Amel Tuka, jedan od najboljih evropskih trkača, traži prvu olimpijsku medalju za Bosnu

Amel Tuka, jedan od najboljih evropskih trkača, traži prvu olimpijsku medalju za Bosnu

Od kada je prvi put učestvovala na Igrama kao nezavisna nacija 1992. godine, Bosna i Hercegovina je slala mali tim na sve olimpijske igre, ali im još nije donio medalju. Amel Tuka, jedan od najboljih evropskih trkača na srednje staze, želi to promijeniti – piše France 24.

Kad se 1991. Amel Tuka rodio u gradiću Kaknju u Bosni, njegova zemlja bila je na rubu najrazornijeg sukoba u Evropi od Drugog svjetskog rata. Bosanski rat, u kojem su srpske pravoslavne trupe izvršile djela genocida nad bošnjačkim muslimanima, ostavio je oko 100.000 mrtvih i više od dva miliona raseljenih u naredne četiri godine. Ipak, čak i kad je izbio rat, nova nezavisna Bosna i Hercegovina poslala je svoju prvu delegaciju na Olimpijske igre 1992. u Barceloni.

Od tada, kako se postepeno obnavljala od rata, zemlja od tri miliona poslala je tim na svako izdanje Olimpijskih igara, samo da bi se oni vratili praznih ruku. Ove bi se godine to moglo promijeniti, jer trkač na srednje udaljenosti Tuka ide do zlata u muškoj utrci na 800 metara.

U subotu ujutro plasirao se u polufinale na 800 metara s vremenom 1: 45,48 u prvom kolu. Bila je to njegova prva utrka u Tokiju, ali ne i prva na Olimpijskim igrama: Tuka je trčao u Riju 2016. godine, ali nije stigao do finala, kriveći stres.

“Rio je bio pun pritiska i [nisam] spavao zbog nervoze”, objasnio je Tuka u intervjuu sa šefom Olimpijskog komiteta BiH. “Neke male stvari i obuka nisu baš bili onakvi kakvi su trebali biti. Na kraju je sve završilo u polufinalu. ”

Tuka se već suočio s velikim očekivanjima, kao nosilac zastave zemlje na ceremoniji u Riju i osvajač prve bosanske medalje na velikom međunarodnom atletskom takmičenju godinu dana ranije-bronzu na Svjetskom prvenstvu u Pekingu. Od poraza 2016. nastavio je uspon na ljestvici, osvojivši srebro na prvenstvu 2019. u Dohi s vremenom 1: 43,47.

Trenutno je na trećem mjestu svijeta na 800 metara iza američkog Donavana Brazier -a (koji se nije uspio plasirati na Olimpijske igre nakon razočaravajuće utrke) i Kenijca Fergusona Cheruiyota Roticha, koji je vodio prvo kolo u Tokiju s vremenom 1: 43,47 . Svjetski rekorder i dvostruki olimpijski prvak David Rudisha ove godine nije u trci zbog povrede, pa je zlatnu medalju ostavio na čekanju.

-Uprkos gorkoj historiji među bivšim jugoslovenskim narodima, bosanski atletičar je Igre iskoristio kao priliku da pokaže svoje prijateljstvo sa najistaknutijim sportistom Srbije: teniskom zvijezdom Novakom Đokovićem.

U objavi na Facebooku prošle subote Tuka je napisao da je nosio hranu svojim saigračima u olimpijskom selu kada je čuo da ga neko zove. Okrenuo se i otkrio da je to Đoković, koji je “svakim gestom i rečenicom pokazivao svu svoju skromnost i humanost”.

“Nole [Đoković] je ljudina, sportista, humanitarac”, napisao je Tuka. “Nole je naš prijatelj i dobar i pošten čovjek i od srca mu želim zlato u Tokiju.” (Đoković je propustio svoju priliku za Golden Slam u petak nakon što je izgubio od Nijemca Aleksandra Zvereva, a kasnije i meč za bronzu.)

Tuka-koji je sa 30 godina jedan od najstarijih članova bosanskohercegovačkog tima sa sedam članova u Tokiju-takođe se okarakterisao kao mentor svojim mlađim saigračima.

“Ovdje smo da nas shvate ozbiljno … Niko neće lako proći pored nas”, rekao je Tuka.

Svojim mlađim kolegama savjetuje da vrijedno treniraju, ali i da zadrže nivo glave ako mogu.

“Nekako članovi tima moraju tamo otići opušteni, kako bi stekli iskustvo i stabilnost, kao i prihvatili taj pritisak. Mogu doći rasterećeni i možda postići vrlo dobar rezultat ”, rekao je.

Tuka, sa svojom šansom za zlato, ne bježi od svog tereta.

“Moram se pobrinuti da svoje tijelo dovedem do vrhunca”, rekao je on šefu Olimpijskog komiteta. Uvod u Tokio odveo ga je u posebnu visinsku bazu u St. Moritzu u Švicarskoj, gdje je trenirao zajedno s olimpijcima iz cijelog svijeta.

Sljedeći Tukin test dolazi u nedjelju, kada se takmiči i u prvom krugu na 400 metara i polufinalu na 800 metara, za koje se nada da će mu izboriti plasman u finale u sredu.

Bez obzira na ishod, Tuka je posvećen tome da takmičenjima da sve od sebe.

“Moramo se boriti da u tom trenutku pružimo maksimum i nikada nećemo požaliti ako smo poraženi kada znamo da smo dali sve od sebe”, rekao je.

(France24/MiruhBosne)

Previous U Sarajevu masovna vakcinacija građana (Video)
Next Na rad u Bosnu: Nijemac došao s porodicom

You might also like

SPORT

Paljenjem Olimpijskog plamena na Koševu započeo EYOF 2019

  Svečanom ceremonijom otvorenja, defileom zemalja učesnica i paljenjem Olimpijskog plamena, večeras je na stadionu “Asim Ferhatović Hase” u Sarajevu počeo 14. Evropski omladinski zimski festival (EYOF) – najveći sportski

SPORT

Zenica će u naredne dvije sedmice biti sportsko srce Bosne i Hercegovine

Grad Zenica u naredne dvije sedmice bit će domaćin značajnih lokalnih ali i evropskih sportskih događaja koji će nekada industrijski grad pretvoriti u sportsko srce Bosne i Hercegovine. U Zenici

SPORT

Ada Avdagić osvojila zlatnu medalju na tekvondo turniru u Varšavi

Takmičarka tekvondo kluba Sarajevo i mlada olimpijska nada Bosne i Hercegovine Ada Avdagić osvojila je zlatnu medalju na međunarodnom tekvondo turniru “Polish Open 2021” u Varšavi. Ona je bila najbolja