Američki senator Sanders podržao studente: Na pravoj ste strani historije

Američki senator Sanders podržao studente: Na pravoj ste strani historije

Američki senator Bernie Sanders izrazio je u petak podršku studentima koji protestuju protiv izraelskih napada na Pojas Gaze.

“Godine 1962. organizovali smo proteste kako bismo okončali rasističku politiku na Univerzitetu u Chicagu. Godinu kasnije sam uhapšen dok sam protestovao zbog segregacijskih škola. Ali, bili smo u pravu. Ponosan sam što vidim studente koji protestuju protiv rata u Gazi. Ostanite mirni i fokusirani. Na pravoj ste strani historije”, napisao je Sanders na X-u.

Ranije je rekao da su se studenti, uključujući i njega, pridružili demonstracijama prije 60 godina tražeći okončanje rata u Vijetnamu.

“Ovo bi mogao biti Bidenov Vijetnam”, kazao je 82-godišnji senator, tvrdeći da predsjednik Joe Biden stavlja sebe u slabu poziciju, politički i moralno, svojom podrškom Izraelu.

Više od 2.000 ljudi, uključujući studente, uhapšeno je tokom propalestinskih demonstracija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Traže da univerziteti osude izraelske napade na Gazu gdje je ubijeno više od 34.000 Palestinaca.

Demonstracije širom SAD-a dobile su zamah prošlog mjeseca nakon što je Univerzitet Columbia zatražio od njujorške policije da nasilno izbaci studente koji su postavili kamp u kampusu.

Više od 100 ljudi je uhapšeno.

Studenti i u drugim zemljama, uključujući Kanadu, Australiju, Francusku i Egipat, također su organizovali demonstracije na univerzitetima u znak solidarnosti s Palestinom.

Izvor: federalna.ba/Fena

Previous Sve spremno za otvorenje posljednje obnovljene banjalučke ljepotice Arnaudije
Next Miralem Pjanić ‘Volim te Bosno moja’ – oproštaj od reprezentacije jednog od najvećih fudbalera Bosne!

You might also like

NAŠI DANI

ZVIZDIĆ PORUČIO DODIKU: POSTOJI I POSTOJAĆE SAMO JEDNA DRŽAVA, A TO JE BOSNA I HERCEGOVINA

  Izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika “kojim pokušava osporiti državnost Bosne i Hercegovine i krivotvoriti stvarni status entiteta Republika Srpska, predstavljaju opasan pristup prizivanja neustavnog i nezakonitog djelovanja”, rekao

NAŠI DANI

Biserko: Ponašanje Dodika i njegovo rastakanje države BiH je dio osmišljene politike u Beogradu

Predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava Sonja Biserko dala je za N1 svoj komentar na situaciju u vezi sa muralom ratnom zločincu Ratku Mladiću u Beogradu te privođenju aktivistkinja Aide

NAŠI DANI

Reakcija na izjave fra Andrije Nikića

Povodom reagovanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH sa sjedištem u Mostaru i Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” Mostar, koje u svojstvu predsjednika potpisuje fra Andrija Nikić, na Neretvansku deklaraciju o