Arapović: Dodik mora biti izveden pred sud

Arapović: Dodik mora biti izveden pred sud

“Mislim da donošenje ove Rezolucije ima veliku skrivenu važnost”, kaže u izjavi za politicki.ba Adis Arapović, nezavisni poslanik u Parlamentu entiteta Federacije Bosne i Hercegovine.

Govoreći povodom usvajanja njegovog prijedloga rezolucije on kaže da je “Federalni parlament donio afirmativan politički stav spram OHR-ove dopune Krivičnog zakona u vezi sa zabranom negiranja i promocije ratnih zločina i zločinaca, Parlament je konačno razmatrao pojavu i zauzeo politički stav o blokadi državnih institucija koje diktira član Predsjedništva BiH iz RS-a, nedvosmisleno pozvao Tužilaštvo BiH da rigidno štiti pravni poredak, jer ovo što Dodik radi je kršenje gotovo svih članova 16. Poglavlja Krivičnog zakona BiH – Krivična djela protiv integriteta Bosne i Hercegovine. 

U pravnoj državi ovakvo psihopatsko ponašanje političara na najvišoj funkciji brzo bi se okončalo, vjerovatno na prijekom sudu. 

Takođe, Rezolucija naglašava ulogu i odgovornost OHR-a , PIC-a  i EUFOR-a u ovom kritičnom momentu. 

Na kraju, ali jednako važno, Rezolucija napominje da svako radikalno ugrožavanje Dejtonskog ustava, može voditi samo proglašavanju nevažećim Općeg okvirnog sporazuma za BiH i rehabilitaciju Republike Bosne i Hercegovine”, poručuje Arapović za politicki.ba.

Rezolucija je jučer, s 56 glasova “za” i bez glasova protiv usvojena u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Boane i Hercegovine. 

Suzdržan je bio klub poslanika HDZ BiH. 

Arapović je predložio rezoluciju, kao jedan od odgovora na sve bezumnije ponašanje Milorada Dodika i njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata. 

Previous Godišnjica zatvaranja logora “Dretelj” bez posjete objektu: “Gledali smo ljude kako umiru i kako se pate”
Next Firmi koja je snabdijevala UKC RS-a zabranjena proizvodnja i promet kisika

You might also like

NAŠI DANI

Haaretz: Da smo našeg advokata u Hagu stavili na detektor laži, električna mreža bi pala

Južnoafrička Republika je odlučila da podnese tužbu protiv Izraela za „genocid u Gazi“, iako je to teško dokazati, jer je to možda jedini način da se Izrael prisili da što

NAŠI DANI

Svakoj porodilji u Kantonu Sarajevo mjesečna naknada od 1000 BAM

SVAKOJ PORODILJI U KANTONU SARAJEVO BEZ OBZIRA NA RADNO-PRAVNI STATUS MJESEČNA NAKNADA U IZNOSU PROSJEČNE PLATE U FBIH Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona

NAŠI DANI

U Bosnu i Hercegovinu stigle nove doze ‘Pfizer’ vakcine

U Bosnu i Hercegovinu je stiglo više od 43.000 doza vakcina protiv koronavirusa. Radi se o 32.760 doza “Pfizer” vakcine iz “Covax” programa i 10.530 doza istog proizvođača iz “mehanizma