Američkim lobistima 1,9 miliona iz Srbije, kontaktirali Grenela i Palmera

Američkim lobistima 1,9 miliona iz Srbije, kontaktirali Grenela i Palmera

Za tri godine lobiranja u SAD Privredna komora Srbije (PKS) platila je firmi “Jorktaun Solušns LLC” 1,3 miliona dolara, a do kraja 2022. za njene usluge izdvojiće još pola miliona dolara, pokazuju podaci do kojih su došle novine “Nova”.

Na spisku kontakata, koje je ta lobistička firma prijavila u vezi sa Srbijom, nalazi se i Ričard Grenel, tadašnji specijalni izaslanik američkog predsjednika za Srbiju i Kosovo, i Metju Palmer, u to vrijeme specijalni predstavnik za Zapadni Balkan.

U zvaničnom američkom registru FARA, u kom su registrovani svi lobisti iz SAD i objavljeni njihovi ugovori, nema informacija da je Vlada Srbije sa nekom lobističkom kućom u toj državi napravila aranžman. Međutim, to je učinila Privredna komora Srbije koja je sklopila više ugovora sa firmom „Jorktaun solušns“ i to za 2019, 2020, 2021. i 2022. Posljednji je potpisan pre samo osam dana.

Prema tom dokumentu, ta firma je u obavezi da obezbijedi “strateško savjetovanje vezano za teme kojima se bavi PKS, a koje utiču na američko-srpske ekonomske odnose”. To uključuje, kako se dalje navodi, “pitanja menadžmenta i vladinih poslova, za koje se očekuje da uključe kontakt sa službenicima Vlade SAD i relevantnim predstavnicima privatnog sektora”, piše Nova.

Pomenuti Matthew Palmer trenutno je angažovan po pitanju izborne reforme u našoj zemlji i jedan je od ključnih američkih ljudi zaduženih za ovaj dio Evropi. Ranije je bio izaslanik SAD za Zapadni Balkan. Mnogi u bosanskoj javnosti više su nego skeptični po pitanu ovog diplomate.

Previous Počeli Ilhamijini dani u Travniku
Next Arijanske crkve bosanske, IV – XIV vijek

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Tri decenije od prvog masakra na Markalama: Bol i slike užasa ne blijede, sve je teže i teže

Na sarajevskoj pijaci Markale prije tri decenije se dogodio masakr u kojem je ubijeno 68 i ranjeno 142 građana, a preživjeli mještani glavnog grada Bosne i Hercegovine kažu da bol

NAŠI DANI

Sarajevo: Obilježene 483 godine postojanja Gazi Husrev-begove medrese

Centralnom svečanošću održanom u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, obilježena je 483. godišnjica kontinuiranog odgojno-obrazovnog rada ove ustanove. Gazi Hurev-begova medresa osnovana je 26. redžeba 943. hidžretske, odnosno 8.

NAŠI DANI

U Budžetu upisali pogrešan kod, 12,8 miliona KM namijenjenih za besplatne udžbenike osnovcima – propalo!

Najmanje 12,8 miliona maraka namijenjenih za kupovinu udžbenika za učenike do petog razdreda osnovnih škola u Federaciji ostalo je neiskorišteno jer je Predstavnilčki dom FBiH prilikom usvajanja Budžeta pogriješio ekonomski