Američki vojnik se zapalio ispred izraelske ambasade u Washingtonu zbog rata u Gazi

 Američki vojnik se zapalio ispred izraelske ambasade u Washingtonu zbog rata u Gazi

 

Aktivni pripadnik američkog ratnog zrakoplovstva zapalio se u nedjelju ispred izraelske ambasade u Washingtonu u znak protesta protiv rata u Gazi, navode brojni američki mediji, a prenosi Anadolu.

“Više neću biti saučesnik u genocidu. Upravo ću se upustiti u ekstremni čin protesta, ali, u poređenju s onim šta ljudi doživljavaju u Palestini od strane kolonizatora, ovo uopšte nije ekstremno. To je ono što je naša vladajuća elita odlučila da će biti normalno”, rekao je 25-godišnji Aaron Bushnell prije nego što se zapalio.

Snimak na kojem se prikazuje njegov vid protesta i trenutak kada se Bushnell zapalio postao je viralan.

Požar je ugasilo osoblje tajne službe, a Bushnell je nakon toga prebačen u bolnicu zbog “kritičnih povreda opasnih po život”, saopštio je Odjel vatrogasne i hitne medicinske pomoći Washingtona.

Prema informacijama koje je Anadolu dobila od službenika vatrogasne i hitne službe u Washingtonu, dojava o incidentu je stigla Vatrogasnoj službi oko 13 sati po lokalnom vremenu.

U izvještaju se navodi da se odrasli muškarac zapalio ispred izraelske ambasade u Washingtonu.

“Po dolasku na lice mjesta, vidjeli smo da su požar ugasili uniformisani pripadnici tajne službe”, rekao je neimenovani zvaničnik.

U više izvještaja koji se navodi da je muškarac uzvikivao “Slobodna Palestina” prije nego se zapalio.

List “Washington Post” je objavio da je glasnogovornica Ratnog zrakoplovstva Rose M. Riley potvrdila da se radi o aktivnom zrakoplovcu.

U video snimku, emitovanom na platformi Twitch uživo, ali koji je kasnije uklonjen, Bushnell je kazao da “više neće biti saučesnik u genocidu”, u vezi s izraelskim ubistvima u Gazi.

Lokalne vlasti su objavile da je u toku istraga o ovom slučaju.

U decembru 2023. godine, jedna osoba se zapalila ispred izraelskog konzulata u američkoj Atlanti u znak protesta protiv Izraela zbog napada u Pojasu Gaze.

Previous Bogata bošnjačka nošnja sa uticajem Istoka i Zapada
Next Dokumentarni film „Talijan“ u BKC-u

You might also like

NAŠI DANI

Elektroprivreda BiH obustavila radove u Rudniku uglja Zenica

Uprava Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH donijela je odluku o privremenoj obustavi izvođenja rudarskih radova u Rudniku mrkog uglja Zenica na period do maksimalno godinu dana. Ovo je za Al Jazeeru

NAŠI DANI

Austrijski šef diplomatije: Za nas je potpuno jasno da je budućnost Bosne i Hercegovine u Evropi

Ministrica Turković sastala se u Sarajevu sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Michaelom Linhartom, koji je boravio u dvodnevnoj radnoj posjeti Bosni i Hercegovini. U Ministarstvu

NAŠI DANI

Ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković sastala se u Sočiju sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 21. decembra 2021. godine u Sočiju sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom.