekretarka od 1997. do 2001. godine, za vrijeme vladavine predsjednika Billa Clintona.

NAŠI DANI

Oko šest i po hiljada učesnika na ‘Maršu mira’

Preživjeli, a sa njima još hiljade ljudi iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine i svijeta i jutros su, kao i prethodnih godina krenuli iz Nezuka, kod Sapne, na put do