Arapski turisti u Bosni i Hercegovini jedni od najzahvalnijih gostiju

Arapski turisti u Bosni i Hercegovini jedni od najzahvalnijih gostiju

Svake godine značajno se povećava broj turista iz arapskih zemalja koji posjećuju Bosnu i Hercegovinu. Turistička ponuda Bosne i Hercegovine sve se više prilagođava ovim turistima, a oni koji su upućeni u “biznis s Arapima” kažu da su to jedni od najzahvalnijih gostiju.

Prema zvaničnim podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine najčešći gosti su turisti iz Hrvatske, Turske, Srbije, Slovenije… Međutim, prosječna dužina zadržavanja iznosi jedva dva dana, odnosno, u mnogim slučajevima, samo jedno noćenje.

S druge strane, turisti iz arapskih zemalja su apsolutni rekorderi po tome koliko se zadržavaju u Sarajevu. Također, iako ne postoje zvanični podaci, turisti iz arapskih zemalja najčešće i najviše potroše tokom boravka u Bosni i Hercegovini.

Posljednjih nekoliko godina razvija se posebna turistička ponuda koja nastoji udovoljiti prohtjevima ovih turista. Tako su već brojne turističke organizacije koje nude potpunu brigu o svim potrebama, od noćenja do turističkih tura po Bosni i Hercegovini. Restorani i drugi ugostiteljski objekti u kojima su Arapi česti gosti već su preveli svoje menije na arapski jezik.

Kako bismo saznali sve o turistima koji posjećuju našu zemlju razgovarali smo s dvojicom turističkih vodiča koji već nekoliko godina rade skoro isključivo s arapskim turistima. Zajedno s njima, u putničkim automobilima i kombijima, obišli su Bosnu i Hercegovinu uzduž i poprijeko.

Dolaze porodice i sa po 20 članova

Oni kažu da najviše dolaze turisti iz Kuvajta, zatim Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Što se tiče turista iz Saudijske Arabije ni njihov broj nije zanemariv, ali im značajan problem predstavlja činjenica da im je potrebna viza za ulazak u Bosnu i Hercegovinu. Na kraju, u Bosnu i Hercegovinu dođe i poneki turista iz Bahreina, mada je njihov broj zanemariv.

Dolaze uglavnom bračni parovi, ali i grupe, uglavnom muških, prijatelja i poznanika. No, kada nastupe školski raspusti mnoge porodice dolaze na “kolektivni odmor”, pa nisu rijetke situacije kada dođu i porodice koje od po 20 članova.

Iako su hiljadama kilometara daleko, većina turista iz arapskih zemalja dolazi s određenim predznanjem o Bosni i Hercegovini. Naravno, neizostavne su i predrasude o našoj zemlji i ljudima. Najčešće su predrasude vezane za rat i činjenicu da se mnogi iznenade kada vide da su tragovi ratnih razaranje vrlo rijetki. Gradovi za koje već znaju su, prvenstveno, Sarajevo, Mostar i Travnik, a dosta ih je čulo i za Bihać.

Zašto dolaze baš u Bosnu i Hercegovinu?

Ključno pitanje je otkud arapski turisti u Bosni i Hercegovini? Zanimljivo je da turistički vodiči kažu kako je enorman utjecaj Instagrama i općenito interneta. Naime, mnogi od njih gledaju različite fotografije Bosne i Hercegovine i prirodnih ljepota naše zemlje te im to bude prvi poticaj za posjetu. Nakon toga dolaze i preporuke rodbine,

prijatelja i poznanika koji su već posjetili Bosnu i Hercegovinu, tako da se konačno pojedinac odluči na posjetu. Nažalost, BiH i njene turističke zajednice ne vode nikakvu dodatnu marketinšku kampanju kako bi privukli turiste iz ovih zemalja.

A za Arape, prema riječima naših sagovornika, posebno su atraktivne prirodne ljepote naše zemlje, njene planine, rijeke, jezera…

Neizostavne destinacije za posjetu su Sarajevo, odnosno stari dio grada sa Baščaršijom, ali i Vrelo Bosne te olimpijske planine. Nakon Sarajeva arapski turisti rado posjećuju Konjic, Mostar, Počitelj, Kravice, Travnik, Jajce, Bihać, Prokoško jezero…

“Najviše ih interesuju prirodne ljepote, voda i zelenilo, ali često posjećuju i srednjovjekovne tvrđave. Što se tiče mjesta vezanih za protekli rat, džamija na Igmanu i ratni tunel su neizostavni… Ne treba izostaviti ni šoping centre koji su također primamljivi”, kaže jedan od turističkih vodiča.

Na kraju, tri destinacije baš svi posjete, a to su Stari most, vodopad u Jajcu i Baščaršija.

Dnevno troše blizu 300 KM

Bosna i Hercegovina im je poprilično jeftina, posebno kad nas porede sa ostatkom Evrope. U odnosu na azijske zemlje cijene su skoro identične, a za standard zemalja iz kojih dolaze BiH je izuzetno povoljna. U većini slučajeva radi se o osobama koji inače imaju običaj putovati svijetom, tako da već imaju izgrađene određene navike.

Turisti iz arapskih zemalja prosječno potroše blizu 300 KM dnevno, pri čemu nisu uključeni troškovi smještaja. Novac troše i na hranu, a prioritet ima tradicionalna bosanska kuhinja – ćevapi, pita, pečenje i jela ispod sača… Kupuju se i suveniri, posebno setovi za kafu, različiti proizvodi s ugraviranim motivima Bosne i Hercegovine i njenih gradova, proizvodi od vune…

Značajan je i broj onih koji se zanimaju za kupovinu kuća i zemljišta, stanovi im nisu interesantni, a ključni faktor za kupovinu je blizina Sarajeva.

Iako se dolasci bilježe tokom cijele godine, prava sezona počinje tek s proljećem. Nakon izuzetno uspješne zimske sezone, turistički radnici raduju se svim gostima.

“Sami Bog ih šalje”, kaže jedan vlasnik restorana u blizini vodopada u Jajcu čiji su Arapi redovni gosti.

 

(klix.ba/MiruhBosne)

Previous ZENICA RIJEŠILA GRADSKI PROMET: Uspjeh projekta u koji je malo ko vjerovao (VIDEO)
Next Državni simboli Srbije: Šta simbolizira Bosanski ljiljan pod nogama dvoglavog orla?

You might also like

TURIZAM

Bjelašnica – za vikend otvaranje sezone 2023/24

-Pozivamo vas na noćno skijanje u subotu, 09.12. s početkom u 18:30 na ski liftu K1. Noćno skijanje će biti moguće na stazi Kolijevka, dok ćemo u nedjelju, 10.12., otvoriti

BAŠTINA

Bivši aerodrom ‘Željava’ postaje nova turistička atrakcija

Slobodno ga se može nazvati spomenikom ljudskoj genijalnosti i gluposti istovremeno, ali odmah potom priznati činjenica da bivši vojni kompleks Željava podno Plješivice na samoj granici Republike Hrvatske i Bosne

BH RAZGLEDNICA

Britanski Telegraph: Posjetite Mostar umjesto pretrpanog Dubrovnika

Ugledni britanski list Telegraph u svojoj opsežnoj reportaži turistima je preporučio Mostar, navodeći niz razloga zašto treba posjetiti ovaj grad. “U proteklim godinama Balkan je postao privlačna destinacija, a ljubitelji