Američki putopisac: Sarajevo danas cvjeta, njegova multikulturalnost teško se nalazi bilo gdje u Evropi (VIDEO)

Putopisac Kevin Richberg za Huffington Post je napravio trominutnu videorazglednicu o današnjem Sarajevu u kojoj govori o transformaciji grada posljednjih 20 godina.Old Town (Stari Grad) sarajevo

Richberg na početku podsjeća da je Sarajevo tokom svoje burne historije više puta bilo u centru pažnje svjetske javnosti, kao sjedište Otomanskog carstva na Balkanu i jedan od prvih gradova u Evropi koji je dobio tramvajski saobraćaj.

“Također, mjesto je to atentata na austrougarskog prestolonasljednika Franza Fedinanda nakon kojeg počeo Prvi svjetski rat. Sarajevo je bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984. godine i preživio najdužu opsadu u modernoj historiji”, kaže Richberg.

No, unatoč tragičnoj prošlosti, putopisac zaključuje da Sarajevo danas cvjeta, te da se njegova multikulturalnost teško nalazi bilo gdje u Evropi.

“Iako Bosnu povezuju sa ratom, posljedice rata nećete vidjeti ako posjetite Sarajevo. Turisti na raspolaganju imaju brojne mogućnosti i mogu danima istraživati historiju i kulturu ovog grada”, kaže Richberg.

Poručuje turistima da odbace sve eventualne predrasude o Sarajevu, jer on postaje jedan od najmodernijih turističkih gradova u Evropi.

https://youtu.be/mCFzMdDMvhg

(klix.ba/mb)

Previous Nova turistička ponuda Gazi Husrev-begovog vakufa
Next Glamoč: Grad sa najvećim nišanom u Evropi

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Vogošća – zasađeno hiljadu sadnica

06.11.2022. obavljeno je pošumljavanje saniranog klizista na lokalitetu Gornja Jošanica II Općina Vogošća. Ovom prilikom zasađeno je blizu 1000 sadnica bora, jele i jasena. Vrijedni volonteri su uprkos ne baš

TURIZAM

Idilična atmosfera alpskih resorta od sada se može naći i u Tarčinu (Video)

Atmosfera i izgled resorta smještenog u borovoj šumi okruženoj slikovitim planinama podsjećaju na ekskluzivna alpska odmarališta, od kojih se ne razlikuje niti po standardima gradnje niti po kvaliteti hotelijerske usluge.

BH RAZGLEDNICA

Tuzla: Počela sezona na Panonici

Počela je sezona kupanja na Panonskim jezerima u Tuzli. Nakon dvije godine s ograničenim brojem ulazaka, ove godine očekuju 380 hiljada posjetilaca iz Bosne i Hercegovine, ali i inostranstva. Novu