Antun Hangi o pranju, kupanju i još nekim običajima kod Bošnjaka

Antun Hangi o pranju, kupanju i još nekim običajima kod Bošnjaka

Kada naš musliman u jutro ustane, umiva se iz ibrika. Ibrici su posude iz bakra ili mjedi sa použim grlom. U ibricima drže oni vodu za piće, umivanje i uzimanje abdesta.

Siromašniji musliman lijeva sebi vodu na ruke sam ili mu lijeva žena ili koje dijete. Bogatiji ima slugu, koji u jednoj ruci drži ibrik, a u drugoj legenj, plitku posudu od bakra ili cina, sličnu lavoiru, pa dok gospodar pere ruke i lica, drži mu sluga legenj pod rukama da voda po podu ne teče. Sluga ima na ramenu peškir, pa kada se je gospodar umio, uzme peškir slugi s ramena i tare ruke. Dok se pere čući on i sluga mu.

Čučanje je ne samo u muslimana, nego i u svih Bošnjaka, uopće vrlo u običaju, pa sastanu li se dvojica, trojica ili više njih na ulici, u polju ili gdje drugdje, gdje nema minderi ni sećija, čučnu oni, pa se tako po sahat, dva i više razgovaraju, a da ih noge ne zabole.


Pranje i kupanje je kod muslimana zakonom propisano i zato ćeš u skoro svima većim mjestima Bosne i Hercegovine naći javna kupališta, koja se također zovu hamami. I u narodnoj pjesmi spominju se više puta hamami, a osobito su lijepe one pjesme, u kojima se opisuje kako se djevojka kupa i oblači:

Kad to čula ajkuna divojka,

Uze ibrik i raki safuna,

Ona ode u vruće hamame,

Umivala bilo lice svoje,

Nagizda se što god može bolje.

Antun Hangi, ‘Život i običaji muslimana u Bosni i Hercegovini’ – 1907.

Foto: Spomenik Emini iz Šantićeve pjesme, Mostar

(MiruhBosne)

Previous IZ do daljnjeg obustavlja zajedničko obavljanje dnevnih namaza u džematu
Next Volonteri pomažu starijima, kupuju namirnice i lijekove, plaćaju račune...

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U Prijedoru prvi put promovisana knjiga o stradanju Bošnjaka u ovom gradu

Promocija knjige “Mama, ovdje ima svjetla” autorice Mirvete Mrkalj-Durben iz sela Bišćani kod Prijedora, koja je kao i većina nesrpskog stanovništva 1992. godine bila prisiljena napustiti svoj dom i spas

HISTORIJA

Ako Bošnjanin bude dužan i pobjegne – da mu nije vjere ni ruke od gospodina bana

Stjepan Kotromanić (15. avgusta 1332)   -Utvrdi zakon ki je prvo bio među Bosnom i Dubrovnikom, da zna vsaki človjek, koji je zakon bil: Ako ima Dubrovčanin koju pravdu na

BAŠTINA

Restauriran arheološki park Atmejdan: Sutra svečano otvorenje

Svečano otvaranje restauriranog areheološkog lokaliteta At mejdan u okviru programa obilježavanja Dana Općine Stari Grad Sarajevo, bit će upriličeno u ponedjeljak 4. maja u 20:30 sati, prenosi bh. novinska agencija Patria.