Armin Marić iz Bosanske Krupe nominovan za ‘dječijeg Nobela’

Armin Marić iz Bosanske Krupe nominovan za ‘dječijeg Nobela’

Armin Marić, učenik iz Bosanske Krupe, prva je mlada osoba iz Bosne i Hercegovine i regije koja je nominovana za Međunarodnu dječiju mirovnu nagradu, koju zovu i ‘dječijim Nobelom’.

Tako se Armin našao među 151 kandidatom iz cijelog svijeta, te samo osam iz Evrope koji su zbog rada na poboljšanju dječijih prava predloženi za nagradu koju je nekada dobila i Malala Yousafzai, pakistanska djevojčica koju su upucali talibani i najmlađa dobitnica Nobela za mir.

Međunarodnu dječiju mirovnu nagradu pokrenula je organizacija KidsRights tokom Svjetskog samita Nobelove nagrade za mir 2005. godine u Rimu, pod vodstvom Mikhaila Gorbačova, posljednjeg predsjednika nekadašnjeg Sovjetskog saveza.

“Izuzetno sam ponosan na činjenicu da sam jedino dijete iz Bosne i Hercegovine koje je uopće ikada nominovano te vjerujem da će moj primjer otvoriti vrata nominaciji i druge izuzetne djece naše zemlje ali i regiona. Nominacionu aplikaciju sam shvatio vrlo ozbiljno, te sam je sedmicama pripremao i usavršavao, dok nisam bio zadovoljan sa njenom konačnom verzijom od 17 stranica kucanog teksta, na engleskom jeziku”, kaže Armin, koji ide u četvrti razred gimnazije u malom gradu na obalama rijeke Une.

Ovaj srednjoškolac, koji svoje slobodno vrijeme posvećuje raznim projektima i aktivnostima, prethodnih godina postizao je brojne uspjehe – između ostalog našao se na listi 100 najboljih učenika na svijetu, a bio je i proglašen ‘ekološkim ambasadorom’, jednim od 33 u svijetu, među nekoliko hiljada mladih koji su aplicirali.

Zato za Međunarodnu dječiju mirovnu nagradu, za koju ga je nominirala Mreža za izgradnju mira, čiji je dugogodišnji aktivista, kaže da je kruna njegovih dosadašnjih rezultata.

“U augustu 2016. sam primljen u program Tunza Eco Generation. Od nekoliko hiljada aplikacija mladih iz čitavog svijeta, proglašeno je samo 33 ambasadora, uključujući i mene. Kao rezultat uspješnog mandata proglašen sam jednim od najboljih ambasadora u svijetu, ali i jedinim Evropskim ekološkim ambasadorom”, objašnjava te dodaje kako je organizirao brojne ekološke radionice o aerozagađenju, recikliranju, energetskoj štednji, zdravstvenoj zaštiti te pisao o regionalnim ili lokalnim ekološkim problemima s kojima se trenutno susrećemo.

Na listi 100 najboljih učenika na svijetu

Godinu prije toga, Armin je učestvovao i u World Education Games (WEG), najvećem internacionalnom edukacijskom takmičenju kojeg sponzorira UNICEF. Za takmičenje je bilo registrirano 6,3 miliona djece i mladih iz 166 zemalja.

“Moje aktivno učestvovanje u programu WEG takmičenja rezultiralo je mojim plasmanom u listi 100 najboljih učenika svijeta, te proglašenjem moje škole jednom od 100 najboljih”, ističe.

Iako Armin ide u srednju školu, on već pohađa online kurseve najprestižnijih fakulteta na svijetu kao što su Harvard i MIT. Za njih se sam prijavljuje, a kako kaže najviše ga interesira biologija.

“Imao sam mogućnost slušati predavanja iz biohemije, genetike, molekularne biologije, rekombinantne DNK tehnologije, racionalne medicine… Nakon petomjesečnog učestvovanja u predavanjima, pristupio sam pisanju Ispita kompetentnosti iz uvoda u biologiju, kroz koji sam polagao preko 240 zadataka u dva ispitna dijela. Prolazni prag za ostvarenje MIT certifikata postavljen je na 80 posto, a kako sam ostvario uspješnih 95 posto dodijeljen mi je verifikovani certifikat institucije.”

