Američki reditelj Oliver Stone: Netanyahu je lud, ovakve masakre nisam vidio u životu

Američki reditelj Oliver Stone: Netanyahu je lud, ovakve masakre nisam vidio u životu

Slavni američki redatelj i scenarist Oliver Stone rekao je povodom izraelskih napada na Pojas Gaze, izjavio je da nikada u životu nije vidio takav masakr, prenosi Anadolu.

Govoreći u internetskom prijenosu američkog aktiviste Josea Vege, Stone, koji je poznat i po svojim izjavama o međunarodnoj politici, dao je ocjene o izraelskoj politici i događajima u Gazi.

Navodeći da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu “poludio”, Stone je također kritizirao bezuslovnu podršku SAD-a Izraelu.

– “Izrael želi napraviti nuklearnu bombu s obogaćenim uranom”

Navodeći da Izrael “ilegalno posjeduje nuklearnu bombu”, ali mnogi ljudi toga nisu svjesni, Stone je istaknuo da je kritično pitanje ko će posjedovati obogaćeni uran.

Stone je podsjetio da obogaćeni uran nije potreban za proizvodnju energije i naveo da Izrael teži “obogaćenom uranu”.

“Oni žele imati obogaćeni uran. To je upravo ono što ih zanima. Oni žele napraviti bombu, kako bi mogli raznijeti Iran”, rekao je Stone.

– “Netanyahu je potpuno poludio”-

Navodeći da je ranije upoznao i intervjuirao izraelskog premijera Netanyahua, Stone je rekao da je mislio da je Netanyahu “lud” kada ga je sreo prije mnogo godina.

Navodeći da je Netanyahuu sve gori i gori, Stone je rekao da je Netanyahu “potpuno poludio” i ocijenio da se napadi Izraela u Gazi “opravdavaju kao osveta”.

Navodeći da je užasnut izraelskim napadima na Gazu, gdje je od 7. oktobra ubijeno više od 20.000 Palestinaca, Stone je rekao: “Nikada u životu nisam vidio takav masakr”.

Stone je kritizirao pristup izraelske administracije palestinskoj politici i njezin plan da pošalje Palestince koji žive u Gazi u Egipat.

“Kako eliminirati politički pokret? To nikada nije učinjeno u povijesti svijeta. Kako možete sve pobiti? Odvojiti ih i poslati u Egipat?”, upitao je Stone.

Zamolivši da ga se ne naziva “antisemitom”, Stone je rekao: “Niko nije antisemit osim nekolicine ludih ljudi. Ovdje se radi o pravdi, miru, uravnoteženosti i osnovnim ljudskim vrijednostima.”

Stone je dodao kako ne može razumjeti da Izrael ubija Palestince na ovaj način, te primijetio da, iako se nadao da će situacija u regiji biti bolja, ona postaje sve gora.

– “Ne možemo podržavati Izrael cijelo vrijeme”-

Stone, koji je također kritizirao punu podršku koju SAD daje Izraelu, kritizirao je američkog predsjednika Joea Bidena što je dao Izraelu “sve što želi” te je ocijenio da bi Donald Trump mogao bolje provesti taj proces.

Naglasivši da se bezuvjetna podrška koja se daje Izraelu ne može održati, poznati američki redatelj Stone rekao je: “Ne možemo to činiti stalno, ne možemo stalno podržavati Izrael.”

Stone, koji je kazao da želi da SAD prekinu odnose s Izraelom, zaključio je: “Ovo je ono što bih ja učinio, tražio bih da se prekinu svi odnosi s Netanyahuovom administracijom.”

Izvor: Agencije

Previous Premijer ZDK Nezir Pivić najavio pomoć Vlade u sanaciji šteta od zemljotresa
Next Išerić: Poruka bošnjačkim političarima - ili uradite nešto da zaštitite državu ili pakujte kofere

You might also like

NAŠI DANI

Porodicama u Gazi „Merhamet“ podijelio pakete, počinje i sa pripremom obroka

 Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“, u saradnji sa svojom partnerskom organizacijom IHH, podijelio je interventne pakete ugroženim porodicama u Gazi. Sa tom organizacijom „Merhamet“ je dogovorio i pripremu obroka u narednih

NAŠI DANI

“Ako danas na zemlji postoji pakao, ime mu je sjeverna Gaza.”

Glasnogovornik Ureda Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) Jens Laerke rekao je kako UN ne može dostaviti kamione pomoći na sjever Gaze, poručivši kako je ta regija trenutno pakao,

NAŠI DANI

Sjedinjene Države uvele sankcije Dodiku i ATV-u

 Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država proširilo je listu sankcija koje se odnose na radnje povezane s korupcijom, a od danas na toj listi su član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad