Amra Selimović je najmlađa doktorica nauka u Bosni, stručnjak je za blockchain tehnologiju

Amra Selimović je najmlađa doktorica nauka u Bosni, stručnjak je za blockchain tehnologiju

Amra Selimović je najmlađa doktorica nauka u Bosni i Hercegovini. Gostovala je u Sarajevskom jutru (TVSA). Stručnjak je za blockchain tehnolgiju, odnosno tehnologiju koja se koristi na tržištu kriptovaluta. Najslikovitije, kaže gošća, je reći da je to baza podataka koji, umjesto da se spremaju na jednom, centralnom mjestu, oni se spremaju na više različitih računara diljem svijeta.

„Zainteresovalo me je kada sam prvi put čula za blockchain tehnologiju jer je to naredna revolucija koja će promijeniti svijet. Tako sam i magistrirala na ovoj temi. Tema je bila ‘Primjena pametnih ugovora zasnovanih na blockchain tehnologiji u javnom sektoru’. Kada sam magistrirala, znala sam da tu ima dosta toga za istražiti, ali u kontekstu Bosne i Hercegovine. Naredi korak mi je bio da nastavim istraživanje. Tako sam i upisala doktorski studij“, kaže Selimović.

Najvažnije za blockchanin tehnologiju je da se jednom uneseni podaci ne mogu mijenjati. To su podaci koji se zapisuju unutar blokova. Selimović kaže da su podaci sigurni i transparentni.

„Blockchain se može programirati da bilježi sve ono što ima vrijednost, ne moraju biti samo finansijske transakcije. Mogu biti zabilježeni medicinski podaci, glasovi, vlasništvo nad nekretninama“, objasnila je dr. Selimović.  

Previous "Ono što se dešava u pojasu Gaze sa palestinskim narodom nema paralele u drugim historijskim trenucima. U stvari, postojalo je kada je Hitler odlučio da ubija Jevreje"
Next Počelo saslušanje o izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija pred Međunarodnim sudom pravde

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Učenici iz naše države osvojili 18 medalja na ‘Owlypia’ Međunarodnom takmičenju

Učenici Richmond Park Međunarodne osnovne škole iz Sarajeva osvojili su 15 pojedinačnih i tri timske medalje na ovogodišnjem “Owlypia” intelektualnom takmičenju – “Local Virtual Round”, na kojem je učestvovalo više od

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Na kongresu ‘Tuzla Brain Week’ odobrena 24 naučno-istraživačka rada

 Internacionalni kongres studenata (bio)medicine “Tuzla Brain Week”, ove godine održan je online i okupio je eminentne stručnjake i predavače iz regije, Evrope i svijeta, ali i studente iz Hrvatske, Srbije,

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Pet medalja za bosanske učenike na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi

Ekipa Bosne i Hercegovine napravila je historijski uspjeh na 63. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Oslu, osvojivši tri srebrne, dvije bronzane medalje, te jednu počasnu pohvalu. Srebra su osvojili: Benjamin Mujkić,