Armin nakon srednje škole želi upisati medicinu, molekularnu biologiju, biohemiju ili genetiku. Da li će ostati u Bosni i Hercegovini još razmišlja.

“Ako Bosna i Hercegovina može da mi kroz svoje visokoškolske ustanove pruži odgovarajuću edukaciju, naravno da sam spreman ostati u BiH. Međutim, ako mi se izvrsna edukacija pruži i van Bosne i Hercegovine, spreman sam tragati za znanjem i u drugim zemljama Evrope, ali i svijeta”, odgovara.

‘Malala mi je pružila nadu’

Kako kaže, sada će se posvetiti nekim drugim projektima, dok očekuje prve vijesti o odabiru finalna tri pobjednika Međunarodne dječije mirovne nagrade za mir koji će se proglasiti 15. novembra. Pobjednik će se izabrati na ceremoniji dodjele nagrade 4. decembra u Hagu u Holandiji.

Goran Bubalo iz Mreže za izgradnju mira, koja je nominirala Armina za nagradu, kaže da ih je ovaj srednjoškolac oduševio.

“Mreža za izgradnju mira okuplja 130 organizacija iz čitave BiH i radimo na brojnim područjima. Jedna od stvari koje radimo je da i dajemo informacije, za projekte, seminare, konferencije i sve ostalo. I prilično često nominujemo naše ljude za neke nagrade, jer BiH ima fantastične ljude i poenta je da prepoznamo njihov rad i zalaganje, da to što rade bude što vidljivije u svijetu i da se BiH što više stavi na mapu svijeta po svojim postignućima, ne samo po ratnim dešavanjima”, objašnjava Bubalo.

Dodaje da su, kada su vidjeli dječiju mirovnu nagradu, razgovarali o tome koja je mlada osoba zaslužila svojim radom da bude nominirana ispred 130 organizacija u BiH.

“I došli smo do Armina. Upoznali smo ga prije neke dvije godine kada se prijavio na naše literarno takmičenje i tu osvojio drugu nagradu. Nakon toga on se aktivirao, slao je svoje radove, učestvovao na seminirima, organizovao sam aktivnosti u Bosanskoj Krupi, što je uz dužno poštovanje malo mjesto i mnogo je lakše raditi u Sarajevu i Banjoj Luci. Oduševio nas je svojim radom.”

Armin posebno ističe da mu je čast da bude kandidat za nagradu pogotovo jer je to bila i Malala Yousafzai.

“Njena mi je priča od prvih trenutaka pružila nadu da mlade osobe širom svijeta ipak mogu da igraju ogromnu ulogu u mijenjaju svjetske priče”, zaključuje ovaj srednjoškolac.

Izvor: Al Jazeera

Previous Drijen, najčudnija biljka našeg podneblja
Next Kalesija: U fabrici tekstila u prvoj fazi 250 radnih mjesta

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Nauka spojila djecu različitih nacionalnosti u Srebrenici

Mihajlo, Haris i Marica, djeca iz Srebrenice različitih nacionalnosti, zajedno svaki dan posjećuju Makerspace kojeg je pokrenula Fondacija BH Future u tom bosanskohercegovačkom gradu, gdje uz pomoć mentora uče o

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Nakon O.Š „Amer Ćenanović“ u Sarajevu, Gimnazija Mostar prva srednja škola koja je dobila STEM laboratorij

  Mostarska gimnazija je prva je srednja škola u Bosni i Hercegovini koja je dobila STEM laboratorij. Skraćenica je to za nauku, tehnologiju, inženjering i matematiku, a cilj projekta je

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Medalje za bosanske učenike na međunarodnom takmičenju iz nauke, inženjeringa i tehnologije u Tunisu

Učenici Richmond Park Koledža Sarajevo ostvarili su sjajne rezultate na međunarodnom takmičenju “I-FEST2 ” koje se održava u Tunisu. Radi se o jednom od najvećih takmičenja u Africi iz nauke,