Američkim lobistima 1,9 miliona iz Srbije, kontaktirali Grenela i Palmera

Američkim lobistima 1,9 miliona iz Srbije, kontaktirali Grenela i Palmera

Za tri godine lobiranja u SAD Privredna komora Srbije (PKS) platila je firmi “Jorktaun Solušns LLC” 1,3 miliona dolara, a do kraja 2022. za njene usluge izdvojiće još pola miliona dolara, pokazuju podaci do kojih su došle novine “Nova”.

Na spisku kontakata, koje je ta lobistička firma prijavila u vezi sa Srbijom, nalazi se i Ričard Grenel, tadašnji specijalni izaslanik američkog predsjednika za Srbiju i Kosovo, i Metju Palmer, u to vrijeme specijalni predstavnik za Zapadni Balkan.

U zvaničnom američkom registru FARA, u kom su registrovani svi lobisti iz SAD i objavljeni njihovi ugovori, nema informacija da je Vlada Srbije sa nekom lobističkom kućom u toj državi napravila aranžman. Međutim, to je učinila Privredna komora Srbije koja je sklopila više ugovora sa firmom „Jorktaun solušns“ i to za 2019, 2020, 2021. i 2022. Posljednji je potpisan pre samo osam dana.

Prema tom dokumentu, ta firma je u obavezi da obezbijedi “strateško savjetovanje vezano za teme kojima se bavi PKS, a koje utiču na američko-srpske ekonomske odnose”. To uključuje, kako se dalje navodi, “pitanja menadžmenta i vladinih poslova, za koje se očekuje da uključe kontakt sa službenicima Vlade SAD i relevantnim predstavnicima privatnog sektora”, piše Nova.

Pomenuti Matthew Palmer trenutno je angažovan po pitanju izborne reforme u našoj zemlji i jedan je od ključnih američkih ljudi zaduženih za ovaj dio Evropi. Ranije je bio izaslanik SAD za Zapadni Balkan. Mnogi u bosanskoj javnosti više su nego skeptični po pitanu ovog diplomate.

Previous Počeli Ilhamijini dani u Travniku
Next Igor Dodik, sin Milorada Dodika, član je Međunarodnog narko kartela?

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena godišnjica progona i stradanja Bošnjaka Ljutočke doline

U sklopu manifestacije „Ljutočka dolino nikada ne zaboravi“, više stotina mještana Ljutočke doline, te predstavnici gradske i kantonalne vlasti, okupili su se jučer ispred spomen-obilježja “Jama Bezdana”. Tužna godišnjica stradanja

NAŠI DANI

Milanović kaže da situacija u Ukrajini odvraća pažnju od izbornog zakona u našoj zemlji

Predsjednik RH Zoran Milanović je prvo nakon ruske invazije Ukrajine šutio, a zatim se oglasio suhoparnim priopćenjem u kojem “najoštrije osuđuje” Rusiju. Nakon što je prethodno ekstenzivno pokazivao razumijevanje za

NAŠI DANI

General Šadić: Mir koji danas imamo i što ga baštinimo nije nam došao kao donacija

U povodu obilježavanja 15. aprila, Dana Armije BiH, u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona večeras je održana svečana sjednica, kojoj su prisustvovali predstavnici boračkih udruženja, izvršne vlasti, Muftijstva tuzlanskog i