Američka klizačica sa ZOI ‘84. trenerica na EYOF-u: Nevjerovatan osjećaj biti ponovo u Sarajevu

Američka klizačica sa ZOI ‘84. trenerica na EYOF-u: Nevjerovatan osjećaj biti ponovo u Sarajevu

 

 Amerikanka Tiffany Chin, takmičarka u umjetničkom klizanju na Zimskim olimpijskih igrama u Sarajevu 1984. godine, nakon 35 godina se vratila u glavni grad Bosne i Hercegovine, kao trenerica na Evropskom omladinskom olimpijskom festivalu (EYOF).

Novinarki Anadolu Agency je kazala kako je nevjerovatan osjećaj biti ponovo u Sarajevu.

Chin je u Sarajevo doputovala kao trenerica mladog turskog klizača Alpa Erena Ozkana (15).

U razgovoru obavljenom u Skenderiji, gdje je Chin u umjetničkom klizanju 1984. godine branila boje Sjedinjenih Američkih Država, opisala je kakav je osjećaj biti u Sarajevu nakon tri i po decenije.

Kazala je kako se ovim sportom počela baviti sa sedam godina.

“Takmičila sam se upravo na ovoj pisti u sportskom centru Skenderija. Ovo je moj prvi dolazak u Sarajevo nakon 35 godina. Biti ponovo ovdje je nevjerovatan osjećaj. Kada sam stigla u Sarajevo oživjele su moje uspomene na Olimpijadu”, navela je Chin.

Ona je u kratkom programu umjetničkog klizanja za žene na ZOI-ju 1984. godine osvojila šesto mjesto.

Ističe kako mnogo voli Sarajevo i da je poželjela glavni grad Bosne i Hercegovine.

“Bila sam veoma tužna kada sam saznala da je rat zahvatio Bosnu i Hercegovinu, svega nekoliko godina nakon Olimpijade. Strašno je sve što se tada desilo”, rekla je Chin.

Osvrnuvši se kratko i na turskog klizača Alpa Erena, kojeg trenira, Chin je kazala kako je pravi borac.

“Iako je imao povredu noge i samim time određenih poteškoća na EYOF 2019, ali uspio je izaći na pistu i takmičiti se”, kazala je Chin.

Alp Eren Ozkan je istakao kako njemu kao klizaču, s aspekta iskustva mnogo znači činjenica da je njegova trenerica bila učesnica Zimskih olimpijskih igara 1984. u gradu u kojem se on takmiči na EYOF-u.

“Kada smo stigli, primijetio sam da je ponovni dolazak u Sarajevo za trenericu bio veoma emotivan”, kazao je Ozkan, dodavši da i on sanja da se jednog dana takmiči na Zimskim olimpijskim igrama.

EYOF je, kako rekao, vrlo dobra priprema za takmičare koji žele nastupiti na Olimpijadi.

 

Previous Rijeka Fojnica, dragulj koji zaslužuje bolju pažnju
Next Domaći trgovci povećali tržišni udio u 2018., Bingo neprikosnoveni lider

You might also like

SPORT

Podignuta zastava Bosne i Hercegovine u Olimpijskom selu u Pyeongchangu

  U Olimpijskom selu u Pyeongchangu jutros je uz melodiju himne na jarbol podignuta zastava Bosne i Hercegovine.   A na današnji dan prije 34 godine u Sarajevu su otvorene 14.

SPORT

Olimpijske igre: Zastava Bosne i Hercegovine zavihorila se u Rio de Janeiru

Na trgu Međunarodne zone u Olimpijskom selu u Rio de Janeiru večeras se i službeno zavihorila zastava Bosne i Hercegovine. Gradonačelnica sela i brazilska košarkaška zvijezda Janeth Arcain poželjela je sportistima

SPORT

Muhamed Bešić pružio sjajnu partiju u pobjedi nad Cityjem

Fudbaler Evertona i reprezentativac Bosne i Hercegovine, Muhamed Bešić, odigrao je odličnu utakmicu za svoj tim u pobjedi Evertona nad Manchester Cityjem od 2-1, u okviru polufinala Carling kupa. Nakon